Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Βρωμερό παρασκήνιο πίσω από το ολοκαύτωμα της Ρόδου. Η BMW με τις τουρκικές πινακίδες που κανείς δεν “σκέφθηκε” να συνδέσει με τον εμπρησμό.

Αρνείται τις κατηγορίες ο συλληφθείς με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση..

Στη σύλληψη ενός 40χρονου άνδρα από τη Σορωνή, προχώρησε την Παρασκευή η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ως υπόπτου για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 12/08 και 13/08/2013, στην περιοχή Άγιος Σουλάς της Ρόδου, ενώ ερευνάται τυχόν εμπλοκή του και στην τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή Σαλάκου – Διμυλιάς.
Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Στη σύλληψη του 40χρονου, πατέρα δύο παιδιών και μέλους του τοπικού συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος της Σορωνής, οδήγησαν συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχο ενός μύλου στο χωριό, με το «παρατσούκλι» με το οποίο είναι γνωστός στη μικρή κοινωνία και που τον συνέδεαν με τις πυρκαγιές. Παράλληλα, από τη δικογραφία προκύπτει ότι καταγγέλθηκαν ύποπτες κινήσεις του σε περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, όπως και το γεγονός ότι συνήθως ήταν ο πρώτος που έσπευδε στον τόπο της φωτιάς με τη μηχανή του. Ο ίδιος πάντως αρνείται κατηγορηματικά όσα του προσάπτουν και αιτιολογεί την παρουσία του στις επίμαχες περιοχές, επικαλούμενος την ιδιότητά του, ως μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου.
Ο 40χρονος κλήθηκε αρχικά την Παρασκευή για προανάκριση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Κλήθηκε για δεύτερη φορά  χθες Σάββατο και εκεί του παρουσίασαν ένταλμα σύλληψης. Και τις δύο φορές  που ανακρίθηκε δεν παραδέχθηκε τίποτα από όσα του προσάπτουν, παρόλα αυτά κρατείται στο Α.Τ. Ρόδου για να οδηγηθεί την Τρίτη στον ανακριτή.
Εξιλαστήριο θύμα;

Αναστάτωση επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Σορωνής, η οποία αδυνατεί να πιστέψει πώς είναι δυνατόν ένας δικός τους άνθρωπος και μάλιστα μέλος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος (ο αδελφός του είναι πρόεδρος του συλλόγου), με ενεργό συμμετοχή στο έργο της κατάσβεσης, να φέρεται ως ο εμπρηστής των δασών της περιοχής.
Ο δικηγόρος του 40χρονου, Γιάννης Μαρίνος, έχοντας γνώση της δικογραφίας, δήλωσε στην ΠΡΟΟΔΟ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά να ενοχοποιήσουν τον πελάτη του και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι διωκτικές αρχές, αναζητούν εξιλαστήριο θύμα, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και την οργή που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς απόπειρες εμπρησμού στο νησί της Ρόδου και ειδικότερα, σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί – σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΠΡΟΟΔΟΥ – ότι ο συλληφθείς υποστηρίζει πως η παρουσία του στην περιοχή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στις 12 και 13 Αυγούστου, ήταν σε γνώση του διοικητή της ΠΥΡ Ρόδου, τον οποίον είχε ενημερώσει, ως μέλος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της περιφρούρησης της περιοχής.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του 40χρονου κάνει λόγο για εμρησμό από πρόθεση, ενώ η φωτιά στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, μπήκε είτε με αναπτήρα, είτε με σπίρτο.
Τo δελτίο τύπου
Το Δελτίο Τύπου της ΠΥΡ για τη σύλληψη έχει ως εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 24 Αυγούστου 2013 και ώρα 13:50 εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με σύλληψη ως υπαίτιου πυρκαγιάς, σαραντάχρονου, ημεδαπού, από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 12/08 και 13/08/2013, στην περιοχή Άγιος Σουλάς, στη Ρόδο»
Η ύποπτη μαύρη BMW
Ωστόσο, μια καταγγελία που έγινε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, μισή ώρα πριν ξεσπάσει η τελευταία πυρκαγιά της περασμένης Τετάρτης, δίνει μια άλλη τροπή στο κεφάλαιο των συνεχών εμπρησμών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΡΟΟΔΟΥ, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο λιμανάκι των Φανών, τηλεφώνησε  στην Ασφάλεια και ενημέρωσε για την εμφάνιση μιας καινούργιας μαύρης BMW, με τουρκικές πινακίδες, στην περιοχή όπου λίγο αργότερα ξέσπασε η φωτιά. Από την BMW βγήκαν δύο άνδρες, επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα και έφυγαν. Τη μαύρη BMW την πήρε η Ασφάλεια που ειδοποιήθηκε και κατά τις πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν την έχει αναζητήσει κανείς.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά

Στην Ρόδο σημειώθηκε η πιο καταστροφική πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού, όπου κάηκαν συνολικά 42.270 στρέμματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται από το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής κατόπτευσης και καταγραφής δασικών πυρκαγιών (EFFIS).

Επιπλέον μεγάλη έκταση, που υπολογίζεται στα 18.810 στρέμματα, έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουλίου στην περιοχή Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης.


Ρ.Π.Δ.
PROODOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου