Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ! Σενάρια αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού από τις τραπεζικές μας καταθέσεις


Κάθετη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω επιδείνωσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Ο οποίος δείκτης υποχώρησε ακόμα περισσότερο και είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που υποχωρεί, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες έχει ανέβει.
Ουσιαστικά απεικονίζεται κατάρρευση της κατανάλωσης και αυτό έχει κρίσμο αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα. Και όταν πέφτουν έξω τα φορολογικά έσοδα έρχονται νέα μέτρα βάσει των Μνημονίων που έχουν υπογραφεί. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που έχει διαλύσει "ψυχολογικά" την οικονομία και το κυριότερο δεν φαίνεται να κλείνει ποτέ με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Οι τράπεζες μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης δεν ανοίγουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η αγορά δεν έχει ρευστό "ούτε για δείγμα" και μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν σε ένα μήνα από σήμερα θα αυξηθεί πάλι κάθετα η ανεργία και πάει λέγοντας...
Πιθανότατα τα παραπάνω θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Σε οικονομικό αλλά και se πολιτικό επίπεδο.
Ήδη ακούγονται διάφορά σενάρια περί "αναγκαστικού δανεισμού" από τις τραπεζικές καταθέσεις κάτι σαν "κούρεμα" με αντάλλαγμα ομόλογα του δημοσίου.
Αυτό ακούγεται έντονα ότι μπορεί να είναι και το αντάλλαγμα για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους. Να μετατραπεί σε εσωτερικό χρέος.
Προβλέπεται από τη νομοθεσία για εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν υπόκειται στον προστατευτικό περιορισμό εγγύησης των καταθέσεων μέχρι των 100.000 ευρώ.
Πρακτικά το δημόσιο παίρνει όσα του λείπουν από τις τραπεζικές καταθέσεις και σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα. Αυτό καλείται "αναγκαστικός δανεισμός".
Από εκεί και πέρα οι πολιτικές εξελίξεις μέσω προσφυγής στην κάλπη δεν αποκλείεται, το αντίθετο, θεωρείται σφόδρα πιθανό σενάριο για μετά τις γερμανικές εκλογές. Αν έχει μία πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει έστω οριακά αυτό ισχύει πριν την έλευση του πλέον βαρύ χειμώνα της ελληνικής οικονομίας μετά τον Β'ΠΠ
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από τις 93,5 τον Ιούνιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να επιδεινώνεται στις -70,9 μονάδες από τις -66,5.
Πτωτικοί ήταν οι επιμέρους δείκτες για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τις κατασκευές να βελτιώνονται ελαφρώς.
Αντίθετα με την Ελλάδα, καλύτερη ήταν η εικόνα για το σύνολο της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, χάρη στις βελτιωμένες προσδοκίες στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 92,5 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς.
Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 91,3 μονάδες.

tolimeri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου