Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΑΧΤΗΣ (το τσιγάρο, μας βλάπτει ρε παιδιά ή μας ωφελεί?)

 




 
«Έχω διαβάσει τόσα για το κάπνισμα που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα». Λέει μια ατάκα που κυκλοφορεί ευρέως. Όμως εγώ είμαι μυστήριο τρένο. Το τσιγάρο και το κάπνισμα,  δεν μπορώ να τα κόψω. Οπότε αφού έχω διαβάσει τόσα για το κάπνισμα αποφάσισα να διαβάσω και για τον καπνό γενικότερα.

Κι εδώ είναι που οι μισοί (οι καπνιστές) θα με λατρέψουν και οι άλλοι μισοί (οι αντικαπνιστές) θα με κρεμάσουν!!!! Ενημερώνω λοιπόν τους πρώτους μισούς ναι, ναι δέχομαι τη λατρεία περδικαλώ πολύ κι εγώ με ελατρεύω! Και τους άλλους μισούς τους παρακαλώ να βάλουν στην άκρη τις προκαταλήψεις και να ρίξουν ένα βλέφαρο σε αυτά που έχω να πω κι εγώ!!! Όχι δεν κάνω προπαγάνδα υπέρ του καπνίσματος, έρευνα έκανα για το φυτό που λέγεται καπνός. Πιστεύω θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα γι’ αυτό το βοτανάκι που εμείς οι καπνιστές αρεσκόμαστε να φουμάρουμε! Μόνο που η χρήση του καπνού δεν είναι μόνο για φούμαρα!!!!!
Αυτό το φυτό το λεγόμενο επιστημονικώς : Nicotiana , είναι ένα μονοετές φυτό που καλλιεργείται στις μέρες μας κυρίως για την Παρασκευή φούμαρων, κοινώς τσιγάρων. Αυτό το φυτουλάκι λοιπόν όταν πάτησε ποδάρι εις τας Αμερικάς ο Κολόμβος παρέα με την περιέργεια του, είδε τους ιθαγενείς να το χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως. Από πίπα καπνίσματος έως και για οδοντόπαστα!!!! Παρατήρησε πως ανακάτευαν ξεραμένα φύλλα καπνού με κιμωλία ή λάϊμ και έπλεναν τα δόντια τους για να λευκαίνουν, πρακτική που χρησιμοποιείται ακόμα στην Ινδία όπου το κονιορτοποιημένος καπνός (masheri) σε μορφή οδοντόπαστας κάνει θραύση! Ρε μπάς και οι δικές μας έχουν μέσα τέτοιο? Εκείνοι οι Ινδοί αν δεν με απατά η μνήμη μου έχουν κάτασπρα δοντάκια! Εκτός κι αν φταίει το κοντράστ με το δέρμα που μας φαίνονται έτσι άσπρα ξέξασπρα. Είδε πως το χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα βότανα για την απεντόμωση των σπιτιών, έκαιγαν τα φύλλα του για την αποστείρωση των χώρων και το χρησιμοποιούσαν μέχρι και για φάρμακο. Έτσι κάπου το 1556 έφτασε εις τα Ευρώπας όπου κι άρχισαν οι έρευνες για τις ιδιότητες του. Ο μεσιέ Ζαν Νικότ (Nicot) , νονός του καπνούλη όπως καταλάβατε τον έκανε ευρέως γνωστό.
Οι ιδιότητες του καπνού.

Ο Καπνός ως φυτό περιέχει πολλές ουσίες, πρώτη και γνωστότερη η Νικοτίνη η οποία απομονώθηκε πρώτη φορά από τους Πολσέτ και Ρέινμαν. Αυτή είναι η «κακή» ουσία που προκαλεί τον εθισμό στους καπνιστές και θεωρείται θανατηφόρα γιατί με την εισπνοή του καπνού κάνει σουλάτσο δια μέσω του αίματος σε όλα τα όργανα προσβάλλοντας κυρίως τον εγκέφαλο και την καρδιά με αποτέλεσμα να προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πιέσεως , θρομβώσεις και αθήρωμα στους καπνιστές. Η σημείωση που πρέπει να γίνει εδώ είναι η εξής. Η νικοτίνη σε μικρές δόσεις (πχ σε ένα τσιγάρο) δεν προκαλεί όλα αυτά που είπαμε σε χρόνο dt, όμως η επεξεργασία του καπνού (συμπίεση Παρασκευή έτοιμων τσιγάρων ) αυξάνει τις δόσεις της νικοτίνης ανά τσιγάρο με αποτέλεσμα ναι να τα κάνει όλα μπάχαλο. Όπερ εστί, ο επεξεργασμένος καπνός που φουμάρουμε μας σκοτώνει.
Έτσι οι καλοί επιστημονούληδες δημιούργησαν αντικατάστατο της Νικοτίνης για να μας κόψουν αυτή την κακιά συνήθεια να το παίζουμε τσιμινιέρες , διότι δεν είναι μόνο η νικοτίνη που παίρνουμε αλλά παίρνουμε και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, νιτρώδεις ενώσεις (εξίσου εθιστικές) όπως η ακρολεΐνη, το βενζόλιο, η φορμαλδεϋδη, η αμμωνία, η ακετόνη, το οξικό οξύ και το μονοξείδιο του άνθρακα τα οποία (Ω ΜΟΝΤΙΕ) είναι καρκινογόνα!!!!!! Η Λεπτομέρεια που ΞΑΝΑ ξέχασαν να μας πούν είναι πως όλα αυτά είναι καρκινογόνα και βλαβερά για τον οργανισμό ΟΤΑΝ τα λαμβάνουμε σε μεγάλες δόσεις (οι πολύ μεγάλες τσιμινιέρες δλδ κινδυνεύουμε από όλα αυτά) , ενώ σε μικρές δόσεις είναι ωφέλημα (παν μέτρον άριστον που λέγανε και τα αρχαία μας σοφά γερόντια) και φυσικά εκτός από την ποσότητα εξαρτάται ο κίνδυνος και από το είδος καπνού (έχει κάπου 60 διαφορετικά είδη το φυτό αυτό , εξού και τα διαφορετικά φιρμάνια και μάρκες καπνού) , το χαρτί παρασκευής του τσιγάρου, το φίλτρο , και την ποσότητα καπνού που περιέχει ένα τσιγάρο καθώς και από τα «πρόσθετα» χημικά αρωματικά που αρέσκονται αι καπνοβιομηχανίαι να βάζουν για να βελτιώσουν τα κέρδη τους!
Αναλυτικά τα στοιχεία και η χρησιμότητα τους , που περιέχονται στον καπνό είναι:
1. Ακετόνη ( ασετόν ), ξεβαφτικό νυχιών
2. Οξικό οξύ
3. Αµµωνία ( φαρμακευτικό)
4. Αρσενικό, δηλητήριο συστατικό των
ζιζανιοκτόνων
5. Βενζόλιο , DDT, εντοµοκτόνο
6. Κάδµιο, µπαταρίες
7. Μονοξείδιο του άνθρακα
8. Τετραχλωράνθρακας
9. Φορµαλδεΰδη, υγρό βαλσάµωσης
10.Υδρογονάνθρακες, υγρά αυτοκινήτων
11. Υδροκυάνιο, βιοµηχανικός ρύπος
χρησιµοποιείται στο θάλαµο αερίων
στις ΗΠΑ
12. Νικοτίνη, εντοµοκτόνο
13. Ισοκυανικό µεθύλιο, υπεύθυνο για την
οικολογική καταστροφή στο Bhopal (από μόνο του την έκανε? Δεν νομίζω…..κάτι σκάρωσαν)
14. Μόλυβδος, µπαταρίες
15. Μεθανόλη, καύσιµο πυραύλων
16. Νιτρικό οξύ, εκποµπές από
ηλεκτρικούς σταθµούς
17. Πολώνιο - 210 Ραδιενεργό κατάλοιπο
18. Τολουόλιο, βιοµηχανικός διαλύτης
19.Θειικό οξύ, εκποµπές ηλεκτρικών
σταθµών
20. Πίσσες, επίστρωση επιφάνειας δρόµων
21. Ραδόνιο, ραδιενεργό αέριο.
Μαΐστα!!!! Δηλαδή όσοι καπνίζουμε είμεθα πολυτεχνίτες!! Ξεβάφουμε νύχια, στρώνουμε δρόμους, εξαφανίζουμε ζιζάνια, διαλύουμε βιομηχανικά προϊόντα, στέλνουμε πυραύλους στο διάστημα κτλ κτλ!!!!! Μα αν είναι έτσι ρε παιδιά τα πράματα γιατί το κάνουμε το άτιμο το φούμαρο? Τάσεις αυτοκτονίας ή λόγω έλλειψης εργασίας είπαμε να εξερευνήσουμε και διευρύνουμε τους επαγγελματικούς μας ορίζοντες? Μήπως εκτός από όλα αυτά που μας φωνάζουν οι επιστημονούληδες υπάρχει κάτι ακόμα που δεν το λένε;
Εκείνα τα ιθαγενά που δεν είχαν μικροσκόπια γιατί το θεωρούσαν ιερό χόρτο? Ακριβώς επειδή δεν είχαν μικροσκόπια θα μου πείτε. Σωστόν! Μόνο που αυτά τα ιθαγενά εκεί δεν τον είχαν μόνο για φούμαρο, το οποίο φούμαρο το κάνανε σε πίπες που τις ονόμαζαν tabaco ή tavaco κι από εκεί πήρε ο καπνός του φούμαρου την ονομασία Ταμπάκο. Αυτή η καλαμωτή πίπα είχε κιάλλες ονομασίες petum, betum,cogioba,cohobba,quauhyetl,picietl και yietl. Όλες αυτές οι ονομασίες παραδόξως εμφανίζονται ακόμα και σήμερα σαν ονομασίες ευεργετικών βοτάνων και φαρμακευτικών σκευασμάτων !!!!!!!!!! Κάπου στα 1500 ο Πέδρο Αλβάρεζ Καμπράλ στην Βραζιλία χρησιμοποίησε το betum (ένα από τα είδη του καπνού δλδ) για την θεραπεία πληγών, αποστημάτων, συριγγίων, μανιωδών πολυπόδων (ουπς! Καρκίνος είναι αυτός?) και πολλών άλλων ασθενειών. Στα 1529 ο ιερέας Bernadino de Sagahun χρησιμοποίησε καιόμενα φρέσκα φύλλα καπνού για να αντιμετωπίσει επίμονους πονοκεφάλους. Για να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα και την καταρροή, έτριψε φρέσκα φύλλα καπνού γύρω και μέσα στο στόμα. Για τις αδενοπάθειες του λαιμού έκανε μικρή τομή στο πάσχων σημείο και τοποθετούσε καπνό αναμεμιγμένο με άλας. Χρησιμοποιούσε τον καπνό σαν αντιδιαρροϊκό, σαν παυσίπονο και στη θεραπεία των εγκαυμάτων. Και μετά ο καπνούλης έγινε ευρέως γνωστός φτάνοντας και στα μέρη μας όπου καλλιεργήθηκε πρώτη φορά στην Μακεδονία και μετά στην Ξάνθη. Όμως η χρήση του ως φαρμακευτικό φυτό μεγάλωσε , πιάνοντας κι άλλες ασθένειες , όπως αντιπυρετικό, ενισχυτικό πέψης, πρόληψη πείνας και δίψας, ναρκωτικό, αντιμετώπιση κηλών, δυσκοιλιότητας, τέτανου, σκουλήκια κ.α.
 Φτάνοντας σιγά σιγά στα δικά μας χρόνια οι επιστημονούληδες βρήκαν πως οι καπνιστές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προσβληθούν από Πάρκισον , ενώ όσοι το κόβουν το φούμαρο αρχίζουν να αυξάνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν! Και φτάνουμε και στην καρδούλα τικι τακα! Έρευνες λοιπόν έδειξαν πως καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσουν και να θεραπευτούν από την στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Προχωρώντας και ψάχνοντας βρήκα μελέτες που αποδεικνύουν πως το κάπνισμα και ο κακός καπνούλης βοηθάει και στα εξής : Προφυλάσσει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό άσθμα, ατοπικό έκζεμα, τροφική αλλεργία. Η νικοτίνη καταστρέφει την φυματίωση, έχει θεραπευτική επίδραση στην κολίτιδα, μειώνει τους κινδύνους για το σύνδρομο Down, μειώνει τον κίνδυνο του θηλώδους καρκίνου του θυροειδούς στις γυναίκες. Το μονοξείδιο του άνθρακα ανακουφίζει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό . Σπάνια οι καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος. Το μονοξείδιο του αζώτου προφυλάσσει από καρκίνο του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας, μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από Αλτζχάϊμερ , προφυλάσσει από νευρολογικές ασθένειες, προφυλάσσει από ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, και άλλες πολλές ασθένειες.
 Μα αν δεν κάνω λάθος….. για τις περισσότερες από αυτές τις ασθένειες ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ το κάπνισμα και ο καπνός!!!!! Πώς είναι δυνατόν ένα φυτό να έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες αλλά να προκαλεί τόσα κακά? Μήπως για ακόμα μια φορά οι επιτήδειοι επιστημονούληδες ρίχνουν βαριές κατηγορίες σε ένα αθώο φυτό για να καλύψουν τις δικές τους «εργαστηριακές» γκάφες? Μήπως για ακόμα μια φορά μας στέλνουν σήματα καπνού για να μην δούμε τα σημάδια της στάχτης της δικής τους ματαιοδοξίας? Μήπως υπάρχει ακόμα μια σκευωρία έτσι ώστε να καλύψουν τους δικούς τους σκοπούς ρίχνοντας έτσι με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια ως είθιστε? Δηλαδή και να μας αποστρέψουν από ένα ευεργετικό φυτό που μπορεί ο καθένας να καλλιεργήσει στην αυλή ή την γλάστρα του έτσι ώστε να αγοράζουμε τα σκευάσματα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και ταυτόχρονα να μας υποδείξουν το εξιλαστήριο θύμα τους το οποίο κατηγορούν για ένα κάρο ασθένειες? Τελειώνοντας το κείμενο μου σας μεταφέρω αυτούσιο το συμπέρασμα κάποιων ερευνητών : «Δεν υπάρχει απτή απόδειξη των παθήσεων που αποδίδονται στον καπνό, μόνο μέσω στατιστικών στοιχείων και εικασιών, αλλά τα εκάστοτε Υπουργεία Υγείας συνεχίζουν να ψεύδονται στο κοινό, χρησιμοποιώντας την διαφορά σε διανοητικό, επαγγελματικό, ηθικό και πολιτικό επίπεδο.» Εν κατακλείδι, το τσιγάρο, μας βλάπτει ρε παιδιά ή μας ωφελεί? Να συνεχίσω να το παίζω τσιμινιέρα ή όχι? Πολλά λένε, πολλά κρύβουν κι ακόμα περισσότερα μας τα ρίχνουν στα μάτια ως στάχτη. Εγώ πάντως προτιμώ την δική μου στάχτη στο σταχτοδοχείο! !!!

 ΠΗΓΕΣ 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1079499/ 2. http://www.forces.org/evidence/evid/therap.htm 3. http://translate.google.gr/translate?hl=el-GR&sl=en&tl=el&u=http%3A%2F%2Freadynutrition.com%2Fresources%2Fit-aint-just-for-smoking-known-but-beneficial-uses-for-tobacco_27082010%2F&anno=2&sandbox=1 4. Η κεφάλα μου!







Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου