Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ!


Είναι τεράστιο το θέμα και παρουσιάζεται συνεχώς από ειδικούς και μη. Άλλες φορές σαν παρηγοριά, άλλες φορές σαν διέξοδος και άλλες σαν ουσιαστικό εργαλείο για τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Κανάλια που θέλουν να υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική παρουσιάζουν αυτά τα προγράμματα ως την απόλυτη λύση και το απόλυτο επιχείρημα αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν λύσεις με αποτέλεσα μόνο οι τεμπέληδες να μην τις βλέπουν... γνωστή η τακτική! 

Άλλοι πάλι (δεν αναφερόμαστε σε επιστήμονες και σωστούς επαγγελματίες) υπόσχονται σίγουρα αποτελέσματα και ζητούν χρήματα για συμβουλές και προμελέτες, χωρίς να εξασφαλίζουν τους μελλοντικούς νέους αγρότες.
 Ας αναφέρουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους ώστε να ξέρετε αν μπορείτε και τι περιορισμούς θα έχετε.
 
 
1. Δεν ισχύει ο μύθος οτι παίρνεις μπροστά, λεφτά στο χέρι. Πρέπει να υποβληθεί μελέτη, η οποία για να αξιολογηθεί χρειάζεται χρόνος, κάποιες φορές και απο 10 μήνες
2. Πρέπει να έχεις χρήματα! Προπληρώνεις τα καλλιεργητικά έξοδα προκειμένου να εγκατασταθούν οι καλλιέργειες και εφόσον εγκριθεί η επιδότηση σου, σε εύλογο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκταμιευτεί το 70 % αρχικά.
 
 
Δεν είστε δικαιούχοι του ανώτερου ποσού των 20.000ευρώ. Ακόμη και αν οι εκτάσεις σας βρίσκονται σε ορεινή περιοχή αν ως κατοικία του τρέχοντος έτους δηλώνετε αστικό κέντρο ή περιοχή που ΔΕΝ είναι ορεινή, τότε πέφτε κλίμακα κατά 5.000 άρα δικαιούστε 15.000, αν αυτό ισχύει για εκτάσεις ημιορεινές δηλαδή αρχικά εσείς δικαιούστε 17.500 να περιμένετε 12.500....και φυσικά αρχικά το 70% του ποσού.
 
3. Ο νέος αγρότης πρέπει να είναι άνεργος! Αν είστε μισθωτοί ακόμα και μη πλήρους απασχόλησης πιθανότατα δεν θα εγκριθείτε
 
 
4. Πρέπει να διαθέτετε το ποσό της εγκατάστασης από πριν και να συνυπολογίσετε και άλλα κόστη όπως την ασφάλισή σας στον ΟΓΑ (περίπου 1200 ευρώ/ χρόνο)
 
5. Για δέκα χρόνια πρέπει να είστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δικαιούστε να εργάζεστε αλλού μόνο λίγο καιρό, την περίοδο που ανάλογα με το τι καλλιεργείτε φαίνεται οτι δεν χρειάζονται καλλιεργητικές φροντίδες και το ανώτερο μέχρι 110 ένσημα ετησίως. Αν μέσα στα 10 χρόνια προκύψει κάποιος διορισμός ή πρέπει να ανοίξετε δική σας εργασία επειδή κάτι δεν πήγε καλά, ή αν πρέπει να φύγετε στο εξωτερικό ... τότε από τον ετήσιο έλεγχο θα φανεί και φυσικά θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το σύνολο του ποσού.
6. Πρέπει σε τρία χρόνια να αυξήσετε τα στρέμματα καλλιέργειας ώστε να πιάσετε το στόχο που θα σας θέσουν. Μόνο τότε και εφόσον παρακολουθήσετε και ολοκληρώστε με επιτυχία πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων αγροτών... τότε θα εκταμιευτεί στο λογαριασμό σας το υπόλοιπο 30% του ποσού.
 
Με λίγα λόγια η επιδότηση δεν πρέπει να είναι ο λόγος αλλά η αφορμή.
Πρέπει να είστε αποφασισμένοι να εργαστείτε σκληρά γιατί αν η καλλιέργεια σας δεν επιτύχει θα μπείτε πολλές χιλιάδες ευρώ μέσα και θα υπάρχει πρόβλημα!
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να τα καταφέρετε αν δεν έχετε ήδη χρήματα να βάλετε ή δεν είστε μέσα στα αγροτικά ήδη.


Προσοχή λοιπόν, σε όσους σας υπόσχονται εύκολες λύσεις
 
 
 
 

* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.
 

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο,κοινοποιήστε το 

 
 Σας ευχαριστούμε  για την επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου