Στις 31 Ιουλίου στην Ουκρανία, στο κλαμπ της Οδησσού «Ibiza», ο μπασίστας του αμερικανικού συγκροτήματος, Bloodhound Gang, Τζάρεντ Χέισελχοφ, έχωσε τη ρωσική σημαία στα απόκρυφά του, την έβγαλε από την πίσω μεριά του παντελονιού του και την πέταξε στην αίθουσα, λέγοντας «Μην πείτε τίποτα στον Πούτιν». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένα άλλο μέλος του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής, δήλωσε ότι δεν εγκρίνει αυτή την ενέργεια, επειδή «η Ρωσία είναι καλύτερη από τις ΗΠΑ». Φυσικά, το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και ανέβηκε στο Διαδίκτυο προκαλώντας τη θυελλώδη αντίδραση των ρώσων πολιτών και πολιτικών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το γκρουπ επρόκειτο να εμφανιστεί στις 2 Αυγούστου στο Ροκ Φεστιβάλ «Kubana», στη Ρωσία.
Ο βουλευτής του κόμματος Ενιαία Ρωσία, Ρόμπερτ Σλέγκελ, λίγο μετά την ανάρτιση του βίντεο στο Internet, δήλωσε ότι το συγκρότημα πρέπει να απελαθεί από τη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τις αρχές της περιφέρειας Κρασνοντάρ και μετά τη συνομιλία αυτή, οι Bloodhound Gang «άρχισαν ήδη να μαζεύουν τις βαλίτσες τους». Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ήταν πιο οξύς στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι «σε αυτό το άθλιο συγκρότημα που βεβήλωσε τη ρωσική σημαία πρέπει να απαγορευτεί εφ’ όρου ζωής η είσοδος στη χώρα μας».
Η εμφάνιση του συγκροτήματος στην «Kubana» στις 2 Αυγούστου, ακυρώθηκε από τους διοργανωτές, παρότι το γκρουπ μετέβη στην ρωσική πόλη Ανάπα, όπου επρόκειτο να δοθεί η συναυλία. Τελικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι μουσικοί, ο Χέισελχοφ ζήτησε συγγνώμη, «δικαιολογώντας» την ως εξής: «Ό,τι φεύγει από τη σκηνή, περνά πρώτα μέσα από το παντελόνι του μπασίστα». Από τη μεριά του, πάντως, ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Κρασνοντάρ, Αλεξάντρ Τκατσιόφ, του πρότεινε μέσω του μικρομπλόγκ του, να «σκουπιστεί» με αυτές τις συγγνώμες.
Ο οργανωτής του Φεστιβάλ, Ιλιά Οστρόφσκι, υποστήριξε ότι πιθανώς οι θεατές να μην αποδεχθούν την ακύρωση της συναυλίας των Bloodhound Gang, αλλά το κοινό τον αποδοκίμασε γι’ αυτές τις δηλώσεις, δείχνοντας δυσαρέσκειά του. Όταν, πάντως, ανακοίνωσε ότι πάρθηκε η απόφαση να ακυρωθεί η εμφάνιση του συγκροτήματος, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν διάφορα όχι και τόσο ευγενικά συνθήματα για το γκρουπ, καθώς και να φωνάζουν «Μπράβο» και «Ζήτω η Ρωσία». Στην έξοδο του ξενοδοχείου ομάδα νεαρών πέταξε στο συγκρότημα σάπιες ντομάτες και αυγά, ενώ στη VIP αίθουσα του αεροδρομίου της Ανάπα μερικά άτομα με μάσκες και στολή των Κοζάκων προσπάθησαν να τους χτυπήσουν. Είχαν μαζί του και μια αμερικανική σημαία την οποία τελικά έκαναν κομμάτια. Τη συμπλοκή σταμάτησαν οι αστυνομικοί του αεροδρομίου.
Δηλώσεις καταδίκης
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ, καταδίκασε τόσο την ενέργεια του μπασίστα του γκρουπ, χαρακτηρίζοντάς τη «αηδιαστική», όσο και την πράξη βίας σε βάρος των Bloodhound Gang.
Πριν την αναχώρηση από τη Ρωσία τα μέλη του γκρουπ «ανακρίθηκαν» από τις αρμόδιες αρχές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Interfax, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μεταδίδει ότι στη διάρκεια της ανάκρισης ο Χέισελχοφ είπε πως «όταν ήρθε η ώρα να πετάξει ένα οποιοδήποτε αντικείμενο στο κοινό -όπως κάνουν παραδοσιακά στις συναυλίες τα συγκροτήματα- δεν ήξερε ότι αυτό που του είχαν δώσει ήταν η ρωσική σημαία». Αυτό βέβαια, αντιφάσκει με την έκκληση του μουσικού, «Μην πείτε τίποτα στον Πούτιν».
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ένας από τους γνωστούς δικηγόρους στη Ρωσία, ο Κονσταντίν Τραπάιτζε, η Ρωσία δεν διαθέτει νομικά όπλα αντίδρασης για το περιστατικό αυτό, διότι συνέβη εκτός της επικράτειας της χώρας. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «οι ρωσικές αρχές ασφαλείας μπορούν μόνο να απευθύνουν αίτημα προς τους ουκρανούς συναδέλφους τους ώστε αυτοί μελλοντικά να εμποδίσουν ανάλογες ενέργειες». Ένας άλλος δικηγόρος, ο Βλαντίμιρ Ζερεμπιόνκοφ, ανέφερε στην Izvestia ότι ο μοναδικός σκοπός μιας ποινικής δίωξης θα ήταν η αποσόβηση παρόμοιων συμβάντων μελλοντικά.
 Πηγή: Vladimir Astapkovich/RIA Novosti
πηγή