Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στιγματίζονται ως επικίνδυνοι,απειλούνται με ανεργία

Οι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα πλήττονται από την ανεργία. Κι όσοι δεν είχαν, τα αποκτούν τώρα!


Από την αρχή της ΦΤΙΑΧΤΗΣ οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και της ύφεσης στην Ευρώπη, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τους ψυχικά υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι, στις ευρωπαϊκές χώρες, οι ψυχικά ασθενείς (ιδίως οι άνδρες και τα άτομα με χαμηλή μόρφωση) έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, γεγονός που τους καθιστά περαιτέρω ευάλωτους και επιτείνει την κοινωνική απομόνωσή τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκράχαμ Θόρνικροφτ και τη δρα Σάρα Έβανς-Λάκο....

του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το ΒΒC, ανέλυσαν στοιχεία από τις 27 χώρες της ΕΕ (με τη βοήθεια και του «Ευρωβαρόμετρου»), τα οποία αφορούσαν πάνω από 20.000 ανθρώπους και κάλυπταν την περίοδο 2006-2010, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το 2006 η μέση ευρωπαϊκή ανεργία για τους ψυχικά υγιείς ήταν 7,1% και για τους ψυχικά ασθενείς 12,7%, ενώ το 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 9,8% και 18,2%, δηλαδή υπήρξε αύξηση 2,7% για την πρώτη ομάδα και 5,5% (υπερδιπλάσια) για τη δεύτερη ομάδα των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικότερα για τους άνδρες με τέτοια προβλήματα, η ανεργία ήταν 13,7% το 2006, αλλά αυξήθηκε στο 21,7% το 2010.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερο σε μια χώρα τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στιγματίζονται ως επικίνδυνοι, τόσο περισσότερο απειλούνται με ανεργία, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οπότε γίνονται περικοπές θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου