Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ξαναχτυπά…η Monsanto

http://www.pygmi.gr/wp-content/uploads/2013/07/monsanto1.jpg 
 Μια ακόμη νίκη για τη Monsanto στις ΗΠΑ. Πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Περιβαλλοντικής προστασίας αυξάνει τα επιτρεπόμενα όρια για ίχνη ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες τροφίμων, σύμφωνα με το Reuters.


Όπως διαβάζουμε στο tvxs, παρά τις αμέτρητες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα εν λόγω φυτοφάρμακα συνδέονται άμεσα με ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, ο οργανισμός πήρε τη σχετική απόφαση την 1η Μαΐου και αναμένεται να την οριστικοποιήσει σύντομα.
Το εν λόγω χημικό λέγεται glyphosate και σύμφωνα με μελέτες έχει βρεθεί σε ανώτερα από τα επιτρεπόμενα όρια. Το glyphosate δημιουργήθηκε ως φυτοφάρμακο από τη Monsanto το 1970. Αργότερα η εταιρεία κατοχύρωσε τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους «Roundup Ready» με μεγάλη ανθεκτικότητα στο φυτοφάρμακο που προσβάλει τα αγριόχορτα και ζιζάνια που απειλούν τη σοδειά. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι επιστήμονες συνδέουν την εν λόγω χημική ουσία με κρούσματα καρκίνου οι επικριτές της απόφασης αναφέρουν ότι μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμη.
Μόλις τον περασμένο μήνα, το Ινστιτούτο Cornucopia ανακοίνωση μια μελέτη που δείχνει ότι το glyphosate «έχει αυξημένες επιδράσεις στην ανθρώπινη ορμόνη από την οποία εξαρτάται ο καρκίνος του μαστού». Ο Ντον Χάμπερ, καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, πραγματοποίησε μια μελέτη που δείχνει ότι «η ουσία Glyphosate αντλεί τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά των ζωντανών οργανισμών, δηλαδή αφαιρεί την πιο θρεπτική αξία των τροφίμων».
Στο παρελθόν, η Monsanto υπερασπίστηκε τη χρήση της χημικής ουσίας. «Είμαστε πολύ σίγουροι για την μακρά προϊστορία που έχει το glyphosate, καθώς έχει μελετηθεί εκτενώς» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Monsanto Τζέρι Στάινερ, σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου