Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τεταμένο κλίμα στο Κίεβο Κίνηση ματ του Γιανούκοβιτς, προσφέρει την πρωθυπουργία στην αντιπολίτευση



Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρόσφερε σε δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις σήμερα, όπως αναφέρει μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές για να αναζητήσουν έναν τρόπο διευθέτησης της όλο και πιο βίαιης πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Η ανακοίνωση αυτή ανέφερε ότι στον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενγιουκ προσφέρθηκε να αναλάβει το θώκο του πρωθυπουργού και στον Βιτάλι Κλίτσκο, έναν γνωστό διεθνώς πυγμάχο, η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για ανθρωπιστικά θέματα.
Εάν ο Γιάτσενγιουκ αποδεχθεί την προσφορά αυτή ο πρόεδρος είναι έτοιμος να αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Την ίδια πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης Γελένα Λούκας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι επίσης έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εξουσίες του.
Ο Γιάτσενγιουκ, ο επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, αξίωνε την τροποποίηση του Συντάγματος.


Πηγή: ΑΠΕ
- See more at: http://arouraios.gr/2014/01/kinhsh-mat-apo-gianoukobits-proteinei-thn-prothupourgia-sthn-antipoliteush/#sthash.vR7Fh7J5.dpuf
ΚίεβοΚίνηση ματ του Γιανούκοβιτς, προσφέρει την πρωθυπουργία στην αντιπολίτευση
Στον αρχηγό μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον Αρσένι Γιατσένιουκ, προσέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς την πρωθυπουργία σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κίεβο.


Ο Γιανούκοβιτς προσέφερε επίσης τη θέση «αναπληρωτή πρωθυπουργού για ανθρωπιστικά θέματα» στον ισχυρότερο αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλιτσκο.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση, κανείς από τους δύο δεν είχε ακόμη αντιδράσει.

Αρκετές εκτιμήσεις τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για προθυμία του Γιανούκοβιτς να «θυσιάσει» τον λιγότερο δημοφιλή Αζάροφ από την πρωθυπουργία με την αναγγελία ειδικής συνεδρίασης της Βουλής στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος, στην παραίτηση του οποίου επιμένουν οι διαδηλωτές, είχε προσπαθήσει την Παρασκευή να αναδιπλωθεί προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό ενώ η χώρα βράζει.

Ο Γιατσένιουκ είναι ο αρχηγός ενός από τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις, εκείνου της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο. Τα άλλα δύο είναι το Udar του Βιτάλι Κλίτσκο, o οποίος εμφανίζεται να έχει και τη μεγαλύτερη απήχηση, και το εθνικιστικό «Σβόμποντα» υπό τον Ολέγ Τιάγκνιμπο.

Το κλίμα στην πλατεία φαινόταν διχασμένο -ορισμένοι διαδηλωτές θεωρούσαν κόλπο την «προσφορά» Γιανούκοβιτς και προειδοποιούσαν για «προδοσία» εάν γινόταν δεκτή, ενώ άλλοι εξέφραζαν την άποψη πως ήδη έχει χυθεί αρκετό αίμα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος προσφέρθηκε επίσης να εξετάσει συνταγματικές τροποποιήσεις που θα ενίσχυαν τον πρωθυπουργικό θώκο έναντι της προεδρίας (άλλο ένα αίτημα της αντιπολίτευσης) και να αποσύρει τους πρόσφατους, αυστηρότερους νόμους για τις διαδηλώσεις.

Η κάτασταση στους δρόμους της χώρας παρέμενε τεταμένη το Σάββατο, με τις κινητοποιήσεις να έχουν εξαπλωθεί και πέραν του Κιέβου τις τελευταίες ημέρες ενώ
 Λίγο πριν τη νέα συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο, το κόμμα Udar του Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε σε προειδοποίησή του μέσω twitter πως πιστεύει ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στην αστυνομία να επέμβει στις ζώνες των συγκεντρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι επανέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου την «έντονη καταδίκη της βίαιης κλιμάκωσης, της χρήσης βίας, της βιαιότητας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» λέγοντας πως οι «υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Στο κόκκινο οι τόνοι μεταξύ υπουργών και αντιπολίτευσης

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αζάροφ και υπουργοί της κυβέρνησης κρατούσαν υψηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες, επιμένοντας πως όσοι διαδηλωτές παραμένουν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας «θα θεωρούνται πλέον εξτρεμιστές και στην περίπτωση που προκύψει κίνδυνος και οι ακραίοι αναλάβουν δράση, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη βία», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.

Ιδιαίτερα το πρόσωπο του Ζαχαρτσένκο, που λόγω χαρτοφυλακίου είναι επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, έχει γίνει κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές. 

Στη μάχη για την «καρδιά» της κοινής γνώμης, διάφορα περιστατικά καταλήγουν να προβάλλονται ή να υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό από την κάθε πλευρά ώστε να μην μπορούν πλέον ούτε καν να επιβεβαιωθούν οι αναφορές για τα ίδια τα συμβάντα (πολύ περισσότερο οι συνθήκες τους).

Ένα από αυτά είναι η φερόμενη απαγωγή δύο αστυνομικών από την λεγόμενη «πολιτοφυλακή» των διαδηλωτών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο αρχηγός της λεγόμενης πολιτοφυλακής διέψευσε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, κατηγορώντας στο Associated Press την κυβέρνηση ότι «αναζητεί προσχήματα για να επιτεθεί». Ο υπουργός υποστήριξε αργότερα ότι οι αστυνομικοί απελευθερώθηκαν με παρέμβαση ξένων διπλωματικών αποστολών και νοσηλεύονται, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους τραυματισμούς τους.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι η απόπειρα δεκάδων διαδηλωτών να καταλάβουν το υπουργείο Ενέργειας στο κέντρο του Κιέβου το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το εσωτερικό του υπουργείου μετά από παρέμβασή του αλλά παρέμεναν στους γύρω δρόμους και εμπόδιζαν την είσοδο στο κτίριο.

Το Σάββατο έγινε επίσης γνωστός ότι ένας από τους τραυματίες, στη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης, υπέκυψε στα τραύματά του -με το ουκρανικό Εθνικιστικό Κίνημα Svoboda να δίνει και τα στοιχεία του. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για συνολικά δύο νεκρούς από τις βίαιες συγκρούσεις, ενώ η αντιπολίτευση μεταξύ πέντε και επτά.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός




* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.
 

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο,κοινοποιήστε το 

 
 Σας ευχαριστούμε  για την επίσκεψη

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου