Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αχμέτ Νταβούτογλου: Όλες οι (ανταρτο)ομάδες στη Συρία είναι «φίλοι της Τουρκίας»


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας στα σύνορά της.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη,  ο Νταβούτογλου  με τον Ινδό ομόλογό του, Σαλμάν Κουρσίντ, είπε ότι όλες οι ομάδες στη Συρία είναι φίλοι της Τουρκίας.

«Το ότι λαμβάνουμε μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων, δεν σημαίνει ότι 


αναπτύσσουμε μια στάση απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα στη Συρία».

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία έπρεπε να λάβει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας  των συνόρων της, υπενθυμίζοντας το θάνατο ενός Τούρκου πολίτη, στην τουρκική πόλη της Ceylanpinar στα συριακά σύνορα, που εγείρει την ευαισθησία του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων.

«Οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, δεν επηρεάζουν μόνον το μέλλον των Κούρδων, αλλά των Αράβων και των Τουρκομάνων», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το όραμα της Τουρκίας είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας περιφερειακής τάξης, στην οποία όλες οι κοινότητες θα ζουν αδελφικά, σε εθνική και θρησκευτική ειρήνη.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη αυτονομία των Κούρδων  στη Συρία και συγκεκριμένα στην κατάληψη της πόλης Ρας αλ Άιν στα συρο-τουρκικά σύνορα, από το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης- PYD,  είπε ότι «η αναγνώριση σε ντε φάκτο καταστάσεις θα οδηγούσε σε μια περαιτέρω αιματοχυσία και θα μετέτρεπε τη διμερή σε μια πολυμερή σύγκρουση».

«Δεν θεωρούμε  ως εθνική, μια σεχταριστική (αιρετική) θρησκευτική ιδιαιτερότητα. Όταν οι Κούρδοι αδελφοί μας αντιμετωπίστηκαν άδικα από το (τουρκικό) καθεστώς κατά το παρελθόν, υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματά τους, με το παραπάνω», είπε ο Νταβούτογλου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σε στενή επαφή με τον ηγέτη της κουρδικής  περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί και θα συνεχίσει να έχει επαφές σχετικά το θέμα (των Κούρδων).

--

 The Hellenic Information Team
http://www.echedoros-a.gr/2013/07/blog-post_1719.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου