Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στη Βουλή το θέμα με την μεταθανάτια περιπέτεια κατοίκου της Λήμνου

 

Ερώτηση στη Βουλή από τον Τέρενς Κουίκ για το  θέμα που ανέδειξε το Lesvosnews.net  και αφορά την μεταθανάτια περιπέτεια κατοίκου της Λήμνου.


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ


ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

κ.κ. Υπουργοί,

Σας μεταφέρω άνευ περαιτέρω σχολίων ανακοίνωση των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λήμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται εντόνως για την απουσία οργανωμένου κέντρου νεκροτομών στο νησί τους, αλλά και για την άθλια κατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου.

Στην ανακοίνωση των Εργαζόμενων του Νοσοκομείου - η οποία και παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ -  αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Πεθαίνοντας στη Λήμνο. Ούτε νεκροί δεν ησυχάζουμε

Μακάβριος τίτλος, αλλά η πραγματικότητα είναι χειρότερη. Η υποβάθμιση της ζωής μας μας ακολουθεί και στο θάνατο. Αν έχεις την ατυχία να πεθάνεις στη Λήμνο δε θα έχεις την τύχη ούτε εσύ ούτε οι συγγενείς σου να ησυχάσουν. Αναφέρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει γιατί ούτε να αφήσεις αυτή τη ζωή ήσυχος δε μπορείς πλέον.

Παρασκευή 28 Ιουνίου στη Λήμνο της τρόικας και της συγκυβέρνησης. Ο άνθρωπος είχε την ατυχία να αφήσει την τελευταία πνοή του σε μια παραλία του νησιού. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η περιπέτεια της σωρού και του περιβάλλοντος.

Μεταφέρεται στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου, αλλά επειδή πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο χρειάζεται να γίνει νεκροτομή.

Το νοσοκομείο της Λήμνου δυστυχώς δε διαθέτει, και δεν θα έπρεπε να διαθέτει, ιατροδικαστή, ο ιατροδικαστής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων βρίσκεται στη Μυτιλήνη όπου και θα πρέπει να μεταφερθεί η σωρός για να γίνει η νεκροτομή και να δοθεί η άδεια ταφής.

Έλα όμως που την εποχή της συγκυβέρνησης της τρόικας συγκοινωνίες δεν υπάρχουν. Κινήθηκαν θεοί και δαίμονες για να βρεθεί μια λύση, αλλά ούτε η σωρός μπορεί να μεταφερθεί ούτε ο ιατροδικαστής μπορεί να έρθει για να κάνει τη νεκροτομή στη Λήμνο επικαλούμενος την έλλειψη οργανωμένου ιατροδικαστικού κέντρου.

Ούτε οι παρεμβάσεις των πολιτικών δε δώσανε λύση αυτή τη φορά με αποτέλεσμα και λόγω της μεσολάβησης του Σαββατοκύριακου η σωρός να παραμένει κατακαλόκαιρο στο ψυγείο περιμένοντας να βρεθεί πλοίο να μεταφερθεί.

Τελικά μετά από πέντε μέρες αποφασίστηκε και μεταφέρεται στην Αθήνα όπου θα γίνει η νεκροτομή και στην πορεία θα μεταφερθεί από όσο ξέρουμε πίσω στη Λήμνο για να ακολουθήσει η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μια διαδικασία και χρονοβόρα και μεγάλου κόστους την εποχή της κρίσης.

Μία σωρός που θα ταφεί μια εβδομάδα και ίσως περισσότερο μετά το θάνατο. Μια μετά θάνατον απίστευτη ταλαιπωρία,

-γιατί το νησί δεν έχει οργανωμένο κέντρο να κάνει τις νεκροτομές,
-γιατί το νοσοκομείο εδώ και μήνες δε διαθέτει διοίκηση,
-γιατί οι εταιρείες θεωρούν ότι τα δρομολόγια δεν αφήνουν το -αναμενόμενο κέρδος και τα καράβια δεν έρχονται,
-γιατί το νησί δε διαθέτει τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα έπρεπε ώστε να πιεστούν οι πολιτικοί.

Άλλωστε μας το είπαν κατά πρόσωπο δια στόματος του πρώην υπουργού Αιγαίου Μουσουρούλη ότι δεν είμαστε παρά τρία τετράγωνα της Κυψέλης.

Έτσι μας βλέπουν κι έτσι μας αντιμετωπίζουν».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία οργανωμένου ιατροδικαστικού κέντρου στη νήσο Λήμνο;

2.Είναι δυνατόν, η διοίκηση μίας ολόκληρης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτή του Νοσοκομείου Λήμνου, να ασκείται «τηλεκατευθυνόμενα» από Διοικητικό Συμβούλιο και Διοικητή που δεν εδρεύουν στο ακριτικό νησί, αλλά στη Μυτιλήνη;

3.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιλυθεί οριστικά το τεράστιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ταλανίζει τους κατοίκους της Λήμνου αλλά και όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ακόμα και...νεκρούς;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ



1 σχόλιο:

  1. ΝΤΡΟΠΗ!!! ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ, ΣΑΝ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ, ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ,,
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΠΙΑ?!!!
    ΕΛΕΟΣ!!!
    ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ:
    NA ΓINEI KAΘHMERINH ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΛΑΥΡΙΟ.
    ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΘΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ!!!
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...
    ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΗΜΝΙΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΠ'ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ..
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΟΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ..
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή