Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Που θα καταλήξει η κρίση στην Ουκρανία;


(εφ."Αναγγελία")
Συντάχθηκε απο τον/την κόμπρα.

Χιλιάδες Ουκρανοί συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της Κυριακής ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, αντιδρώντας  στην  αντιευρωπαϊκή πολιτική. Ομάδα Ουκρανών έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο.Το άγαλμα στην ουκρανική πρωτεύουσα συμβολίζει, στα μάτια των διαδηλωτών, την πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Ρωσίας.

Οι διαδηλωτές είναι  οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έπειτα από την υπαναχώρησή της στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες. Είχε προηγηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 


Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ για τις θλιβερές τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται εις την Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα διατήρησης της ειρήνης και της ενότητας του Ουκρανικού Έθνους, ζητώντας από τον Παντοδύναμο Θεό να «…διαλύσει τα μαύρα σύννεφα της διαίρεσης και της θλίψης στην Ουκρανία».
Είναι θλιβερό –τόνισε – μετά από τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις των 1025 ετών από το βάπτισμα των Ρώς του Κιέβου και τις μεγάλες θρησκευτικές πομπές που δημιουργήθηκαν από τα πλήθη των πιστών να επικρατούν σήμερα αυτά τα θλιβερά γεγονότα και ιδιαιτέρως η συγκλονιστική ωμή βία που αντιμετωπίζουν στους δρόμους οι πολίτες της Ουκρανίας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασε την ειλικρινή λύπη του, αλλά και την ιδιαίτερη ανησυχία του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τα Μύρα της Λυκίας όπου βρισκόταν για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, έκανε έκκληση για προσευχή ούτως ώστε ο Θεός να προστατεύσει και να φωτίσει όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα γεγονότα της Ουκρανίας για την αποτροπή κάθε άλλου κακού και οποιαδήποτε διαφωνία θα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο.
«…προσευχόμαστε να παρέμβει ο Παντοδύναμος Θεός και να διαλύσει τα μαύρα σύννεφα της διαίρεσης και της θλίψης στην Ουκρανία».


Την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη σχολίασε η εξαρχία του "Πατριαρχείου" Κιέβου ως εξής: 

"Λίαν αναγκαία και επιβεβλημένη η παραινετική Πατρική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και ιδιαιτέρως ο άμεσος πνευματικός λόγος του, που το νόημα αυτού γέμει από παραινετικά Πατρικά λόγια υπέρ της ειρήνης και της εθνικής και θρησκευτικής ενότητας της Ουκρανίας. Άλλωστε ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας διαθέτει την αυθεντικότητα του δικαιώματος να παρεμβαίνει και να νουθετεί πνευματικά τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας που αναγνωρίζουν, σέβονται και υποστηρίζουν την Οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η επιζητούμενη ενότητα στην Ουκρανία - που πολλά εμποδίζεται από «σκοτεινά και μαύρα σύννεφα» - τόσο σε εθνικό , όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο." 
ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η ουκρανική αστυνομία εξώθησε τους διαδηλωτές από το κέντρο του Κιέβου, τα στρατεύματα του Υπουργείου Εσωτερικών καθαρίζουν τους δρόμους από τα οδοφράγματα και ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς ετοιμάζεται να παρακαθίσει στο πανεθνικό «στρογγυλό τραπέζι» με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και τους προκατόχους του. Εν τω μεταξύ σε κατάσταση βαθιάς ανησυχίας μεταβαίνει στο Κίεβο η Ύπατη Αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Το κύμα διαθέσεων διαμαρτυρίας στο Κίεβο σιγά-σιγά ηρεμίζει. Οι επιθετικές ασχήμιες και τραμπουκισμοί των διαδηλωτών με την πλήρη σιωπή των Αρχών αντικαταστάθηκαν από την εξώθηση των διαμαρτυρόμενων από τους δρόμους από τις δυνάμεις επιβολής της έννομης τάξης και την τακτική ανάπαυλα των ηγετών της αντιπολίτευσης. Με το φόντο αυτό η απόφαση για την πραγματοποίηση πανεθνικού «στρογγυλού τραπεζιού» με τη συμμετοχή του νυν Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, των προκατόχων του Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσσενκο, καθώς και των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται περισσότερο σαν δημόσια διαφημιστική ενέργεια για τη δημιουργία εντυπώσεων, παρά μια πραγματική προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας συμβιβαστικής λύσης.
Ο ειδικός στα ουκρανικά θέματα Μπογκντάν Μπεζπάλκο πιστεύει ότι σήμερα η αντιπολίτευση υποδαυλίζοντας έντεχνα τις διαμαρτυρίες, ελπίζει στην πίεση από την πλευρά της ΕΕ, η οποία μπορεί να απαιτήσει την απόρριψη των βίαιων τρόπων επίλυσης του προβλήματος. Ωστόσο στη σημερινή κατάσταση η χρήση βίας, ακόμα και μια άκρως περιορισμένη, είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση, επεσήμανε σε εκπομπή της «Φωνής της Ρωσίας» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων του Αντιτρομοκρατικού Τμήματος Καταδρομέων «Άλφα» Σεργκέι Γκοντσαρόφ. Κατά την άποψή του, σε αντίθετη περίπτωση ο Γιανουκόβιτς μπορεί να μην υπολογίζει στον προεδρικό θώκο:
- Αν ο Γιανουκόβιτς είναι πρόθυμος να επιβεβαιώσει τις πληρεξουσιότητές του ως Πρόεδρος και να παραμείνει σ΄ αυτό το αξίωμα, πρέπει να λάβει κάποια μέτρα. Όμως μέτρα δεν υπάρχουν πολλά – είναι μόνο η απελευθέρωση του κέντρου της πόλης και να σταματήσει η παραμονή τόσων ανθρώπων στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.
Όσον αφορά τους εκπροσώπους της ΕΕ, που διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, εδώ διαφαίνεται ξεκάθαρα η επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν την ουκρανική πολιτική κρίση προς όφελος τους, δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Διευθυντής του Ρωσο-Ουκρανικού Ενημερωτικού Κέντρου Ολέγκ Μπονταρένκο:
- Οι δυτικοί πολιτικοί, προφανώς, θέλουν να επαναλάβουν την κατάσταση της Μαϊντάν 2004. Και τότε πάρα πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί πρότειναν τον εαυτό τους ως συνομιλητές στο Κίεβο. Και θυμόμαστε ποιο ήταν το τέλος των προσπαθειών τους – τελικά νίκησε η αντιπολίτευση. Σήμερα αυτή η κατάσταση μπορεί να επαναληφθεί.
Εν τω μεταξύ άλλοι εμπειρογνώμονες δεν αναμένουν επανάληψη στην Ουκρανία των γεγονότων του 2004. Κατά την άποψη του Μπογκντάν Μπεζπάλκο, αυτή τη φορά η ουκρανική αντιπολίτευση δεν θα έχει πλατιά υποστήριξη από τη Δύση, πρώτα απ΄ όλα, λόγω του ότι είναι διασπασμένη.

* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο,κοινοποιήστε το


 Σας ευχαριστούμε  για την επίσκεψη.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου