Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κρίση στην Α. Ευρώπη.ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ




Κρίση στην Α. Ευρώπη - Άμεση «συγγνώμη» ζητά η Ρωσία από Πολωνία για επεισόδια
Σε μείζονα διπλωματική κρίση στην Α. Ευρώπη και πιο ειδικά στις σχέσεις Ρωσίας και Πολωνίας, με άγνωστές ακόμη επιπτώσεις, εξελίσσεται το διπλωματικό σκηνικό με αφορμή τις χθεσινές διαδηλώσεις Πολωνών έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία.
Την επίσημη συγγνώμη της Πολωνίας ζήτησε η Μόσχα και μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος καλώντας τον πρεσβευτή της χώρας εσπευσμένα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Αιτία διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία κατά τις οποίες διαδηλωτές επιτέθηκαν προκαλώντας ζημιές στο κτίριο.
Τα επεισόδια σημειωθήκαν εχθές όταν σε πορεία οργανώσεων για τα 95χρονα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας (1918) οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις πυρπολώντας αυτοκίνητα και πετώντας βόμβες μολότοφ προς τις αρχές ασφαλείας. Η κατάσταση όμως εκτράπηκε ακόμη περισσότερο έξω από τη ρωσική πρεσβεία η οποία αποκλείστηκε από τις δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο έντονο διάβημα προς τον Πολωνό πρεσβευτή Wojciech Zajaczkowski έκανε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Βιέννης αναφορικά με τις διπλωματικές σχέσεις οι οποία προβλέπει το τη χώρα που φιλοξενεί διπλωματικές αποστολές να φροντίζει για την ασφάλειά τους, ενώ κατηγόρησε τις αστυνομικές δυνάμεις ότι με τη στάση τους επέτρεψαν τα επεισόδια.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «η παθητική και αργοπορημένη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο επιτρέποντας βανδαλισμούς» αποκαλώντας παράλληλα τους διαδηλωτές ως «ατίθασα θηρία»!
«Από τις επιθέσεις προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας εμποδίζοντας την διπλωματική αποστολή να εκτελέσει το έργο της για αρκετές ώρες», κατέληξε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο.

Όπως έγινε γνωστό από την επίθεση στη ρωσική πρεσβεία προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, τρία αυτοκίνητα της ρωσικής διπλωματικής αποστολής υπέστησαν ζημιές, μια σκοπιά πυρπολήθηκε ενώ παντού στο χώρο της πρεσβείας υπήρχαν σπασμένα τζάμια και άλλες καταστροφές.

Η στάση αυτή της Μόσχας δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον των ρωσο-πολωνικών σχέσεων στις οποίες ουσιαστικά αντικατοπτρίζονται οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Η οργή της Ρωσίας για τα επεισόδια έξω από την πρεσβεία της σίγουρα έχει υπόστρωμα, υπόστρωμα που σχετίζεται τόσο με την άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast JAZZ 2013 που ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου (και διεξήχθη στην Πολωνία) όσο και με την αντιπυραυλική ασπίδα της Ατλαντικής συμμαχίας.

Είναι άγνωστο τι προτίθεται να κάνει η Βαρσοβία μέχρι στιγμής. Εάν δηλαδή θα αναγκαστεί να προβεί σε δημόσια απολογία για τα επεισόδια ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση πάντως και αν η απάντησή της δεν ικανοποιήσει τη Μόσχα τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου