Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Κομισιόν: Πουλήστε τη ΔΕΗ, κόψτε κι άλλα από την υγεία

Κομισιόν: Πουλήστε τη ΔΕΗ, κόψτε κι άλλα από την υγεία

Για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα. Τα βασικά σημεία της έκθεσης που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με ΔΝΤ


Εκθεση που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις δημοσίευσε η Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά από επίπονες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η γερμανική γραμμή που προπιάθησαν να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες έδινε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, αποφεύγοντας αναφορέςς στο δημοσιονομικό κενό.  Πέρασε όμως εν τέλει - έστω και μερικώς - η γραμμή του ΔΝΤ.  Γίνονται λοιπόν εκτίμηση-πρόβλεψη για το κενό που θα προκύψει, το οποίο προϋπολο΄γίζεται σε 4  δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2016. Ταυτόχρονα όμως αναφέρεται πώς θα καλυφθεί , με τα  μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση 
 Από την έκθεση καθίσταται σαφές ότι προκειμένου να καλύψει η Ελλάδα το δημοσιονομικό κενό που ανακύπτει, θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, όπου ο πήχυς ανεβαίνει κατά €1 δισ. το 2014, ενώ γίνεται μνεία στην διάσπαση και πώληση της ΔΕΗ. Παράλληλα αναφέρεται σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για την κάλυψή του κενοού...
Όπως αναφέρεται στην έκθεση το κενό οφείλεται σε αστοχίες στον τομέα υγείας και σε δαπάνες που δεν ελέχθηκαν σύμφωνα με τους στόχους, ενώ και τα έσοδα είναι κατώτερα των στόχων.
 Η Ελλάδα έχει κάνει συνολική πρόοδο, αν και αργή, κυρίως στα δημόσια οικονομικά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιωποίηση  των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, τονίζει η Κομισιόν στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν εν γένει αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στην σωστή τροχιά.
Ωστόσο, σημειώνει, ότι η αποστολή της τρόικα αρχικώς εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014.
Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα υγείας, καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και την απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους.
Τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες, τονίζεται στην έκθεση.
Η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014.
Επίσης, μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014. Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τεμμαχισμό και την πώληση της ΔΕΗ, σημείο κομβικό καθώς επηρρεάζει τόσο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις όσο και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός. Ο βασικός αφορά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα. Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση το 2013 και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Φόρος στα ακίνητα
Οπως προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος εφαρμογής του νέου φόρου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα αναβολή στην εφαρμογή του με αντίστοιχη παράταση του τέλους μέσω της ΔΕΗ, εφόσον τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα.
Τα προαπαιτούμενα

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις ενέργειες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και επανέρχεται η τρόικα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.
Ειδικότερα, έως τα τέλη Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων, των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι οριστικές ενώ θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.
Μια ακόμη εκκρεμότητα είναι ο ορισμός επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.
 sofokleousin.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου