Με αυτά τα λόγια περιγράφει εικόνες του μέλλοντος πολιτικός μηχανικός από την Ηλεία, προσθέτοντας ότι τέτοιο νομοθέτημα θα είναι καταστροφικό για τον ήδη κατεστραμμένο κοινωνικό ιστό αλλά και για τη βυθισμένη στα Τάρταρα αγορά ακινήτων, τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στο «ξεπάγωμα»
κατασχέσεων και πλειστηριασμών στα τέλη του Νοεμβρίου, επικαλούμενη τη μερική εκτόνωση της αγοράς των ακινήτων και τη σταδιακή επαναλειτουργία της στεγαστικής πίστης.
Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τον Ιανουάριο του 2014 πρέπει να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται από το 2009, δηλαδή πριν από την κρίση, και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένας χρόνος προστασίας του παρελθόντος.
Το 2015 δηλαδή θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 και ούτω καθ’ εξής.
Η εφαρμογή της –έστω υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες- θα επιφέρει κοινωνική έκρηξη και αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, όπως δηλώνουν στo patrisnews.com δικηγόροι, οφειλέτες και μεσίτες.
«Το μέτρο είναι κοινωνικά ανάλγητο, με ή χωρίς προϋποθέσεις» δηλώνει στην εφ. Πατρίς η δικηγόρος Κρεστένων, Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου.
«Δεν μπορείς να επικαλείσαι κοινωνικά κριτήρια για να άρεις το μέγιστο κοινωνικό κριτήριο. Η σταδιακή άρση θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην καθολική εφαρμογή. Χιλιάδες δανειολήπτες θα απoλέσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην κατοικία, χωρίς απαραίτητα να έχουν απαλλαγεί από τα χρέη τους.
«Είναι δεδομένο ότι η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των ακινήτων στις τράπεζες, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με το φαύλο κύκλο διαχείρισης και πώλησής τους τη δεδομένη μάλιστα χρονική συγκυρία με αμφίβολη την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών».
Η δικηγόρος Θεοδώρα Καλάκου επισημαίνει ότι η άρση αναστολής των πλειστηριασμών είναι «ξεκάθαρα πιεστικό μέσο για να φοβηθεί ο κόσμος και είτε να πουλήσει το σπίτι του σε εξευτελιστική τιμή είτε να μπει σε νέα δαπανηρή δικαστική διαδικασία για να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό». Η κ.Καλάκου διαφωνεί κάθετα έστω και με την εφαρμογή του μέτρου για «προβληματικούς» οφειλέτες.
«Οι γραμμές είναι πολύ λεπτές. Ποιος θα είναι κάτω από την ομπρέλα προστασίας και ποιος όχι; Ποιο ποσό θα οριστεί ως όριο; Είναι απειροελάχιστοι αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Έρχονται άνθρωποι με 200 και 300 ευρώ σύνταξη και φοβούνται μη χάσουν τα σπίτια τους. Πώς θα προστατευθούν αυτοί οι πολίτες αν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας;»
Η Θεοδώρα Καλάκου επισημαίνει την κοινωνική διάσταση του φαινομένου εκφράζοντας την ανησυχία της για κρούσματα ακραίων ενεργειών, ακόμη και αυτοχειριών.
«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι πολύ δεμένοι με τα σπίτια τους. Αν κάποιος χάσει το σπίτι του θα αισθανθεί μειονεκτικά απέναντι στον κοινωνικό περίγυρο. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι αυτοκτονίες».
«Xωρίς εισόδημα πώς να πληρώσω;»
«Κερκόπορτα» θεωρεί το μέτρο της κυβέρνησης ο Χαράλαμπος Κοτρέτσος, ξυλουργός από τον Πύργο και δανειολήπτης στεγαστικού δανείου.
«Όπως όλα τα συναφή αντιλαϊκά μέτρα, έτσι κι αυτό θα καθιερωθεί σταδιακά για την πλειονότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα ο κόσμος –μετά τη δουλειά του– να δει τα σπίτια που έχει πληρώσει διπλά και τριπλά λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων των τραπεζών, να χάνονται εν μια νυκτί επειδή βρέθηκε σε οικονομική αδυναμία λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Ο κ.Κοτρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά για τη δική του περίπτωση: «Πήρα δάνειο 60.000 ευρώ με επιτόκιο 7% το καλοκαίρι του 2004. Το πλήρωνα κανονικά μέχρι και τα τέλη του 2012. Εχω σταματήσει να πληρώνω εδώ και οκτώ μήνες. Το εισόδημά μου εδώ και μια διετία είναι μηδενικό, ενώ νωρίτερα έκανα τζίρο μόλις 22.000 ευρώ. Τα τηλέφωνα από τις εισπρακτικές εταιρείες χτυπούν ασταμάτητα. Έχω πληρώσει 48.000 ευρώ για το δάνειό μου και χρωστάω ακόμα πάνω από 30.000. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό;
»Μοναδική λύση άμεσου αποτελέσματος είναι το “κούρεμα” των δανείων: Η επιμήκυνση με μικρότερη δόση είναι άνευ νοήματος, εφόσον δεν υπάρχει εισόδημα. Μόνο κούρεμα του συνολικού ποσού μπορεί να εφαρμοστεί και να προσαρμοστεί στα τωρινά οικονομικά δεδομένα, διότι ήταν τελείως διαφορετικά σε σχέση με το 2004.
»Το εισόδημα, όχι μόνο το δικό μου αλλά και της πλειονότητας των εργαζόμενων και των αυτοπασχολούμενων, εχει καταβαραθρωθεί. Δεν γίνεται οι τράπεζες να συνεχίσουν να εισπράττουν τα ίδια ποσά με τα ίδια επιτόκια».
Ωστόσο, ο κ.Κοτρέτσος τονίζει ότι δίχως εισόδημα η συζήτηση οδηγείται σε φαύλο κύκλο.
«Η οικοδομή έχει ανεργία 95%. Αν δεν πάρει μπροστά η οικοδομή με παρέμβαση της κρατικής μηχανής, ως ξυλουργός δεν θα αποκτήσω ποτέ εισόδημα, άρα πώς θα αποπληρώσω τα χρέη μου; Αν θέλετε και την πολιτική μου άποψη, οι κυβερνώντες πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν. Ο πλούτος της χώρας και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στα χερια των εργαζομένων. Κατά τη γνώμη μου, μόνη εγγυήτρια δύναμη είναι το ΚΚΕ».
Λούκα Κατσέλη: «Έρχεται κοινωνικό δράμα – Τα περί “προνομιούχων” του κ.Στουρνάρα είναι ανοησίες»
Η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο patrisnews.com, δηλώνει ότι η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του τραπεζικού συστήματος και της τρόικας, θέσπισε με τον νόμο 4161/2013 την εξής ρύθμιση: ο δανειολήπτης που έχει καταθέσει στο δικαστήριο για να υπαχθεί στον νόμο, θα πρέπει να πληρώνει το 10% της μηνιαίας δόσης του ανεξαρτήτως αν μπορεί ή όχι, έως ότου εκδώσει τελεσίδικη απόφαση το δικαστήριο. Και αν δεν πληρώσει τρεις δόσεις, εξαιρείται από τον νόμο και ουσιαστικά δέχεται το πρώτο χτύπημα».
Όπως επισημαινει η πρώην υπουργός Οικονομικών, ο νόμος 3869/2010 είχε δώσει σημαντική «ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά με πλήρη αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους προς τράπεζες και τρίτους και παράλληλα έδινε τη δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής χρεών καθώς και προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πολλές αποφάσεις ειρηνοδικείων βοήθησαν αρκετό κόσμο ο οποίος βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής χωρίς δική του υπαιτιότητα και το εισόδημά του μειώθηκε σε σημείο που να καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την πληρωμή.
Η κ.Κατσέλη αφήνει σαφείς αιχμές προς την τωρινή κυβέρνηση εξαιτίας της τροποποίησης του νόμου και τις συνέπειες που επιφέρει.
«Ο νόμος έπρεπε να διευρυνθεί και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλές προς το δημόσιο και να διαφυλάξει ακόμα περισσότερο την πρώτη κατοικία, κι όχι να υπονομευθεί με τροποποιήσεις».
Η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη ανέφερε ξεκάθαρα ότι όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας είναι μυθεύματα.
«Ο κ.Στουρνάρας λέει ανοησίες. Οσα επικαλείται είναι ψέματα και τα λέει εκ του πονηρού. Δεν υφίσταται η κατηγορία οφειλετών που επικαλείται. Υπάρχουν δηλαδή πολίτες που χρειάζονται την κατοικία τους περισσότερο από τους άλλους; Όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμής. Ο νόμος είναι έτσι φτιαγμένος που δεν επιτρέπει “μπαταχτσήδες”».
Η κ.Κατσέλη προειδοποιεί ότι «τυχόν άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα προκαλέσει κοινωνικό δράμα. Η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη μετά τις άρσεις.
»Είναι η χειρότερη στιγμή να καταργηθεί μια ρύθμιση που κατοχυρώνει βασικό κοινωνικό δικαίωμα. Από το 2008 μια σειρά κυβερνήσεις έχουν προβεί σε ρυθμίσεις ώστε να μη γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
»Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να διαφυλαχθούν και η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα επιφέρουν πολιτικούς κλυδωνισμούς».
«Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ήθελε καμία κοινωνική προστασία. Ήδη έχουν μπει τα “κοράκια” της αγοράς για να εκμεταλλευθούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.
»Το ζήτημα είναι αν μπορεί να προστατευθεί η στέγη. Καλώ τον κ.Στουρνάρα να απαντήσει ποιο θα είναι δημοσιονομικό όφελος και ποιο το κοινωνικοοικονομικό κόστος από την άρση αναστολής των πλειστηριασμών.
»Θα αυξηθούν οι άστεγοι, ενώ θα χρειαστεί περισσότερο οικονομικό κόστος για να προστατευθούν και να στηριχθούν όσοι υποστούν τις συνέπειες. Η κοινωνική έκρηξη που θα συντελεστεί θα είναι ανυπολόγιστη.
Σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, η άρση αναστολής πλειστηριασμών δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ένα ακόμα μέτρο μεταφορά πλούτου προς το τραπεζικό σύστημα. Δεν θέλουν να υπάρχουν μέτρα που να προστατεύουν και που δεν λύνουν τα χέρια των τραπεζών».
Με ραγδαίο ρυθμό η αύξηση των αιτήσεων
Ο δικαστικός επιμελητής Χρήστος Αθανάσουλας, καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με τη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς ακόμα και πολίτες από την Ηλεία που θεωρούνταν αξιόπιστοι με καλυμμένες τις υποχρεώσεις τους, έχουν αναγκαστικά γίνει αναξιόπιστοι εξαιτίας της δραματικής αλλαγής των οικονομικών δεδομένων, και προσέρχονται στα δικαστήρια για αιτηθούν υπαγωγή στον νόμο 3869/2010.
«Ο ρυθμός αύξησης των ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους είναι γεωμετρικά αυξανόμενος. Οι προσφυγές στο νόμο Κατσέλη είναι πάμπολλες. Μάλιστα ακόμα κι αυτές που απορρίπτονται, είναι για τυπικούς λόγους και αργά ή γρήγορα θα επανακατατεθούν».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δικαστικό μέγαρο Πύργου, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2013 έχουν καταταθεί 113 αιτήσεις πολιτών που θέλουν να υπαχθούν στον νόμο 3869/2010, όταν για όλο το 2012 ήταν 113 οι αιτήσεις.
Όσον αφορά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, ήταν 9 το 2012, ενώ για το 2013 έχουν φτάσει ήδη τις 22. Όπως επισήμανε ο κ. Αθανάσουλας, μείζον πρόβλημα αποτελούν οι ημερομηνίες των δικάσιμων, οι οποίες ορίζονται σχετικά αργά.
«Στην Ηλεία ορίζονται για τον Απρίλιο του 2015. Στην Αθήνα και γενικότερα σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα οι υποθέσεις ορίζονται για το 2018 και το 2020, και σύμφωνα με την τροποποίηση με τον νόμο 4161/2013 μέχρι την εκδίκαση ο οφειλέτης πληρώνει το 10% της μηνιαίας δόσης –που δεν μπορεί να είναι κάτω από 40 ευρώ– κι αν δεν πληρώσει τρεις δόσεις εξαιρείται από την υπαγωγή στον νόμο».
Κανένα όφελος για την καταβαραθρωμένη αγορά ακινήτων
Αρνητικές επιπτώσεις θα επιφέρει η άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Πιστοποιημένων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων GLP Values, το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές κατά 12 έως 21% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές, οι οποίες είναι ήδη μειωμένες κατά 30-35%.
Αν συνυπολογιστούν και παράμετροι όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, οι τιμές θα αγγίξουν τη μείωση 50% σε σχέση με τα προ κρίσης έτη.
«Η αγορά ακινήτων στην Ηλεία διανύει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 25 ετών, αναφέρει ο μεσίτης Γιώργος Ρουμπάνης.
«Η αγορά είναι πεσμένη αισθητά στην Ηλεία. Οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί έως και 50% σε σχέση με άλλες χρονιές. Όσον αφορά την κατασκευή, εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών δεν θα βοηθήσει στην κίνηση, καθότι θα εγγραφούν περισσότερα ακίνητα και θα μειωθούν περαιτέρω οι τιμές. Και μη νομίζετε ότι οι τράπεζες θα δώσουν τζάμπα τα ακίνητα που θα κατέχουν. Το μέτρο είναι δυσάρεστο και διόλου θετικό. Οι τιμές αγοράς στην Ηλεία έχουν μειωθεί αισθητά, κοντά στο 25 με 30%.
«Τα καινούρια σπίτια πωλούνται 1.000 ευρώ ανα τ.μ., όταν η συνήθης τιμή των προηγούμενων ετών ήταν 1200 με 1300 τ.μ.. Δεν νομίζω πώς είναι ό,τι καλύτερο να μειωθούν κι άλλο οι τιμές».
Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
fopan83@gmail.com
Patrisnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου