Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κράτος που να λέγεται Κύπρος




Mιλώντας σε συνέδριο στη Πολωνία χαρακτήρισε την Κύπρο «ελληνοκυπριακή διοίκηση» - Η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους, ήταν μια πολιτική επιλογή

O Τούρκος Πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο στη Πολωνία ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως χαρακτήρισε τη Κυπριακή Δημοκρατία είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

«Δώστε προσοχή», είπε και πρόσθεσε: «Δεν την δέχθηκαν ως νότια Κύπρο. Έγινε δεκτή ως Κύπρος. Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Υπάρχει η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου. Επειδή, υπάρχει Βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή υπάρχει μεταξύ τους. Ποιος είναι εκεί στην πράσινη γραμμή; Μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ. Απολύτως καμία χώρα εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας. Αυτό το μέρος έχει ένα τέτοιο εσωτερικό πρόβλημα».

Η ΕΕ, κατέληξε, δεν θα μπορούσε να το παραδεχτεί και κατ’ αυτόν η απόφαση ήταν εντελώς πολιτική.

Πάντως, οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στην  Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της δημοσιογράφου Τουμάϊ Τουγιάν της εφημερίδας «Γενίν Ντουζέν» η οποία έγραψε ότι «ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος».

Όπως αναφέρει η κυρία Τουγιάν, «σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου