Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Προς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το 2014

Προς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το 2014 

-Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση πράγμα που σημαίνει ότι από 1/1/2014 βγαίνουν στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα. -Υπόλογος ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αφήνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Εάν τελικά αυτό συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα να αρθεί έστω και μερικώς η απαγόρευση αυτή από τον Ιανουάριο του 2014.
Σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στην οποία αναμένεται να εμπεριέχεται η αναφορά για άρση της απαγόρευσης που ισχύει σήμερα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
«Στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα θα εξαντληθούν τα περιθώρια, προκειμένου να βρεθεί μια κοινωνικά δίκαιη λύση», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως υπάρχει διαφορά απόψεων με τους δανειστές.
Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μερικής άρσης της απαγόρευσης, ενδεχομένως με τη θέσπιση κριτηρίων, αν καταφέρει να πείσει την τρόικα ακόμα και για αυτό καθώς, μέχρι στιγμής ο κ. Χατζηδάκης λέει μόνο «ναι» στους δανειστές.
Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση εξέλιξη που- αν τελικά συμβεί - σημαίνει ότι από τη αρχή του 2014 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.
Το σενάριο αυτό είναι εφιαλτικό όχι μόνο για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες.
Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη αν αυτή την στιγμή βγουν στην αγορά περίπου 100.000 ακίνητα, η τιμή τους θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί τους ολόκληρη την κτηματαγορά. Και αυτό γιατί η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό είναι πολύ χαμηλότερη ακόμη και από την αντικειμενική αξία ενώ η ούτως ή άλλως χαμηλή ζήτηση δεν επαρκεί για να καλύψει τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που θα διατεθούν. Το γεγονός αυτό με την σειρά του θα προκαλέσει ντόμινο στο σύνολο των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες αλλά και στην αξία των διαμερισμάτων που έχουν τα νοικοκυριά.
Υπέρ της μερικής άρσης του μέτρου τάχθηκε άλλωστε χθες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έγκαιρα και όχι πυροσβεστικά την τελευταία στιγμή.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για το θέμα αναμένεται να ληφθούν τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και λήγει η σχετική απαγόρευση των πλειστηριασμών.




πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου