Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ


Αναμφισβήτητα η ΝΔ έχει μεγάλη ευθύνη για τη καταστροφική πορεία και τη χρεοκοπία της χώρας. Επίσης, ευθύνη έχουν και τα κόμματα της αριστεράς αφού συνέβαλαν στον κρατισμό, στον κομματικό συνδικαλισμό, το λαϊκισμό, το αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον και δεν αγωνίσθηκαν ενάντια στη διαφθορά, στην παραοικονομία, στον καταναλωτισμό και στη σπατάλη.


Η τεράστια ευθύνη όμως ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, αφού με άλλοθι το σοσιαλισμό και με εργαλεία τα δάνεια, τους κοινοτικούς πόρους, το κομματικό κράτος, τις πελατειακές σχέσεις, την προπαγάνδα, τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και τα μεγάλα συμφέροντα γαντζώθηκε στην εξουσία και κυβέρνηση αυτοδύναμα τη χώρα για είκοσι δύο χρόνια.

Την ευθύνη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές που ακολούθησε και τα καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο, ασφαλώς, δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των ψηφοφόρων του που πίστεψαν σε ιδέες και υποσχέσεις και προδώθηκαν. Την ευθύνη έχουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν τη δύναμη και την εξουσία να διαχειριστούν το κόμμα, την διακυβέρνηση, το κράτος και τους θεσμούς. Έχουν ευθύνη αυτοί που ταύτισαν το ατομικό τους συμφέρον με το συμφέρον του κόμματος και αυτό με το συμφέρον της πατρίδας.

Αυτοί που για το συμφέρον τους, αντί να δημιουργήσουν ένα πολιτικό πολιτισμό με αξίες, όπως ειλικρίνεια, εντιμότητα, ακεραιότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια λόγων και πράξεων, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα και φρόνηση, εδραίωσαν τις αξίες του «εγώ», του νεποτισμού, («κολλητοκρατίας»), της διαπλοκής, της ανευθυνότητας, της ανεντιμότητας, της ασυνέπειας, του ψέματος, της διαφθοράς, της σπατάλης, του ωχαδερφισμού, της μετριότητας και του εφησυχασμού. Ως ηγεμόνες και ηγεμονίσκοι, πολιτικοί καριέρας με απεριόριστη αλαζονεία και εξουσιομανία διαμόρφωσαν μια κυρίαρχη κάστα κυβερνητισμού και εξουσίας στο ίδιο το κόμμα και τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Χρεοκόπησαν τις έννοιες και τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας. Χρεοκόπησαν οικονομικά, ηθικά και πολιτικά το κόμμα τους. Κατέστρεψαν της χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον της στους δανειστές.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ και τα μέχρι τώρα μέλη του, όσα τέλος πάντων είχαν μείνει, θα αποτελούν μία τις συνεργαζόμενες κινήσεις που θα βοηθήσουν τους "58" να συγκροτήσουν την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Είναι πλέον μια συνιστώσα! Τώρα αν είναι καλύτερο να είναι μια συνιστώσα του σημιτικού μαζέματος από το να είναι συνιστώσα της Νέας Δεξιάς δεν το ξέρω. Αστοί και μικροαστοί είναι οι άνθρωποι και ξέρουν καλύτερα τα των κομμάτων τους από εμάς του κομμουνιστές. Ο καθένας στον τομέα του.
Το βέβαιον είναι ότι θα ξαναβρεθούν παλιοί φίλοι και σύντροφοι από τα όμορφα χρόνια του '80 και των κυβερνήσεων Σημίτη. Πολλοί από τους "58", η πλειοψηφία, θα νιώσουν σαν το σπίτι τους. Γιαννίτσης, Χριστοδουλάκης, Μπίστης και άλλοι θα συναντηθούν με τον Μιχάλη τον Χρυσοχοΐδη, τον Πάρη τον Κουκουλόπουλο, τον Κώστα τον Σκανδαλίδη και φυσικά τον Βαγγέλη. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Ίσως μόνο αυτό του επικεφαλής όπως λένε και οι ρεπόρτερ του ΠΑΣΟΚ που κάνουν και το ρεπορτάζ των "58".
Οι "58" έχουν συμφωνήσει με τον Βενιζέλο να έχουν επικεφαλής τον Γιαννίτση, διότι ο άνθρωπος το δικαιούται αφού 10 χρόνια νωρίτερα έβλεπε μπροστά και εισηγήθηκε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που τότε λόγω κλιμάκωσης της ταξικής πάλης ο Σημίτης έκανε πίσω. Οι Παπανδρεϊκοί όμως, λένε οι δημοσιογράφοι, αντιδρούν και θέλουν υποψήφιο από το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Εντάξει ρε παιδιά. Εδώ θα τα χαλάσουμε; Και ποιός να μπει δηλαδή; Ο Μανιάτης ή ο Φίλιππος Σαχινίδης;
Η κρισιμότητα του επικεφαλής έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θα είναι πιθανόν ο μόνος εκπρόσωπος του σχήματος στο ευρωκοινοβούλιο όπου θα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του κυρίου Σουλτς. Σε κάθε περίπτωση μπαίνουν σε μια νέα εποχή στο πρώην ΠΑΣΟΚ. Το νέο συμμαχικό σχήμα αισιοδοξεί πως θα πάει καλά, θα ξεπεράσει το πλαφόν του 3% και θα μπεί στην Ευρωβουλή. Κοιτούν μπροστά οι άνθρωποι κι εξάλλου είναι κάτι καινούριο. Είναι νέοι ακόμα και ο κόσμος δεν τους ξέρει καλά για να τους δώσει μεγάλα ποσοστά..
Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια. 
επιμέλεια κόμπρα
* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.
 

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο,κοινοποιήστε το 

 
 Σας ευχαριστούμε  για την επίσκεψη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου