να εφαρμόσουν τμήμα της συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου, δημιουργώντας στο ελληνικό πρόγραμμα πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2014.
Σύμφωνα με μεταδόσεις από τις Βρυξέλλες, οι κεντρικές τράπεζες καταγγέλλουν παράκαμψη της ανεξαρτησίας τους από τα 17 υπουργεία οικονομικών του ευρώ, που αποφάσισαν ερήμην, ότι 4 δισ. ελληνικών ομολόγων που ήταν στην κατοχή τους θα ανακυκλώνονταν υποχρεωτικά με τη λήξη τους, ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί να αναζητήσει 4 δισ. σε νέα δάνεια.
Τα 4 αυτά δισ. υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στο δημόσιο χρέος, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό να τα αναζητήσει από μόνο του το ελληνικό υπουργείο οικονομικών σε τρίμηνα γραμμάτια. Η πρώτη τράπεζα που αντιδρά στο roll over των Anfas, όπως ονομάζονται, είναι η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Αυτή κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 4 δισ., κάπου 2,2 για την ακρίβεια.
Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας θεωρεί ότι ένα τέτοιο υποχρεωτικό rollover αποτελεί άμεση χρηματοδότηση κράτους μέλους. Την ίδια ερμηνεία για παράδειγμα δεν δίνει το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε το ζήτημα με μια και μόνη φράση: «δεν είναι αυτό δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα των εταίρων».
Στην πράξη όμως η ανησυχία ήταν υπαρκτή ήδη από τον Ιούνιο και το Eurogroup του Λουξεμβούργου, όπου αρμόδιοι παράγοντες έψαχναν να βρουν μια πρακτική λύση. Με την χθεσινή όμως δήλωση κοινοτικού αξιωματούχου που σχετίζεται με την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, το πρόβλημα έγινε αυτομάτως ελληνικό, έγινε πρόβλημα της κυβέρνησης με τους εταίρους, πρόβλημα της εικόνας της χώρας στις αγορές και τη Δευτέρα που θα δοθεί επισήμως «σε χαρτί» κανείς δεν θα μπορεί να το αγνοήσει.
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι υπο-χρηματοδοτούμενο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα 4 δισ. των Anfas, αλλά και το βασικό ζήτημα πως για το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2014 δεν υπάρχουν λεφτά, εκτός από τα 1,8 + 1,8 δισ. του ΔΝΤ – που για να τα λάβει η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και να είναι παντελώς σίγουρο ότι βγαίνει τις αγορές.
Όπως και αν έχει η ευρωζώνη θα συρθεί από το ΔΝΤ να λύσει το θέμα το φθινόπωρο, αλλιώς το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ήδη παντελώς αποτυχημένο ελληνικό ...«πείραμα». Άλλωστε, σε αυτό έρχεται να απαντήσει και η σχετική έκθεση του ΔΝΤ που είδε το φως της δημοσιότητας και αναφέρει πως η Ελλάδα θα ...δει έστω μικρή ανάπτυξη το ...2045 ή 2047 (!!!) και όντας ακόμα μία πολύ βαθιά χρεωμένη χώρα!!!
Κατά τα λοιπά η έκθεση της τρόικας που θα τελειοποιηθεί το Σαββατοκύριακο από το προσωπικό της DGECFIN και θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, αφού ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης θα περιέχει πέρα από την προαναγγελία πολύ σκληρών μέτρων του 2014 εντός του 2013 και τα εξής στοιχεία:
1. Χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο μέσα στο 2014.
2. Η τρόικα θα ζητήσει από τους εταίρους να το καλύψουν, δεν γνωρίζει όμως πως...
3. Η τρόικα θα ξαναδεί την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους τον Απρίλιο του 2014 όταν η eurostat πιστοποιήσει το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα.
4. Με πρωτογενές έλλειμμα 3 δισ. έκλεισε το 2012.
5. Για να παραμείνει το δημοσιονομικό σκέλος εντός τροχιάς χρειάστηκε η εμπροσθοβαρής εισαγωγή μέτρων του 2014 στο 2013.
6. Η τήρηση των στόχων θα εξαρτηθεί από τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο.
7. Η κινητικότητα ήταν ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης και συμφωνήσαμε μαζί της, 12.500 υπαλλήλους ως την 1/10 και άλλους 12.500 ως την 31/12.
8. 4.000 απολύσεις φέτος και 15.000 ως το τέλος του 2014.
9. Στα θετικά η μείωση του κόστους μονάδας εργασίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
10. Πρέπει να γίνουν τεράστιες προσπάθειες στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και να δοθεί μάχη για τη φοροδιαφυγή.
11. Η τρόικα κατανάλωσε τεράστιο χρόνο για να πείσει την κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει για τα φορολογικά έσοδα και τη διαφθορά σε αυτόν τον έλεγχο.
12. Ανάπτυξη το 2014 μόνο αν επιβεβαιωθούν τα θετικά σημάδια από τον τουρισμό και η κυβέρνηση πληρώσει τα arrears.
13. Περιορισμένη η επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων, ο στόχο θα καλυφθεί το 2014 υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
14. Ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα προετοιμάζουν εκθέσεις για επιχειρηματικό περιβάλλον και εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.
15. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ανεργία – θα εφαρμοστεί πιλοτικά το εγγυημένο εισόδημα και προγράμματα απασχόλησης με χρηματοδότηση του ταμείου συνοχής.
16. Νέος γύρος απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων τον Σεπτέμβριο.
17. Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ιδιωτικοποίησης/ αναδιάρθρωση της ΔΕΗ υποσχέθηκε η κυβέρνηση για το τέλος του 2013.
18. Οι 4 μεγάλες τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρέπει να επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά.
19. Νέα stress test και αξιολόγηση κεφαλαιακών αναγκών το φθινόπωρο.
20. Ιδιωτικοποίηση Εurobank ως 1/1/14.
21. Πλάνα αναδιάρθρωσης τραπεζών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
22. Πολλά νέα μέτωπα για συζήτηση από το Σεπτέμβρη.
23. Η δικομματική κυβέρνηση, πιο συνεκτική από την τρικομματική.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου