Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ROSOBORONEXPORT Κεραυνός από Μόσχα: "Μην μπλέκετε την Ρωσία στις μίζες του Κάντα"

H Μόσχα επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του defencenet.gr και τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στο site περί δήθεν εμπλοκής των ρωσικών κρατικών εταιρειών στο σκάνδαλο διαφθοράς του αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, απέρριψε πριν λίγο ολοκληρωτικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη υπόθεση (διαβάστε το σχετικό άρθρο του RIA Novosti που μεταδόθηκε πριν λίγη ώρα εδώ).



Και είναι πολύ σημαντικό ότι η Ρωσία απέρριψε κατηγορηματικά όχι μόνο την περίπτωση να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε καταβολή χρηματικού ποσού προς εξαγορά κρατικών αξιωματούχων στην περίπτωση των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων OSA/AKM, αλλά και στην περίπτωση των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E (κορυφαίων παγκοσμίως σε διατρητικότητα, κατεύθυνση και εμβέλεια) που αφορούσαν πώληση μέσω της κατασκευάστριας εταιρείας KBP.

Σημειώνει μάλιστα ότι δεν είχε καμία εμπλοκή καν στις παραδόσεις των συστημάτων όπως αναφέρεται στις καταθέσεις του Α. Κάντα, o οποίος είχε κατονομάσεις τον υπάλληλο της Rosoboronepoxrt Λ. Μπαρτζώκα ότι του είχε καταβάλλει 1.700.000 ευρώ για τα OSA/AKM για να αγοραστούν τα συστήματα που ... ήδη είχε ζητήσει ο ΕΣ. '

Ήδη με την διαρροή των ονομάτων είχαμε σημειώσει ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καν ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω θυγατρικής της Rosoboronexport από το 2003 και μετά.

Όσο για την προμήθεια των Kornet-E κατονομάζει τον μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Δαφέρμο λέγοντας αόριστα ότι του έδωσε 3 εκατ. ευρώ μετρητοίς όχι για να τον πείσει να μην προβάλλει αντιρρήσεις, αλλά για να τον ... ευχαριστήσει!

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της Rosoboronexport είναι σαφές ότι "οριοθετεί" την θέση της Μόσχας στην υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση των Tor-M1 δεν είχε υπάρξει η παραμικρή αντίδραση σε ότι αφορά τις παράνομες πληρωμές της εποχής Γιέλτσιν που τα κρατικά εργοστάσια πουλούσαν μόνα τους τα προϊόντα τους και συνέβαιναν κρούσματα διαφθοράς.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τρεις Ρώσοι υπάλληλοι του εργοστασίου κατασκευής οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν για την υπόθεση των Tor-M1, αντίθετα με τώρα που η κάλυψη είναι σαφής και ολοκληρωτική.

Το άρθρο κλείνει με αναφορά στην πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου να δημιουργήσει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την διαφάνεια στους εξοπλισμούς...

Θυμίζουμε την δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας στις 31/12/2013 στο defencenet.gr:

"Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν επιστρέψει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και απόδειξη ήταν η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοιγκού στην Αθήνα και η καλή συνεργασία που είχαν επ' ωφελεία των δύο κρατών, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής/τεχνικής συνεργασίας.

Και επιδιώκουμε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις αυτές.

Σίγουρα υπάρχουν πλευρές οι οποίες θέλουν να τραυματίσουν αυτή την προσέγγιση, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατό προκειμένου αυτό να μην συμβεί.

Είναι γνωστό ότι οι ρωσικές αμυντικές εξαγωγές καλύπτονται σε όλα τα επίπεδα από την κρατική εγγύηση στην διαδικασία επιλογής και στην υλοποίηση των συμβάσεων."

Στην ρωσική πλευρά θεωρούν ότι η υπόθεση Κάντα και τα όσα ισχυρίζεται για τις ρωσικές εταιρείες ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκονται στο πλαίσιο μια "ασύμμετρης" ενέργειας των ΗΠΑ κατά των ευρωπαϊκών και ειδικότερα κατά των ρωσικών πωλήσεων αμυντικού υλικού στην Ελλάδα.

Εξέφραζαν την απορία τους πώς κατονομάστηκαν τόσα προγράμματα από τον Α. Κάντα, αλλά ούτε ένα αμερικανικό, την εποχή μάλιστα που οι ΗΠΑ είχαν απορροφήσει περί το 40% των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κορυφαίος επιχειρηματίας του χώρου (Θ. Λιακουνάκος) που τώρα κατονομάζεται από τον Α. Κάντα ότι τον δωροδόκησε μόνο (!) για γερμανικά προγράμματα, διακινούσε κυρίως προγράμματα αμερικανικών εταιρειών (μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, αυτοκινούμενα πυροβόλα M109A5, εκσυγχρονισμός I.Hawk, προμήθεια Patriot PAC-3, ραντάρ πυροβολικού TPQ-37, ASPIS-2 κλπ)) τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.



defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου