Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ομπάμα: Θα επέμβουμε στη Συρία, αλλά όχι με χερσαίες δυνάμεις.ΒΙΝΤΕΟ



-Ο Μπάρακ Ομπάμα, στο διάγγελμά του, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στη Συρία, αλλά όχι με στρατιωτικές δυνάμεις
- "Εξετάζουμε σχέδιο περιορισμένης δράσης", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
- "Η χρήση χημικών όπλων απειλεί την εθνική μας ασφάλεια"
- Κατηγορίες για αδυναμία του ΟΗΕ να αναλάβει δράση

Αφού καταδίκασε για ακόμα μια φορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, στις 21 Αυγούστου, ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα, αλλά όχι με δυνάμεις του στρατού, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν σχεδιάζουν μια επιχείρηση... διαρκείας.

"Πάνω από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την επίθεση. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχτεί να χάνουν ο άμαχος πληθυσμός και τα παιδιά τη ζωή τους. Η χρήση χημικών όπλων απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αμερικής, καθώς και τους συμμάχους της. Θα αναλάβουμε περιορισμένη δράση, για να διασφαλίσουμε ότι η Συρία θα καταλάβει πως η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη χρήση χημικών όπλων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό, καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού.

Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά "κανείς δεν θέλει να το κάνει".



Αμερικανός ΥΠΕΞ: Δολοφόνος και εγκληματίας ο Άσαντ


Νωρίτερα, ο Τζον Κέρι -ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις- τόνισε κατά την ομιλία του ότι ο Άσαντ έδωσε την εντολή για χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι: "Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε. Τα ξέρουν όμως τα μέλη του Κογκρέσου".

Και συνέχισε: "Η Συρία έχει το μεγαλύτερο εξοπλισμό χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Τα χρησιμοποίησαν πολλές φορές αυτή τη χρονιά. Τρεις μέρες πριιν από την επίθεση στις 21 Αυγούστου, τα όπλα ήταν στην περιοχή και τα προετοίμαζαν. Γνωρίζουμε τι ώρα προσγειώθηκαν οι πύραυλοι, πού και πότε, καθώς και ότι προσγειώθηκαν μόνο σε κυβερνητικές περιοχές. Ο Άσαντ σκότωσε 1.429 ανθρώπους, εκ των οποίων 426 παιδιά. Έτσι σκότωσε ο Άσαντ τον λαό του".

Επιπλέον τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ό,τι έπραξαν στο Ιράκ και ο,τιδήποτε κάνουν στη χώρα αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μια "στοχευμένη" επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε επίσης ότι και άλλες χώρες παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, περιμένοντας να δουν εάν η Συρία μπορεί να γλιτώσει αφού έκανε χρήση χημικών. Η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει κατά συνέπεια ένα "μήνυμα" στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ. "Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους αλλά έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα. "Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ σκληρά αν κλείσουμε τα μάτια στην αδικαιολόγητη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από έναν δικτάτορα, παρά τις προειδοποιήσεις", κατέληξε.



.




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου