Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Απειλεί την Ευρώπη η πολυομυελίτιδα που ξέσπασε στη Συρία



=Ο ιός της πολιομυελίτιδας κινείται προς την Ευρώπη...
=Απειλεί την Ευρώπη η πολυομυελίτιδα που ξέσπασε στη Συρία..
Η έκρηξη της πολιομυελίτιδας στη Συρία μπορεί να γίνει μια υπαρκτή απειλή για τις χώρες της Ευρώπης, πιστεύουν γερμανοί επιστήμονες. Θεωρούν πως την επικίνδυνη αυτή ασθένεια μπορούν να τη μεταφέρουν οι πολυάριθμοι πρόσφυγες από την περιοχή.

Από καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει πως η Συρία μπορεί να μετατραπεί σε εστία πολιομυελίτιδας. Στα τέλη Οκτωβρίου τρέχοντος έτους είχαν καταγραφεί 10 περιστατικά μόλυνσης από αυτή την επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική παράλυση, αλλά, μερικές φορές, το θάνατο του ασθενούς. Η πλειοψηφία των μολυσμένων ήταν βρέφη ηλικία μέχρι δύο ετών. Για άλλα 12 παιδιά διεξάγονται συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η σημερινή έκρηξη της ασθένειας ευθέως συνδέεται με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ισχυρίζεται ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου νεωτέρων κρατών Αλεξέι Μαρτίνοφ:

Δεν υπάρχει τίποτα το εκπληκτικό στο γεγονός ότι σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Συρία εμφανίζονται διάφορες επιδημίες. Οι δύσκολες συνθήκες υγιεινής και το ζεστό κλίμα είναι ένα θαυμάσιο μέρος για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα εμφανιστούν και άλλες ασθένειες, εκτός από την πολιομυελίτιδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα, περίπου 500 χιλιάδες παιδιά στη Συρία δεν έχουν εμβολιστεί καταλλήλως. Σε τέτοια έκταση ο ιός μπορεί πολύ εύκολα να διαδοθεί όχι μόνο σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για το λόγο αυτό βασικός στόχος της διεθνούς ιατρικής κοινότητας είναι να μην επιστέψει τη διάδοση αυτής της επικίνδυνης ασθένειας. Η απειλή είναι ιδιαίτερα μεγάλη: κάθε ημέρα τη Συρία όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος, την εγκαταλείπουν περίπου έξι χιλιάδες πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς κατευθύνονται στην Τουρκία και την Αίγυπτο – βασικά θέρετρα ευρωπαίων. Στην Ευρώπη εξαιτίας της υποχώρησης της ασθένειας της πολιομυελίτιδας έχει απλοποιηθεί ο τύπος των εμβολίων και άλλαξαν τα είδη τους, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να προστατεύσουν τον οργανισμό, κατά την ιατρό Νέλι Σοσεντόβα:

Από το 2005 ο ιός της πολιομυελίτιδας τρίτου τύπου υπήρχε μόνο σε τέσσερις χώρες του κόσμου. Για το λόγο αυτό πολλές χώρες πέρασαν στην αποδυναμωμένη εκδοχή του εμβολίου, η οποία μας επιτρέπει σε πιο αργό καθεστώς να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έναντι της μόλυνσης.

Σε ορισμένες χώρες οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θεωρώντας πως η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια του παρελθόντος. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα., στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Ουκρανία και την Αυστρία. Για να προστατευτούν, σήμερα, από την απειλή τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, όλες οι χώρες του κόσμου θα πρέπει ξανά να περάσουν στον υποχρεωτικό εμβολισμό, πιστεύει η Νέλι Σοσεντόβα:

Σήμερα απαγορεύεται να αρνηθείς τον εμβολιασμό. Είναι ένας καλό και σταθερό ανοσοποιητικό εργαλείο για όλη τη ζωή. Η μοναδική σήμερα μέθοδος κατά της μόλυνσης είναι ο μαζικός εμβολιασμός.
Στη Ρωσία εξακολουθούν να εμβολιάζουν υποχρεωτικά όλα τα παιδιά. Και όχι άδικα. Το τελευταίο περιστατικό που καταγράφηκε στο έδαφος της χώρας ήταν πέρσι. Τότε ο ιός είχε έρθει από το Τατζικιστάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου