Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Σλοβακία: Ζητάς απόδειξη; Παίρνεις... λαχείο και μπαίνεις σε κλήρωση με πλούσια δώρα

 


Οι Σλοβάκοι βρήκαν τη λύση - Μετατέπουν σε «λοταρία» το μέτρο συλλογής αποδείξεων και μοιράζουν δώρα σε όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις


Οσο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι Σλοβάκοι πιστεύουν ότι βρήκαν το κόλπο για να κάνουν τους πολίτες της χώρας να απαιτούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Τις μετατρέπουν σε «λαχεία» και οργανώνουν τυχερό παιχνίδι με μετρητά και δώρα.

Το μέτρο θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο και κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδεται θα αποτελεί ένα «λαχείο» για τον καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σλοβακίας. «Ελπίζουμε ότι έτσι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητά αποδείξεις για τις αγορές του, για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ. «Πολλοί από εμάς δεν ζητάμε την απόδειξη παρά σπανίως, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσα χρήματα χάνονται έτσι στην παραοικονομία», πρόσθεσε.

Οι Σλοβάκοι θα μπορούν στο εξής να καταγράφουν τον αριθμό της απόδειξής τους σε ένα νέο σύστημα που αναπτύσσεται σε εθνική κλίμακα. Δύο φορές το μήνα θα γίνεται κλήρωση και θα αναδεικνύονται δέκα τυχεροί που θα κερδίζουν 10.000 ευρώ, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα μικροποσά.

Οι πωλήσεις χωρίς έκδοση απόδειξης επιτρέπουν στους εμπόρους να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στο κράτος. Στη Σλοβακία ισχύει ΦΠΑ 10% για τα βιβλία, τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα. Για όλα τα άλλα προϊόντα ισχύει ΦΠΑ 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην παραοικονομία.

Παρόμοιες «λοταρίες» εφαρμόζονται στην Ταϊβάν και τη Μάλτα. Ενα αντίστοιχο τυχερό παιχνίδι που είχε ξεκινήσει πέρσι στη Γεωργία σταμάτησε μετά από επτά μήνες γιατί είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου