Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΑ Μήνυμα Ομπάμα για επικείμενο χτύπημα

сирия оон инспекторы эксперты граница Ливан завершение работыΗ έρευνά τους ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα εγκαταλείπουν τη χώρα οι επιθεωρητές  για να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπου ο γενικός γραμματέας θα λάβει το πόρισμά τους.
Όμως και χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ακόμη τα σχετικά στοιχεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό.
Αν και σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε πως ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε “περιορισμένη” στρατιωτική δράση.
Σε συνέντευξή του στο PBS ο Ομπάμα είπε ότι “πρέπει να υπάρξουν διεθνείς συνέπειες, έτσι είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας”, και πρόσθεσε: “Υπήρχε προοπτική τα χημικά όπλα να κατευθύνονταν σε εμάς και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”. “Αν πούμε με σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μια βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην εθνική μας ασφάλεια” είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταλεί στον Άσαντ “ένα ισχυρό μήνυμα” προκειμένου να μη γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ...
Το διεθνές πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι το ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την επίθεση με χημικά όπλα. Μάλιστα υπάρχει κίνηση 116 βουλευτών που ζητούν πριν από οποιοδήποτε χτύπημα να υπάρξει ενημέρωση των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία δόθηκε και στα ΜΜΕ, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία, καθώς και “τον προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις”.

...ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία νόμιμη και δικαιολογημένη στη βάση του δόγματος... ανθρωπιστικής επέμβασης (σ.σ. όπως στο Κόσοβο), ακόμη και δίχως έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιδόθηκε σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης και στοιχειοθέτησης της ανάληψης δράσης, τελώντας υπό την πίεση των Εργατικών για “ακλόνητες αποδείξεις” πριν δώσουν τη στήριξή τους σε βρετανική στρατιωτική εμπλοκή. Πάντως, αν και επικαλέστηκε την ύπαρξη δεκάδων βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, παραδέχτηκε ότι “δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα” ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Ο Κάμερον σημείωσε με έμφαση πως δεν επιδιώκεται καθεστωτική αλλαγή στη Συρία. “Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο. Ούτε υπέρ της κυβέρνησης ούτε υπέρ της αντιπολίτευσης”. Ο Κάμερον εξαναγκάστηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων να θέσει προς ψήφιση μετριασμένη απόφαση που θα στηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο επί της αρχής, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία “πριν από οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη της Βρετανίας σε ανάλογη δράση”.

ΑΣΑΝΤ: "ΘΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ"Αρχείο:Bashar al-Assad (cropped).jpg
“Η Συρία θα αμυνθεί μπροστά στην όποια επιθετικότητα” διαμηνύει την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι “οι απειλές κατά της Συρίας το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τις βαθιά ριζωμένες αρχές της και την ανεξάρτητη θέληση του λαού της”. “Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί”, φέρεται να είπε ο Άσαντ ενώπιον σύρων αξιωματούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα “Αλ Ακμπάρ” του Λιβάνου. “Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές”, δήλωσε.

ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη Typhoon της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας RAF εστάλησαν στο Ακρωτήρι της Κύπρου ως “προληπτικό μέτρο για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων”, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. “Πρόκειται για μια κίνηση αμυντικών στοιχείων που επιχειρούν μόνο σε ρόλο αέρος-αέρος. Δεν αναπτύσσονται για να λάβουν μέρος σε όποια στρατιωτική δράση μπορεί να αναληφθεί εναντίον της Συρίας”, βάσει της σχετικής ανακοίνωσης.
Χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη επίσημο βρετανικό αίτημα, το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για επικείμενη επέμβαση στη Συρία έχει δημιουργήσει ήδη μείζον πολιτικό θέμα στο νησί, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε εμπλοκή των βάσεων. Το ζήτημα της χρησιμοποίησης ή μη των βρετανικών βάσεων πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο, με το ΑΚΕΛ να ανακοινώνει “ιαχές ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία”, το ΔΗΚΟ να ζητεί διεθνή νομιμότητα με προβολή του εθνικού συμφέροντος και το ΕΥΡΩΚΟ να ζητά να καταγγελθούν οι βρετανικές προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει.
Η Κύπρος λόγω της θέσης της (απέχει μόλις 40 μίλια από τη Συρία) καθίσταται προνομιακός χώρος για τους συμμάχους των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Συρίας, αφού πέραν των δύο βρετανικών στρατιωτικών βάσεων διαθέτει και την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ στη Λεμεσό μπορούν να ελλιμενιστούν πολεμικά σκάφη. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μόλις προσφάτως η Ρωσία υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Λευκωσία (μεσούσης μάλιστα της συριακής κρίσης) για να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση της Κύπρου για μεταστάθμευση ρωσικών μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών, αίτημα στο οποίο η Λευκωσία επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Η Ρωσία ενισχύει εσπευσμένα τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου -σημειωτέον- έχει επανασυστήσει τον στόλο της, και ετοιμάζεται να στείλει δύο πολεμικά πλοία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Πρόκειται για ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους. Πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει “να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές” στη ναυτική παρουσία της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, κατά την οποία χαρακτήρισαν “απαράδεκτη” τη χρήση χημικών όπλων “από όπου και αν προέρχεται”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική προεδρία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι εξελίξεις στη Συρία, η επικείμενη στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για το ενδεχόμενο συμμετοχής και της Ελλάδας σε μια τέτοια κινητοποίηση απασχόλησαν το θερινό τμήμα της Βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τάχθηκε εναντίον κάθε ανάμιξης της Ελλάδας και παρατήρησε πως η προσέγγιση του κόμματός του αποτελεί “αντίληψη ειρήνευσης και όχι πολεμικών τυμπάνων. Ο λαός μας δεν θα συναινέσει σε συνδρομές σε πολεμικά σχέδια”.
“Ο κ. Βενιζέλος υιοθετεί τη βρόμικη προπαγάνδα του ΝΑΤΟ για τα χημικά, τη βρόμικη προβοκάτσια που στήθηκε από τους Αμερικάνους”, παρατήρησε ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ. “Ποιοι είναι αυτοί που θα φέρουν τη δημοκρατία στη Συρία; Οι μονάρχες του Κόλπου; Υπάρχουν πάνω από 100.000 μισθοφόροι, αποβράσματα που εξοπλίζονται -είδαμε εκείνον που έβγαλε την καρδιά του άλλου και την έφαγε- και υπάρχει και η αντιπολίτευση που στηρίζεται από τις Βρυξέλλες. Τόσο βλάκες είναι στη συριακή κυβέρνηση, να ρίξουν χημικά αέρια την ώρα που μπήκαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη χώρα; Τα Patriot που εγκατέστησε ο Ερντογάν στα σύνορα με τη Συρία μπήκανε για τη δημοκρατία; Πού ήσασταν όσοι υπερασπίζεστε το ‘διεθνές δίκαιο’, όταν το Ισραήλ έκανε βομβαρδισμό;”, αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον και της εκδοχής της συμμετοχής σε εκστρατεία υπό την κάλυψη του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως ο σημερινός ΟΗΕ “εκφράζει πλήρως τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού”.

ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από πλευράς ΝΔ, η εκπρόσωπός της Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως “δεν δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε πολλά με τον Θ. Παφίλη”. Πέραν όμως των ενστάσεων για τους πολέμους του 21ου αιώνα, “εμείς ανήκουμε σε μια συμμαχία, δεν έχουμε πει ποτέ πως θέλουμε την απεμπλοκή μας από το ΝΑΤΟ, και για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της, από τη στιγμή που και οι γείτονές μας οι Σκοπιανοί θέτουν αίτημα ένταξης και το ΝΑΤΟ έχει πει πως ισχύει το βέτο του Βουκουρεστίου αν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα είναι μια απεμπλοκή από τη συμμαχία, ή κινήσεις που δεν αποτελούν προϊόν συνεννόησης μαζί της. Φυσικά η Ελλάδα θα κοιτάξει όλα τα άλλα που συμβαίνουν και άλλα ανταλλάγματα. Βρισκόμαστε μπροστά και σε ανακήρυξη ΑΟΖ...”, ανέφερε η κ. Βούλτεψη.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος εκτίμησε πως η κρίση στη Συρία ακολουθεί μια σειρά γεγονότων με τα οποία αναδιαμορφώνεται ο χάρτης στην ευρύτερη περιοχή, που “πρέπει να βρει την Ελλάδα θωρακισμένη στα εσωτερικά της ζητήματα, αλλά και ενεργή, να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, και πρώτα σε διπλωματικό επίπεδο”.
Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος υποστήριξε πως “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τα σιωνιστικά συμφέροντα στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραχωρήσει τμήμα της επικράτειας της χώρας σε οποιονδήποτε σύμμαχο για πολεμικές προετοιμασίες”.


ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Την ώρα που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και επίκειται στρατιωτικό χτύπημα των Δυτικών στη Συρία, στην Αθήνα η αντιπολίτευση καταφέρεται κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης να σύρει τη χώρα σε μια τέτοια εμπλοκή. Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και ο ρόλος της Ελλάδας ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα.
Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, επισημάνθηκε ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για την πρώτη ορατή επίπτωση μιας ενδεχόμενης εισβολής, το κύμα προσφύγων από τη Συρία. Όσο για τη στάση της Ελλάδας, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για πολιτική λύση, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει νατοϊκό αίτημα, η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα δοθεί δυνατότητα διέλευσης και χρήσης των νατοϊκών βάσεων.
Εξάλλου, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: “Η χώρα μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της”. Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε: “Είναι ένα απολύτως ειδεχθές έγκλημα η χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Είμαστε σε επαφή με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί κάτι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου