Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Βενιζέλος: Η τρικομματική δεν πρέπει να λειτουργεί ως κυβέρνηση ΝΔ

 

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ αναδείχθηκε το «βασικό πρόβλημα», της «προγραμματικής βάσης της κυβερνητικής συνεργασίας» και οι «κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία» της τρικομματικής, η οποία βασίζεται στην «θεσμική ισοτιμία των κομμάτων».

Την ανάγκη η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως «πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο της συνάντησης των τριών συμπολιτευόμενων αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ αναδείχθηκε το «βασικό πρόβλημα», που είναι η «προγραμματική βάση της κυβερνητικής συνεργασίας» και οι «κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία» της τρικομματικής, η οποία βασίζεται στην «θεσμική ισοτιμία των κομμάτων».

Οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη.

Ειδικά για το ζήτημα της ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «φάνηκε επιτέλους να αποδέχεται αυτά που έχουμε πει», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα ή το δικαίωμα να αναστείλει την λειτουργία του Συντάγματος [...] κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις εκπομπές και να μαυρίσει την οθόνη».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, ο κ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η Ιπποκράτους είναι υπέρ της «ριζικής μεταρρύθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», τονίζοντας όμως πως αυτό πρέπει να γίνει βάσει ενός σχεδίου που «να είναι ψηφισμένο από την Βουλή» με ένα «νέο σχέδιο λειτουργίας» που θα είναι επίσης εγκεκριμένο από το κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος δε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν ακυρώνει μεν το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά προβλέπει την επαναλειτουργία της, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ «επιτάσσει η ΕΡΤ να ανοίξει».

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα στις ανάγκες της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη,. Πρώτον «επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας», δεύτερον ανασχηματισμού, και τρίτον διαμόρφωσης «ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνουν οι αρχηγοί».

Την άμεση επανέρξη των μεταδόσεων της ΕΡΤ ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
 
 
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου