Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Ελληνες τρωνε σκουπιδια



 
-Τουλάχιστον 150 με 300 άτομα ψάχνουν καθημερινά για τροφή στα πεταμένα τελάρα
- Άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι περισσότεροι
- Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες εξαθλίωσης.
Άνθρωποι με αξιοπρέπεια, της διπλανής πόρτας, συνταξιούχοι, άνεργοι νέοι, οικογενειάρχες που δε τα βγάζουν πέρα πια πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές το μεσημέρι λίγο πριν κλείσουν και περιμένουν να μαζέψουν αυτά που έμποροι πετάνε.
Ο παραγωγός και έμπορος λαϊκών αγορών  Βαγγέλης Στεφανής είπε  "η κατάσταση ειναι απελπιστική. Ο κόσμος δεν έχει να φάει. Κάθε μέρα έρχονται τουλάχιστον 150 με 300 άτομα και μας ζητάνε να πάρουν ότι θα πετάξουμε. Και εμείς τους βοηθάμε. Οσο μπορούμε τους δινουμε και από το καλό εμπόρευμα. Μόλις κλείνει η λαϊκή το μεσημέρι έρχεται κόσμος και ψάχνει στα αποφάγια. Τα κόβουν σε 2 ή σε 4 κομμάτια τα πεταμένα και μαζεύουν οτι μπορούν. Ας έρθουν οι πολιτικοί να ζήσουν με 300 και 500 ευρώ το μήνα για 3 μήνες να δούμε μπορούν; Αν μπορέσουν να ζήσουν μετά ας βαλουν τα χαράτσια, ας μας πούνε κλέφτες. Αλλά δε νομίζω να μπορούν να ζήσουν όπως εμείς".

.
 Συγκλονίζει τους συμμαθητές και τους δασκάλους, η εικόνα του μαθητή που τρώει από τα σκουπίδια πριν μπει στο δημοτικό του σχολείο στο Ηράκλειο...

Σκηνικό κοινωνικής κατάρρευσης και οικονομικής εξαθλίωσης καταγράφεται σε σχολεία της Κρήτης με μαθητές να αναζητούν το κολατσιό τους σε κάδους απορριμμάτων. 


Όταν οι τέντες μαζευτούν από το χώρο της λαϊκής και κατά την διάρκεια καθαρισμού των δρόμων και των πεζοδρομίων, τρυπώνουν ανάμεσα στους υπαλλήλους των Δήμων μήπως προλάβουν κάποιο είδος τροφής που έχει πέσει κάτω.
Σάπια φρούτα, μαυρισμένα λαχανικά, χτυπημένες ντομάτες, ό,τι βρίσκουν το περισυλλέγουν, χωρίς να τους νοιάζει η υγεία τους, που πολύ πιθανόν να επιβαρυνθεί από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων.
 
«Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί αρκετά όσοι ψάχνουν τροφή στη λαϊκή από υπολείμματα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος ενώ πρόσθεσε: «Ψάχνουν στους κάδους, κοιτούν μήπως βρουν κάτω πεταμένα φρούτα ή λαχανικά, ενώ πλέον δεν διστάζουν να μας ζητούν ανοιχτά να τους δώσουμε δωρεάν κάποια προϊόντα».
Ένας παραγωγός που διατηρεί πάγκο σε λαϊκή επεσήμανε πως ανάμεσα σε όσους ικετεύουν για λίγη τροφή, έχει δει και άτομα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται σε κακή κατάσταση. «Μου έχουν ζητήσει βοήθεια και άνθρωποι με κομψό ντύσιμο. Εκεί το πράγμα δυσκολεύει γιατί όταν βλέπεις κάποιον που με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ανάγκη, θεωρείς ότι πρόκειται για κάποιο παθολογικό επαίτη».
                                                  



                                                      Συντάχθηκε από τόν/τήν ΚΟΜΠΡΑ

      
φωτο/Tiganitas Sotiris
      
Tiganitas Sotiris
                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου