Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η αλήθεια για Πούτιν και Σαββίδη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιβάν Σαββιδη 

“ Οι σχέσεις του Ρώσου Προέδρου με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο περιφερειάρχης του Ροστόφ, η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα, ο ρόλος των εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων, οι ελληνορωσικές σχέσεις που μπήκαν στον πάγο και η δυσαρέσκεια του Ιβάν Σαββίδη από τη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ”
Οι δηλώσεις του προέδρου της Ρωσικής ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν από το Ροστόφ, περιοχή από όπου κατάγεται και έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, μέσω των οποίων εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι Ρώσοι επιχειρηματίες προτιμούν να επενδύουν στην Ελλάδα παρά στην εν λόγω περιοχή της ρωσικής επικράτειας, ερμηνεύτηκε από πολλούς στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρωσία ως "άδειασμα του Βαλντιμίρ Πούτιν στον Ιβάν Σαββίδη".

Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι; Οι σχέσεις του Ρώσου Προέδρου με τον ομογενή επιχειρηματία είναι εξαιρετικά καλές. Ο Βαλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κίνητρα να επενδύσει κάποιος επιχειρηματίας στο Ροστόφ με αποτέλεσμα να κατευθύνονται σε αγορές του εξωτερικού, έστω και αν πρόκειται για Ελλάδα της σφοδρής οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο δεν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το γεγονός ότι Ρώσοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Ελλάδα, αλλά τους προβληματισμούς για το γεγονός ότι δεν επενδύουν στο Ροστόφ. Επομένως καμία αιχμή για τον Ιβάν Σαββίδη δεν υπήρξε. Αν αναζητήσει κανείς αιχμές, τότε αυτές σίγουρα θα αφορούν στο προβληματικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, το οποίο γίνεται ακόμη πιο προβληματικό με την ευθύνη να βαραίνει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά, επί των ημερών της οποίας έχει εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε νούμερα υψηλότερα από ότι βρισκόταν το 2009. Επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά επίσης πολλές ελληνικές μεγάλες εταιρείες εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν εξαιρετικά καλά πληροφορημένες πηγές του Periodista ο Πούτιν δεν κατηγόρησε τον ομογενή επιχειρηματία για τις κινήσεις του, αλλά άφησε αιχμές κατά του περιφερειάρχη στο Ρoστόφ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο περιφερειάρχης του Ροστόφ δημιουργεί εμπόδια σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα επενδυτές όπως ο Σαββίδης να στρέφονται αλλού… Μάλιστα κάποια εχθρικά δημοσιεύματα προς τον Ιβάν Σαββίδη από τον ρωσικό Τύπο φέρονται να προέρχονται από κύκλους προσκείμενους στον περιφερειάρχη του Ροστόφ. Φυσικά κατά το δοκούν και για τους δικούς τους λόγους ερμήνευσαν τις δηλώσεις Πούτιν επιχειρηματικοί κύκλοι στην Ελλάδα. Μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το Mega Channel παρουσίασε ολόκληρο θέμα για την δήθεν «επίθεση Πούτιν στον Σαββίδη» αλλά και για τις «κάκιστες σχέσεις που έχουν οι δύο άνδρες», πληροφορίες που είναι ανυπόστατες.

Εξάλλου οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σαφείς: «Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;». Νωρίτερα ο ίδιος είχε πει ότι: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό (δηλ. το να επενδύουν στη Ρωσία), αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα».

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν εξαπολύει κατηγορίες, ούτε αφήνει αιχμές για τον Σαββίδη επειδή επενδύει στην Ελλάδα και όχι στη Ρωσία, όπου έτσι κι αλλιώς έχει αναπτύξει πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αναζητά ποιοι είναι οι λόγοι που αναγκάζουν τους Ρώσους επιχειρηματίες της περιοχής και εν προκειμένω τον Ιβάν Σαββίδη να κατευθύνονται στις ξένες αγορές και μάλιστα προβληματικές οικονομίες όπως είναι η Ελλάδα.

Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκονται στον πάγο με την Μόσχα να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την Αθήνα, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος προφανώς αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και η οποία είναι προβληματική, δεν θεωρεί τη χώρα μας τον καλύτερο προορισμό για επενδυτές και δείχνει φυσικά να μην πιστεύει στο success story του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Εξάλλου εκκρεμεί εδώ και δύο μήνες η απάντηση της Ρωσίας προς το Μαξίμου, στο αίτημα της Αθήνας για επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα. Εκτός αυτού δια χειρός Πούτιν αποσύρθηκε η Gazprom από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, από μία υπόθεση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος την οποία είχε αναλάβει προσωπικά να χειριστεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Μόσχας. Συν τοις άλλοις το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού περιμένει εδώ και 16 μέρες την απάντηση Πούτιν στην επιστολή που τού είχε στείλει ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα. 

Σε ότι αφορά στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης είναι δυσαρεστημένος προσωπικά από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο έχουν μείνει μέχρι στιγμής στα λόγια, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι θα προχωρήσει η σχετική ρύθμιση. 




πηγή 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου