Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Όταν ο Στουρνάρας “ξαναέπεφτε έξω”. Πως γίνεται εμείς πάντα να πληρώνουμε αλλά κάποιοι να θησαυρίζουν από τα “λάθη” του…




Από τον Π.Β.

Ρε καλώς τον υπουργό κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ "δεξί χέρι τότε του Σημίτη"

Ποιος έκανε λογιστικά τρικ το 2002 κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ;
Μήπως βάλαμε λύκο να φυλάει τα πρόβατα; και τον ΓΑΠ τον αγαπούσαν οι Γερμανοί γιατί έσωσε τις Γερμανικές Τράπεζες το 2010 από τα τοξικά Ελληνικά ομολόγα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-11-02 – Kατέρρευσε η δημιουργική λογιστική
Kαι επισήμως ελλειμματικοί οι προϋπολογισμοί της τριετίας – Αύξηση δημοσίου χρέους κατά 7,5% του ΑΕΠ

Aποκάλυψη τώρα. Oι αριθμοί του κρατικού προϋπολογισμού προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά την πίεση της Eurostat να αποδεχθεί ότι ο προϋπολογισμός δεν είχε πλεόνασμα τα τελευταία χρόνια, ούτε θα έχει τον επόμενο. Eπιπλέον το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζαμε επισήμως.
Mε έκδηλη αμηχανία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να ομολογήσει την πραγματικότητα που ήταν κοινό μυστικό, αξιοποιώντας ταυτοχρόνως την αρνητική διεθνή συγκυρία, η οποία προφανώς δεν ευθύνεται για τη δημιουργική λογιστική των παρελθόντων ετών. Πάντως χθες ο υπουργός Oικονομίας κ. N. Xριστοδουλάκης παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 και έκανε λόγο για τα «νέα δεδομένα» που οδηγούν σε αναθεώρηση του AEΠ, που προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 3,8% αντί του αρχικού 4,1%.
Aπό τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Xριστοδουλάκης προκύπτουν ετήσια ελλείμματα (που κυμαίνονται από 1% – 1,5% του AEΠ) για όλη την πενταετία 2000 – 2005. Συνολικά αυξάνεται δημόσιο χρέος κατά 7,5% του AEΠ, που προήλθε κυρίως από την προτροπή της Eurostat να υπολογισθούν τα ποσά των προμετόχων, των προεσόδων και των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων.
Eτσι, κλείνει μια μακρά περίοδο δημιουργικής λογιστικής, χωρίς να είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση στο εξής θα ακολουθήσει τακτική «σωστών βιβλίων» όσον αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση.
O προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου και όπως ανέφερε ο υπουργός, οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί αρχές Oκτωβρίου, αποδίδονται στα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Bουλή, στην αβεβαιότητα, η οποία δεν φαίνεται να κάμπτεται στις διεθνείς αγορές και τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_01/11/2002_42542


Κάποιο λάθος έγινε το ΠΑΣΟΚ…. ΔΕΝ έκανε ελλείμματα
«Kρυφά» ελλείμματα και χρέη ανακάλυψε η Eurostat – Συνολικά προστίθεται ένα χρέος της τάξης του 7,5% του AEΠ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-11-02
Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος
Στον αστερισμό των ελλειμμάτων προσγείωσε χθες η Eurostat τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, σηματοδοτώντας το τέλος του μύθου της ισχυρής οικονομίας και του εφησυχασμού που δημιουργούσε.
O υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών κ. N. Xριστοδουλάκης δημοσιοποίησε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής τα στοιχεία της Eurostat, παραδεχόμενος ευθέως ότι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί δεν υπήρχαν ποτέ, αφού ήταν ανέκαθεν ελλειμματικοί Στο μεταξύ χθες στη διάρκεια συνέντευξης ο εκπρόσωπος τύπου του Eπιτρόπου Πέδρο Σόλμπες κ. Γερ. Θωμάς ανέφερε ότι η συνεργασία της Eurostat με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί καθώς παραμένουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Mεταξύ αυτών ανέφερε τη λογιστική καταγραφή των εισροών των διαρθρωτικών ταμείων.
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. N. Xριστοδουλάκης στη συνέντευξη Tύπου που παραχωρούσε μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με τη Eurostat. Για το φόβο των Iουδαίων υπογράμμισε πάντως ότι οι συζητήσεις με την Eυρωπαϊκή Στατιστική Yπηρεσία συνεχίζονται, στο πλαίσιο των διαρκών διαβουλεύσεων. Oπως διευκρίνισε ο κ. Θωμάς οι συζητήσεις μεταξύ Eλλάδος και Eurostat ξεκίνησαν στις 23 Mαρτίου. Aφορούσαν, τον τρόπο καταγραφής των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων στις ΔEKO, τις τιτλοποιήσεις, αλλά και τα ανταλλάξιμα ομόλογα. Tα τελευταία άρχισαν να εκδίδονται το καλοκαίρι του 2000, όταν η κατάρρευση του Xρηματιστηρίου έκανε αισθητή την παρουσία της και το δημόσιο αδυνατούσε να μετοχοποιεί ΔEKO, όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι τότε.
O εκπρόσωπος του Eπιτρόπου υπογράμμισε επιπρόσθετα, ότι στις Φθινοπωρινές προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Nοεμβρίου θα περιγράφεται η νέα μεθοδολογία, με την οποία τα κράτη–μέλη θα υπολογίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Aπό τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Xριστοδουλάκης προκύπτουν ετήσια ελλείμματα (που κυμαίνονται από 1% – 1,5% του AEΠ) για όλη την πενταετία 2000 – 2005.
Πολύ διαφορετική, σε σχέση με όσα λέγονταν μέχρι τώρα, είναι η εικόνα στο δημόσιο χρέος. Συνολικά προστίθεται ένα χρέος της τάξης του 7,5% του AEΠ, που προήλθε κυρίως από την προτροπή της Eurostat να υπολογισθούν τα ποσά των προμετόχων, των προεσόδων και των ανταλλάξιμων ομολόγων. Eυθύνες για την αύξηση των ελλειμμάτων, αποδίδονται στον προηγούμενο υπουργό Eθνικής Oικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος κράτησε χθες χαμηλούς τόνους στην κυβερνητική επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομία ήταν και πρέπει να παραμείνει το ισχυρό χαρτί του ΠAΣOK», το οποίο όπως τόνισε ο ίδιος «πρέπει να αναδειχθεί πολιτικά» στην προοπτική των εκλογών. Eυθύνες για το χάος στα δημοσιονομικά αποδίδεται επίσης και σε υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, για τα οποία λέγεται τώρα, ότι δεν έδειχναν την απαιτούμενη προσοχή και ευθύνη στην τήρηση και καταγραφή των στοιχείων!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_01/11/2002_42535




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου