Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ποιος φοβάται τις κάλπες;

Ποιος φοβάται τις κάλπες; 


Τεστ αντοχής για την δικομματική κυβέρνηση ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης.
Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να τονίζουν μετά την έκθεση της Κομισιόν ότι «έτσι δεν βγαίνει».
Ο πρωθυπουργός ποντάρει στο ότι κανείς πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη της πτώσης μιας κυβέρνησης, ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται τουλάχιστον απρόθυμοι να στηρίξουν νέα μέτρα.
Οι δηλώσεις Μπαλτάκου, “αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα πάμε κατευθείαν σε εκλογές”, έβαλαν «φωτιά» στα κομματικά επιτελεία, ενώ η «κίτρινες κάρτες» σε Κακλαμάνη και Κυριαζίδη έστειλαν σαφές μήνυμα ότι οι διαφωνούντες «θα πηγαίνουν σπίτι τους».
Κυβερνητικές πηγές λένε με βεβαιότητα ότι η επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη για μία κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει σημάδια συνοχής.
Ξορκίζουν τις κάλπες
Εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε συνεργάτες του, χαρακτήρισε τις εκλογές «καταστροφικές για τη χώρα».
Είναι λογικό ο κ. Βενιζέλος να «φοβάται» τις κάλπες, καθώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχουν καταρρεύσει αλλά σύμφωνα με δημοσκόπους, αν συνεχίσει το Κίνημα σε αυτό το δρόμο, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν μείνει ακόμα και εκτός Βουλής.
Στην ίδια λογική κινείται και η ΔΗΜΑΡ, που δεν επιθυμεί εκλογές αυτή τη στιγμή, μιας και προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση και να εκπέμψει εκ νέου το πολιτικό της στίγμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ναι μεν ζητάει εκλογές και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει, ωστόσο ακόμα και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει πως αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις συνιστώσες και δεν λάβει ξεκάθαρες θέσεις για σειρά ζητημάτων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει και πάλι δεύτερος.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που είναι ίσως οι μόνοι που έχουν κρατήσει τα εκλογικά τους ποσοστά, θέλουν πρόωρες εκλογές με στόχο να αναδειχθούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις που θα αποτινάξουν από τη χώρα το ζυγό της τρόικας.
Εκλογές αυτή τη στιγμή θέλει και η Χρυσή Αυγή, καθώς δημοσκοπικά το εθνικιστικό κόμμα έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, στο στενό και ευρύτερο επιτελείο συνεργατών του Α. Σαμαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συζητείται ως ενδεχόμενο, όχι ως επιλογή, αλλά ως αποτέλεσμα «ατυχήματος».
newsbomb.gr

2 σχόλια: