Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

LIVE VIDEO. Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο


Ένα εικοσιτετράωρο μετά τα αιματηρά επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, που κόστισαν τη ζωή σε τρία άτομα – ο ένας ήταν αμερικανικής καταγωγής, μονάδες του στρατού περιπολούν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια προκειμένου να αποσοβήσουν νέο κύκλο συγκρούσεων
μεταξύ οπαδών των ισλαμιστών και φιλελεύθερων, που αρνούνται την ηγεμονία του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεντρώσεις αντίπαλων ομάδων που αναμένονται την Κυριακή στα κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων -μεταξύ των οποίων και η πλατεία Ταχρίρ- ενδεχομένως να αποβούν καταλυτικές για τις πολιτικές εξελίξεις. Ήδη οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποιητική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες αλλά και διοικητικούς και άλλους παράγοντες που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο ή βρίσκονται ήδη εκεί.
Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ:
.

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συναρτούν τις εξελίξεις με την αντίδραση του στρατού, ο οποίος ήδη έχει προβεί στο πρώτο βήμα κινητοποιώντας μονάδες για τη διατήρηση της τάξης, μετά και τις επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά αστυνομικών τμημάτων και φυλακών. «Δεν επιθυμούμε να ξαναδούμε γεγονότα όπως εκείνα του 2011» επισημαίνουν στρατιωτικοί παράγοντες, ενώ οι διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών στο Κάιρο δεν αποκλείουν την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης εφόσον την Κυριακή η κατάσταση στην πρωτεύουσα και στην Αλεξάνδρεια, στο Πορτ Σάιντ και στο Σουέζ κριθεί εκτός ελέγχου.
«Αν στην πλατεία Ταχρίρ συγκεντρωθεί μέγα πλήθος και σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών των Αδελφών Μουσουλμάνων και αντιπάλων φιλελεύθερων πολιτικών σχηματισμών, τότε τίποτε δεν αποκλείεται» δηλώνουν με έντονο προβληματισμό Δυτικοί διπλωμάτες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου