Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ο Άσαντ θα ήταν ηλίθιος να χρησιμοποιήσει χημικά, λέει ο Πούτιν

 
«Προβοκάτσια τα περί επίθεσης»


Η χρήση χημικών όπλων την ώρα που ο συριακός στρατός βρισκόταν στην περιοχή και πραγματοποιούσε επίθεση θα ήταν «παντελής ηλιθιότητα» εκ μέρους του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για προβοκάτσια των κυβερνήσεων που θέλουν να επιτεθούν στη Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ το οποίο επισκέπτεται, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αποδείξουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να παρουσιάσουν αυτές τις αποδείξεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
«Οι ισχυρισμοί ότι τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν, αλλά είναι απόρρητες και δεν μπορούν να τις δείξουν σε κανέναν, δεν αντέχουν στην κριτική, είναι απλώς έλλειψη σεβασμού προς τους εταίρους τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Είμαι πεπεισμένος ότι [η χημική επίθεση] δεν είναι τίποτα άλλο παρά προβοκάτσια αυτών που θέλουν να σύρουν άλλες χώρες στη συριακή διαμάχη» υποστήριξε.
Στις πρώτες του δηλώσεις για την υπόθεση της Συρίας τις τελευταίες ημέρες, ο Πούτιν υπενθύμισε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και τον κάλεσε «πριν χρησιμοποιήσει βία στη Συρία να σκεφτεί τα μελλοντικά θύματα».
Σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στον Ομπάμα αν συνομιλούσαν τηλεφωνικά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα τον καλούσε να θυμηθεί τι συνέβη στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου δεν υπάρχει ειρήνη και δημοκρατία.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, που αναμεταδίδουν τις δηλώσεις του, ο Β.Πούτιν πρότεινε στους διεθνείς εταίρους του, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαράκ Ομπάμα, να συζητήσουν το συριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5-6 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρώσο ηγέτη, το ανεπίσημο πλαίσιο των G20 δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπορεί όμως να αποτελέσει ένα καλό πεδίο για τη συζήτηση του προβλήματος.
Τέλος, ο Πούτιν δήλωσε ότι εξεπλάγη από την απόφαση της Βρετανίας να μην συμμετάσχει σε ενδεχόμενη επέμβαση. Όπως είπε, η στάση του βρετανικού Κοινοβουλίου «αντανακλά την πλειονότητα Βρετανών και Ευρωπαίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου