Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 
Σκληραίνει τη στάση της έναντι των διαδηλωτών ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι θα κατέβουν στο δρόμο οι στρατιώτες για την επιβολή της τάξης. Πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ τα τουρκικά συνδικάτα απεργούν.
«Ο αστυνομικός δεν είναι πλανόδιος πωλητής, αλλά μέλος των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ακόμη και οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών».
Μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές που ζητούν εδώ και δύο εβδομάδες την παραίτηση του Ερντογάν έχουν πλέον τη στήριξη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK) και της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK).
Όπως έκαναν ήδη στις 5 Ιουνίου τα δύο αριστερά συνδικάτα, στα οποία έχουν συμπαραταχθεί τρία συνδικάτα των γιατρών, των οδοντιάτρων και των μηχανικών, προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πορεία στην πλατεία Ταξίμ.
Στην Άγκυρα, οι δυνάμεις καταστολής έχοντας θέσει σε ετοιμότητα αντλίες νερού προειδοποίησαν τους 1.000 εργαζόμενους-μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων να σταματήσουν να μπλοκάρουν μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο της πρωτεύουσας, διαφορετικά θα επέμβουν.
Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρή» την επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών.
«Υπήρξαν φοβερές εικόνες, στις οποίες είδαμε έναν πολύ σκληρό τρόπο καταστολής, κατά τη γνώμη μου» είπε η Μέρκελ στο RTL, καλώντας εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.
Η Μέρκελ δεν απάντησε σαφώς στην ερώτηση αν όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ.
Στην Ιταλία, η υπουργός Εξωτερικών Εμα Μπονίνο «παρακολουθεί προσωπικά» το θέμα του ιταλού φωτογράφου που συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκατοντάδες διαδηλωτές, αναφέρει σήμερα ανακοίνωση του υπουργείου.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση της υγείας του φωτογράφου, ο οποίος υποβάλλεται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, δεν προκαλεί ανησυχία.

Tι λένε οι δημοσκοπήσεις

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Today's Zaman δείχνει ότι οι Τούρκοι στην πλειονότητά τους είναι αντίθετοι στην υλοποίηση του οικιστικού σχεδίου για το πάρκο Γκεζί.
Το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο ως χώρος πρασίνου, ενώ το 23,3% υποστηρίζει την ανακατασκευή.
Το 49,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι αυτή εκδημοκρατίζεται.
Το 14,1% αρνήθηκε να απαντήσει, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 2.818 ατόμων σε όλη τη χώρα από τις 3 έως τις 12 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΑΚΡ του Ερντογάν θα επικρατούσε αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές με 35,3%, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%.
Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη των προθέσεων ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΑΚΡ είχε επικρατήσει λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 50%
.
tovima.gr 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου