Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Άλλαξε γραμμή για το κατοχικό δάνειο ο Σόιμπλε

Άλλαξε γραμμή για το κατοχικό δάνειο ο Σόιμπλε 

Αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είτε άλλαξε γραμμή απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα μέσα σε λίγες ώρες, είτε θέλησε να θολώσει τα νερά δημιουργώντας εντυπώσεις . Άλλα είπε, λοιπόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών και άλλα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.


Να σημειώσουμε ότι δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο δηλώσεις προηγήθηκε χρονικά, καθώς η συνέντευξη που έδωσε στην Σία Κοσιώνη ήταν μαγνητοσκοπημένη.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου άφησε ανοιχτό "παράθυρο" προκειμένου να εξεταστεί "τι ακριβώς έγινε με το κατοχικό δάνειο" και παράλληλα έκλεισε κάθε συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απέκλεισε τον συμψηφισμό του κατοχικού δανείου με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και επεσήμανε ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει οριστικά κλείσει, με τις υπογραφές στη συνθήκη του Λονδίνου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Γερμανοί φέρουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας, με τους ναζί. Εγώ γεννήθηκα το '42 και δεν ξέρω πολλά για αυτή την ιστορία, ωστόσο φέρουμε ευθύνη για το τι συνέβη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρέπει να δούμε τι έχει συμβεί και με την Ελλάδα». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις έκλεισε κάθε κουβέντα, καθώς όπως τόνισε, «για εμάς αυτό το θέμα έχει λυθεί. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και σε αυτές η Ελλάδα έχει συμφωνήσει».

"Σε ό,τι αφορά στις επανορθώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το θέμα έχει διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία «2+4» για τη γερμανική ενοποίηση του 1990. Και με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ το θέμα έχει λυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί μπορούν να απαρνηθούν το παρελθόν τους. Ίσως να μην το έχουμε κάνει κατανοητό όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα. Προσπαθήσαμε παντού όπου γνωρίζουμε τι έχουν κάνει οι Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πιστεύω ότι έχουμε αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες από οποιοδήποτε άλλο λαό για το ασύγκριτα τρομακτικό  παρελθόν μας. Είναι, όμως δύο διαφορετικά πράγματα. Επωμιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρελθόν μας και αν δεν το έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε με την Ελλάδα, το κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε και στο  μέλλον. Σε αυτό θέλω να είμαι δίκαιος. Αλλά το θέμα των επανορθώσεων είναι πραγματικά ρυθμισμένο παντού στην Ευρώπη και δεν θα έπρεπε κανείς στην Ελλάδα να μπερδεύει τα δύο πράγματα", είπε ο κύριος Σόιμπλε.
Η δημοσιογράφος επανήλθε καθώς δεν πήρε απάντηση. "Αυτά για τις επανορθώσεις. Για το κατοχικό δάνειο;"
"Τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελειωτικά. Έχουμε μάλιστα κλείσει πριν από κάποιο καιρό και τις τελευταίες εκκρεμότητες σε ότι αφορά τον Α’ Πόλεμο που τελείωσε πριν από περίπου 100 χρόνια. Έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας, όλα όσα υπάρχουν. Γι αυτό και πιστεύω ότι δεν μας βοηθάει να κάνουμε το θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου νομικό ζήτημα επανορθώσεων. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Εγώ είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνεπώς η προσωπική ηθική μου ευθύνη είναι περιορισμένη. Γεννήθηκα το 1942, αυτό όμως δεν  αλλάζει τίποτα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη. Τα νομικά ζητήματα,  όμως κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει", είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση για το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικός:
" Όχι. Τα νομικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί οριστικά. Αυτό το ξέρουν όλοι, το ήξεραν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και για αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".



.




enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου