Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τορπίλες Άδωνι στην συγκυβέρνηση μετά τα καρφιά Βορίδη για Ανδρέα

 

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Νέες πολιτικές περιπέτειες επιφυλάσσει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά το «σκληρό ροκ» που επέλεξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μάκης Βορίδης για να ασκήσει κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ύστερα απ' όσα συνέβησαν χθες και παρά τις αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε στο "Mega" και τον στήριξε.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «καταστρεπτικές πολιτικές επιλογές του Ανδρέα Παπανδρέου» και με τον τρόπο του στήριξε τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μάκης Βορίδης. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν παρά την οδηγία που φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνη Σαμαρά (και μετέφεραν οι συνεργάτες του) ότι χρειάζεται ψυχραιμία και χαμηλοί τόνοι.
Μάλλον το μήνυμα δεν ήταν σαφές αφού ο νέος υπουργός δήλωσε στο "Mega" όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αιχμές Βορίδη: «Έκανε μία ομιλία σε ένα κομματικό ακροατήριο και είπε πράγματα που ίσως μπορεί κανείς να διαφωνεί με την ένταση, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί στα σοβαρά να αμφιβάλει ότι τη δεκαετία του '80 ξεκίνησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας».
Ο κ. Βορίδης μάλιστα εμφανίστηκε σήμερα να επιμένει στις απόψεις του. Όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά σημείωσε πως δεν παίρνει τίποτε πίσω και υποστήριξε ότι θα ασκεί κριτική στην πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου. Λίγο αργότερα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επεχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα παρεμβαίνοντας στον «Βήμα FM», τηρώντας λεπτές ισορροπίες.
Τι συζητείται στο συνέδριο
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έρχονται από ένα τυχαίο πρόσωπο αλλά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος εμφανίζεται ως δυσαρεστημένος σε πολλά ΜΜΕ επειδή δεν συμμετείχε στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ενδεχομένως ο θόρυβος αυτός ξεσηκώθηκε για να καταλαγιάσει η εσωκομματική γκρίνια για τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης, όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον αν ο πρωθυπουργός -με τη δευτερολογία του- θα κλείσει το θέμα απαντώντας στην συνιστώσα της λαϊκής Δεξιάς που λέγεται πως έχουν φτιάξει οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης.
Κάποιοι άλλοι ακόμα πιο επιφυλακτικοί με την τακτική της ηγεσίας, θεωρούν ότι η συντήρηση του θέματος ενδεχομένως να εξυπηρετεί την ηγεσία της Ν.Δ. σε περίπτωση που δεν ανακοινωθεί η επιστροφή των βουλευτών κ.κ. Κώστα Μαρκόπουλου και Θόδωρου Σολδάτου. «Αν δεν επιστρέψουν, με το θέμα που ενέσκυψε από τις δηλώσεις Βορίδη δεν θα υπάρξει κριτική. Αντιθέτως, αν επιστρέψουν, θα πέσουν οι τόνοι», σχολίαζε σύνεδρος με εμπειρία στην πολιτική επικοινωνία.
Άνω – κάτω το ΠΑΣΟΚ
Από την άλλη πλευρά όμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Οι δηλώσεις Βορίδη ξύπνησαν τα ανακλαστικά της παλιάς παραδοσιακής βάσης στην οποία κινούνται με ιδιαίτερη ευελιξία δύο στελέχη που βρίσκονται απέναντι στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Τόσο ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, όσο και ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος όχι μόνο απάντησαν στην πρόκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. αλλά ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Χωρίς να εξηγούν γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμα ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου (ως οφείλει), τα δύο στελέχη φέρονται να αποδίδουν ευθύνες στον πρόεδρο του κόμματος επειδή δεν απάντησε προσωπικώς και δεν φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει. Αφήνουν να εννοηθεί μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος άφησε τους στενούς συνεργάτες του, τους κ.κ. Δημήτρη Καρύδη και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, μόνο να απαντήσουν προσωπικώς προς τον κ. Βορίδη θίγοντας το πολιτικό παρελθόν του κι όχι το κόμμα που τον φιλοξενεί ακόμα.
Ενδιαφέρον έχει η αναλόγου ύφους αντίδραση του νέου εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι με την ενέργεια αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. απέδειξε ότι αναζητεί εσωκομματικό ακροατήριο, επιβεβαιώνοντας τα περί «συνιστώσας Βορίδη - Άδωνι» που ψιθυρίζουν και οι σύνεδροι.
Αυτή η ενέργεια ωστόσο μπορεί να αποβεί μοιραία για την πορεία της «συγκυβέρνησης» πολύ νωρίτερα απ' όσο θα ανέμεναν και οι πιο απαισιόδοξοι. Η αναμόχλευση πολιτικών παθών που χώριζε τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ μετά το 1977 αποτελούν μία ακόμα πολιτική κρίση για τον πρωθυπουργό, τορπίλη εναντίον της συγκυβέρνησης σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και πικρό ποτήρι για όσους βλέπουν τη χώρα να μη σηκώνει κεφάλι από τη διατεταγμένη μιζέρια.



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΔΥΟ ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΜΑΛΛΩΝΑΝΕ..... ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου