Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΜΟΣ

Οχιά η φιλοτομαρίστρια: Ο Πλούταρχος τα έλεγε! 

Έχεις;;;Μην δανείζεσαι. Δεν έχεις;; Μην δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου. Πλούταρχος Περί του μη δειν δανείζεσθαι.
Filotomarius Kanapedatus δεν βλέπεις όνειρο. Ούτε σε χτύπησε ο καλοκαιρινός ήλιος στο κεφάλι. Ο Πλούταρχος τα είχε πει. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τα είπαν και τα έγραψαν όλα.
Αλλά δυστυχώς εμείς, οι σημερινοί Έλληνες και φιλοτομαριστές, τον μόνο Πλούταρχο που ξέρουμε είναι αυτόν της παραλιακής,τον τραγουδιστή εννοώ φυσικά!
Παραλιακή έγραψα και τώρα θυμήθηκα........ Αλήθεια,θυμάσαι παλιότερα καλοκαίρια;;; Χαμός στη παραλιακή. Ήθελες 3 ώρες να φτάσεις Γλυφάδα. Ήταν η εποχή του δανείζομαι και καταναλώνω χωρίς να έχω υπολογίσει πως θα πληρώσω.Έτσι μας είχαν μάθει. Όλους!!!! Η εποχή των δανείων,των καρτών, του χρηματιστηρίου, του φαίνεσθαι. Η εποχή που ο Έλληνας νόμιζε ότι θα κρατήσει για πάντα. Η εποχή που ένιωθε περισσότερο Ευρωπαίος παρά Έλληνας.
Τον είχα πείσει οι πολιτικοί του που τον προέτρεπαν να παίζει χρηματιστήριο.Αλήθεια θυμάσαι τον Σημίτη και όσα έλεγε;; Μην μου πεις ότι δεν θυμάσαι τον πρωθυπουργό του χρηματιστηρίου! Τον είχε πείσει και η media-κη δημοκρατία που ολημερίς του πρόβαλε μια εύκολη ζωή. Φρου φρου κι αρώματα και χρυσόσκονες!!!Αυτά δώσε στο μικροαστό και πάρτου τη ζωή!!!!
Μια όμορφη χρυσή φούσκα ήταν η ζωή που έσκασε. Και ο μικροαστός που πίστευε ότι είχε γίνει μεγαλοαστός, βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια της χαμένης του ζωής! Στην αρχή νόμιζε πως θα τη γλίτωνε. Έλεγε ότι η κρίση ήταν παροδική. Δεν θα τον άγγιζε.Αυτός θα ξέφευγε. Ένιωθε δυνατός γιατί είχε τη δουλίτσα του και το γραφείο του.Είχε και τις κάρτες που του είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.......κάρτες με το παραμικρό....visa, american express, golden.... κάρτες για κάθε του ανάγκη!!
- Είχε επίσης το ακριβό Γερμανικό αυτοκίνητο και το σπίτι με το Ιταλικό στυλ. Τα χρωστούσε βέβαια και τα δυο αλλά δεν βαριέσαι και ποιος δεν χρωστούσε!!!!!! Αυτός είχε την δουλεία του στην εταιρία...θέση manager. Φορούσε κάθε μέρα το ακριβό του κοστούμι, έπαιρνε και τον φορητό του υπολογιστή και πήγαινε στο πολυτελές γραφείο του. Είχε πρόσωπο στην κοινωνία, η κρίση δεν θα τον άγγιζε.Αυτά μονολογούσε!
- Μετά από τρία χρόνια, όμως, οικονομικής κρίσης και ενώ η αγορά είχε στεγνώσει από ρευστό, με λουκέτα σε εταιρίες, επιχειρήσεις και μαγαζιά , ο φιλοτομαριστής με το ακριβό κοστούμι διαπίστωσε πως δεν σώθηκε.Στην αρχή έβλεπε τους άλλους να παλεύουν με την ανέχεια και τη φτώχεια. Αλλά δεν μίλησε. Αυτός είπαμε, πίστευε θα τη γλιτώσει.
- Έτσι δεν μίλησε όταν κόπηκαν συντάξεις.....Δεν μίλησε όταν κόπηκαν μισθοί...Δεν μίλησε όταν απολύθηκε ο γείτονάς του... Δεν μίλησε όταν είδε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία..... Δεν μίλησε όταν μπήκαν λουκέτα σε εταιρείες και οργανισμούς..... Δεν συμμετείχε σε καμμία απεργία..... Δεν μίλησε όταν ξεπουλήθηκε ό,τι Ελληνικό......
-''Σσσσσσ!!!!!!!! Ησυχία'' έλεγε στον εαυτό του .....''θα τη γλιτώσεις''' .....''θα σε προσπεράσει η κρίση'' προσπαθούσε να πείσει τον τρομαγμένο, φοβισμένο εαυτό του.....τον εξαρτημένο από τα αγαθά.
- Να δεις πως το έλεγε ο Τσουκάτος.....ναι, ο Θόδωρος βρε του Σημίτη....α, κοινωνικό αυτοματισμό το έλεγε! «Κοινωνικό αυτοματισμό» έχουμε όταν μία ή περισσότερες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες στρέφεται/στρέφονται εναντίον μιας άλλης. «Κοινωνικό αυτοματισμό» έχουμε όταν ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών επιτίθενται εναντίον άλλων ομάδων, οι οποίες διεκδικούν τα αιτήματά τους με μη αποδεκτό -από τους έχοντες και κατέχοντες- τρόπο.Μην μου πείτε ότι δε θυμάστε τον ορισμό που εισήχθη κατά την περίοδο Σημίτη. Η πατρότητα του όρου αποδίδεται στον γνωστό και μη εξαιρετέο Θ.Τσουκάτο. Επειδή, όμως ο Σημίτης έφυγε ... τώρα τα ορφανά του ασκούν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Διότι αυτό είναι ο «κοινωνικός αυτοματισμός», σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του αφού έχει ως στόχο να διοχετεύσει την ανθρώπινη οργή και αγανάκτηση στο αλληλοφάγωμα.Και στη κοινωνία μας υπήρξε και, δυστυχώς, υπάρχει αλληλοφάγωμα!
- Κάποια στιγμή έφτασε κι η ώρα που έκλεισε η εταιρεία του μικρού φοβισμένου manager, του φιλοτομαριστή ανθρωπάκου που δεν μίλησε τόσο καιρό και τώρα πλέον δεν μπορούσε να αντιδράσει! Οι αγορές, οι οικονομικοί αναλυτάδες και τα κουτσαβάκια των οίκων αξιολόγησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν λυπήθηκαν ούτε την Ελλάδα, ούτε τους Έλληνες, ούτε καν τα golden boys- όπως ο φιλοτομαριστής manager- και αποφάσισαν να τους βάλουν όλους στην μηχανή του κιμά. Μια ολόκληρη χώρα στην μηχανή του κιμά και ταυτόχρονα πειραματόζωο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό. - Οικονομικό με τα συνεχόμενα μνημόνια... πολιτικό με το ''πάντρεμα'' ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και κοινωνικό γιατί βάλλονται οι ρίζες της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας βαθιά άρρωστης γιατί έχασε τις αξίες και του θεσμούς της.
- Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βαρβάρων αναφέρει ο Πλούταρχος.που ο Έλληνας δε μελέτησε!
- Για αυτό φτάσαμε στο σήμερα. ... εξαθλιωμένοι, κουρασμένοι, απογοητευμένοι, χωρίς ελπίδα, χωρίς δύναμη. Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, περιμένουμε την σωτηρία.
- Περιμένουμε τον Σόιμπλε, τον Λιού και όποιον άλλο Ευρωπαίο ή Αμερικανό εμφανιστεί ως σωτήρας. Ο Σόιμπλε ήρθε, είδε, έφαγε, έφυγε! Ο Λιού ήρθε, είδε,κατέγραψε και τώρα περιμένει. Το μοίρασμα του προτεκτοράτου έχει ξεκινήσει. Στο ερώτημα τι κάνει ο Έλληνας για να το εμποδίσει η απάντηση είναι... τίποτα!!Απλά περιμένει σωτήρες και απολαμβάνει τον καλοκαιρινό ήλιο. Την ίδια ώρα, αν και καλοκαίρι, οι ''σωτήρες'' μας αποφασίσουν πως θα χωρίσουν το φιλέτο Ελλάς σε επαρχίες επιρροής.Ποιες επαρχίες;;Μα αυτές που θα δημιουργηθούν στον Ελλαδικό χώρο....τύπου Ιράν.
Σας φιλώ γλυκά,
Οχιά η φιλοτομαρίστρια για το madata.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου