Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ρωσία: «Πρόωρη η συζήτηση για τη Συρία»

 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να περιμένει πρώτα την έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού που ερευνούν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία προτού συζητήσει την όποια απάντηση σκοπεύει να δώσει, υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τίτοφ.


«Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι η χώρα του θα καταθέσει σήμερα μια πρόταση ψηφίσματος στο ΣΑ με την οποία θα καταδικάζεται η «επίθεση με χημικά» της 21ης Αυγούστου στη Συρία και θα δίνεται επισημαίνεται ότι είναι ανάγκη «να προστατευθούν οι άμαχοι».

«Στηρίζουμε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη συριακή κρίση», πρόσθεσε ο Τίτοφ.

Από τη Χάγη όπου βρίσκεται, ο Μπαν δήλωσε νωρίτερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να είναι ενωμένο ώστε να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή αυτής της σύρραξης».

Από το 2011 που ξέσπασε η κρίση στη Συρία, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τρεις φορές το βέτο το οποίο διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εμποδίσει την ψήφιση αποφάσεων καταδικαστικών για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου