Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Ιαματικών Πηγών


Petition Background (Preamble):

Ψηφίζουμε - υπογράφουμε
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση
των ιαματικών μας πηγών!


Εμείς που υπογράφουμε αυτή την αναφορά, θεωρούμε ότι το νερό, σε όλες του τις εκφάνσεις, αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και η χρήση του ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα για μπίζνες. Ενημερωθήκαμε δε ότι στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης - και με πρόσχημα την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους - αποφασίστηκε, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, η ιδιωτικοποίηση των Ιαματικών Πηγών της περιοχής μας. Αποφασίστηκε δηλαδή η παράδοση των Πηγών στις πολυεθνικές και στους ξένους επενδυτές ανάγοντάς τες σε «φιλέτα», που περιμένουν τους μνηστήρες.

Έτσι με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκε πρόσφατα από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα(ΕΤΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών - Καλλιδρόμου, της Υπάτης, των Ιαματικών Πηγών στα Καμένα Βούρλα με την πηγή Κονιαβίτη και η πηγή της Αιδηψού - Ιστιαίας, προκειμένου να «παραχωρηθούν» σε ιδιώτες.

Είναι γεγονός ότι οι Ιαματικές Πηγές, με ευθύνες όλων, έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια στο έλεος του χρόνου, ασυντήρητες και με τις εγκαταστάσεις τους να χρειάζονται πολλές επεμβάσεις. Ακολουθήθηκε μια τακτική με σκοπό να ωριμάσουν οι συνθήκες για να δοθούν στους ιδιώτες, ακόμα και ως «αναγκαίο κακό», «αντί πινακίου φακής». Ειδικά τα Λουτρά Θερμοπυλών είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, μέσα στα σκουπίδια, σε σημείο που να υπονομεύεται το κύρος της περιοχής, που έχει την τύχη να εκπροσωπεί δύο ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας: «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» και «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» Σήμερα, παρά την εγκατάλειψη, τα Λουτρά Θερμοπυλών και του Κονιαβίτη τα χαίρονται πλήθος εκδρομέων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, ενώ ειδικά τα Ψωρονέρια προσφέρουν δωρεάν θεραπεία σε πολύ κόσμο και για πολλές παθήσεις.

Η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών και φυσικών πόρων, όπως το νερό, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει, είναι η σταδιακή συρρίκνωση του συγκεκριμένου αγαθού, η απομάκρυνση των τοπικών κοινωνιών από την αξία του, η εμπορευματοποίηση και τέλος η ανάδειξη σε αγαθό για λίγους, που θα έχουν να πληρώνουν.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου