Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ο Μ.Ομπάμα δίνει το σήμα για επίθεση σε πολεμικό συμβούλιο.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, την 21.00 ώρα Ελλάδος.
Αύριο θα βρίσκεται κοντά στις συριακές ακτές το αντιτορπιλικό USS Stout κλάσης Arleigh Burke το οποίο όπως και όλα τα σκάφη της κλάσης μεταφέρει 40 βλήματα Tomahawk, άρα οι ΗΠΑ μαζί με τα άλλα τέσσερα αντιτορπιλικά της ίδιας κλάσης (Mahan, Ramage, Barry και Gravely) έχουν συνολικά 200 έτοιμα προς εκτόξευση βλήματα συν τα βλήματα 1-4 υποβρυχίων που βρίσκονται στην Α.Μεσόγειο τα οποία μεταφέρουν περίπου 30 βλήματα το καθένα.
Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk.
Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα CVN Harry Truman και Nimitz πλέουν στον Kόλπο ή στις παρυφές του Κόλπου.  βόρειο Ινδικό Ωκεανό.
Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).
Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας.
Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ, έχει θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης.
Το επίπεδο ετοιμότητας των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε στο "2" από "5" που ήταν μέχρι πρόσφατα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το ανώτατο επίπεδο είναι το "1". "Είναι αναγκαίο, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ισραήλ, έχουν αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών τους.
Μια δεύτερη πηγή διευκρίνισε ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε σε ετοιμότητα από την περασμένη εβδομάδα και όλες οι άδειες των στρατευσίμων ανακλήθηκαν.
Στην Συρία, όλοι είναι έτοιμοι για την καταιγίδα που αναμένεται να ξεσπάσει το αργότερο μέχρι την Κυριακή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου