Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Καταθέτες ενάγουν την Τρόικα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

 

Ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Δικηγόρων κατά του κουρέματος καταθέσεων
Προς την κατεύθυνση της απευθείας προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων, κινείται ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Κυπρίων και Ελλήνων δικηγόρων

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ καλεί τους επηρεαζόμενους να επικοινωνήσουν μαζί του για να διακριβωθεί το ενδιαφέρον


Την ετοιμότητά του να ενάγει την Τρόικα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων του Λουξεμβούργου, για την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις Κυπρίων και όχι μόνο, στην Τράπεζα Κύπρου, εκφράζει ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Κυπρίων και Ελλήνων δικηγόρων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση προς τους καταθέτες, Κυπρίους και μη, που επηρεάστηκαν από το εν λόγω μέτρο, τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δικηγόροι που θα αναλάβουν την υπόθεση θα επεξηγήσουν στους επηρεαζόμενους πώς και γιατί είναι εφικτή μια τέτοια προσφυγή.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Κυπρίων και Ελλήνων Δικηγόρων Κατερίνα Αλεξάνδρου-Θεοδότου, η προσφυγή θα στηριχθεί στο άρθρο 340 του ευρωπαϊκού δικαίου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του οποίου ουδείς δικαιούται να παίρνει λεφτά από την περιουσία κάποιου, χωρίς να είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε και χωρίς να τον ρωτήσει.

Η μόνη ελπίδα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου την οποία κατέχει η «Σ», «όπως γνωρίζετε, η Τρόικα έχει επιβάλει στους Κυπρίους καταθέτες το αυστηρό και πρωτόγνωρο μέτρο του κουρέματος των καταθέσεών τους. Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει δυσβάσταχτα προβλήματα σε πολλούς συμπολίτες μας, που είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να εξανεμίζονται.
Ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί πέραν αόριστων αναφορών, ότι η Κύπρος έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ότι κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση. Ειδικότερα, ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί γιατί το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο επί ανυποψίαστων και αθώων καταθετών. Το μέτρο που έχει παρθεί χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία και από έλλειψη σεβασμού προς το άτομο και την περιουσία του. Όπως γνωρίζουμε, μεγάλος αριθμός πολιτών αποτάθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου για δικαίωση. Η προσπάθεια αυτή δεν είχε όμως οποιοδήποτε αποτέλεσμα, πέραν από την παραπομπή των υποθέσεων στα Επαρχιακά Δικαστήρια».

Αρκετό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος έχει ήδη προσεγγισθεί από πολλούς Κύπριους καταθέτες που ζήτησαν συμβουλή, κατά πόσο μπορούν να απαιτήσουν σε διεθνή δικαστήρια αποζημίωση από την Tρόικα για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Ενόψει αυτού, προστίθεται, ο Σύνδεσμος με τη σειρά του συμβουλεύθηκε διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίων και δικηγόρους της Αγγλίας. «Μετά από σοβαρή έρευνα που αυτοί έκαναν, απεφασίσθη όπως ανατεθεί σε έγκριτους δικηγόρους της Αγγλίας η κατάθεση αγωγών κατά των μέτρων της Τρόικας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο.
Τις υποθέσεις αυτές θα αναλάβουν συγκεκριμένα: ο Sir Francis Jacobs, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου και πρώην εισηγητής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και ο Τάκης Τριδήμας, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ασκών το επάγγελμα του δικηγόρου στο Λονδίνο (barrister at law)», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Στοιχεία επικοινωνίας

Με αφορμή την πρόθεση αυτή, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως τηλεφωνήσουν ή αποστείλουν emails στις παρακάτω διευθύνσεις, για να προσκληθούν και να λάβουν μέρος σε συνέδριο που θα διοργανώσει ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Κυπρίων και Ελλήνων δικηγόρων τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο. Στο συνέδριο αυτό, τονίζεται, θα επεξηγηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν από την κατάθεση απευθείας αγωγής κατά της Τρόικας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και θα απαντηθούν τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι παρευρισκόμενοι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Highgate Hill Solicitors ή Anglo Hellenic & Cypriot Law Association, στο τηλέφωνο (+44) 2072636445 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση




πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου