Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ποιος συμβούλευσε τον τέως πρόεδρο να δεχθεί το κούρεμα;


Με αφορμή τις συζητήσεις και τα ερωτήματα που ταλανίζουν τις τελευταίες δραματικές εβδομάδες τον λαό ο  τέως πρόεδρος της δημοκρατίας  Δημήτρης Χριστόφιας είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

-Η απόφασή σας του Οκτωβρίου 2011, για συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 4,5 δις, ήταν αποτέλεσμα συμβουλών από τους ειδικούς συνεργάτες σας, του υπουργού σας των Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ή ήταν αποτέλεσμα δικής σας πρωτοβουλίας; Γνωρίζατε τις συνέπειες; Είχατε έρθει σε συνεννόηση με τους τραπεζίτες πριν τους δεσμεύσετε να φορτωθούν τόσο μεγάλο βάρος;
Τι λέει ο Καζαμίας
Επί των πιο πάνω, παραθέτουμε δήλωση του πρώην υπουργού σας των Οικονομικών Κίκη Καζαμία, στην εφημερίδα «New York Times»:
«Ήταν 3 το πρωί. Δεν ήμουν ικανοποιημένος, κανείς δεν ήταν, αλλά τι μπορούσαμε να κάνουμε;».
Ο Κίκης Καζαμίας αναφέρει, επίσης, στις δηλώσεις του ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά πόσο πολύ κακό θα έκανε η απόφαση του ελληνικού κουρέματος στις κυπριακές τράπεζες. «Ανησυχούσαμε, αλλά δεν είχαμε ποτέ ενημέρωση πως αυτό ήταν κόκκινη γραμμή που δεν έπρεπε να περάσουμε», αναφέρει και προσθέτει:
«Η κυπριακή Κυβέρνηση είχε αρχικά υπολογίσει πως η Κύπρος ήταν σε θέση να καλύψει τις απώλειες, αλλά μετά, όταν οι καταθέτες άρχισαν να αποχωρούν και η κυπριακή οικονομία να οδηγείται σε στασιμότητα, ανακαλύψαμε πως αυτό ήταν αδύνατο».
Παραθέτουμε, επίσης, τη δήλωση του διοικητή Δημητριάδη, τον οποίο εσείς διορίσατε, της περασμένης Τρίτης:
«Οι δύο μεγάλες τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δέχθηκαν ένα τεράστιο κτύπημα, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Χριστόφια για συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 4,5 δις ευρώ».
«Οι δύο μεγάλες τράπεζες», δήλωσε, «θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση αν δεν γινόταν το ελληνικό κούρεμα».
Γνωρίζατε για την τράπεζά σας;
Σας ενημέρωναν;
-Σας ενημέρωναν, ως τον μεγαλομέτοχο της Λαϊκής, για την κατάστασή της; Σας ενημέρωνε ο διοικητής και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή; Αν όχι, ζητούσατε εσείς ενημέρωση για την τράπεζά σας; Τι σας έλεγαν; -Γνωρίζατε ότι ο διοικητής ζητούσε συνεχώς ενίσχυση της ρευστότητας της Λαϊκής από τον ELA, επιβαρύνοντας περισσότερο την αιμορραγούσα τράπεζα και κατ’ επέκταση και το κράτος στο οποίο ανήκε; -Ποιου απόφαση ήταν να μετατεθεί το κλείσιμο της στρόφιγγας του ELA προς τη Λαϊκή, μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να μεταφερθεί το πρόβλημα, αμέσως μάλιστα, στη νέα Κυβέρνηση; -Ο διοικητής Δημητριάδης, τον οποίο εσείς διορίσατε, σας κατηγόρησε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης ότι σας πίεζε ευγενικά να συμφωνήσετε σε μνημόνιο, επειδή η καθυστέρηση οδηγούσε σε χειρότερο πρόγραμμα στήριξης. Είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης:
«Η ελπίδα που είχαμε για υποστήριξη από κάπου αλλού είναι αυτή που μας καθυστέρησε και μας οδήγησε σε ένα πολύ χειρότερο πρόγραμμα από ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε προηγουμένως. Ενημέρωνα τακτικότατα την προηγούμενη κυβέρνηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτός ο λόγος που την πίεσα  να αποδεχθεί να υποβάλει αίτηση για να μπει σε πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούνιο. Η κατάσταση ήταν εμφανής από τότε».
Πώς απαντάτε επ’ αυτού;
-Γνωρίζετε πώς διατέθηκαν το 1,8 δισεκατομμύριο που δώσατε στη Λαϊκή πέρσι τον Ιούνιο και τα 9,2 δισεκατομμύρια που η κρατική τράπεζα πήρε από τον  ELA μέσα σε ένα χρόνο; Πού πήγαν αυτά τα κεφάλαια; Μήπως, μέρος τους, χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν και ανάγκες του κράτους; -Σας είχε οποιοσδήποτε ενημερώσει ότι τα 9,2 δισεκατομμύρια που πήρε η Λαϊκή αντιπροσώπευαν το 60% του ΑΕΠ της χώρας και ότι το ποσοστό αυτό ανέβαινε σημαντικά, αν προστεθεί και το 1,8 δις που δώσατε για να την αγοράσετε πέρσι τον Ιούνιο;
Απαντήστε, κ. Σιαρλή
Τα ίδια ερωτήματα πρέπει να απαντήσει και ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος μετείχε στην κυβέρνηση Χριστόφια τον χρόνο κατά τον οποίο:
ΠΡΩΤΟΝ: Το κράτος αγόρασε τη Λαϊκή, της έδωσε δηλαδή 18.000 εκατομμύρια.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θα έπρεπε κανονικά να ενημερώνεται για την κατάσταση της κρατικής περιουσίας, που ετύγχανε μάλιστα να είναι μια τράπεζα. Ο ίδιος ήταν τραπεζίτης και θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από όλους πώς θα έπρεπε να κυλούν τα πράγματα για να είναι βιώσιμος ένας τέτοιος οργανισμός.
Δεδομένου του γεγονότος ότι ήταν τραπεζίτης, γιατί επέτρεπε να διατηρείται στη ζωή μια τράπεζα η οποία ρουφούσε κυριολεκτικά το αίμα του λαού, των πολιτών αυτού του τόπου, που υπέφεραν ήδη από την οικονομική κρίση και υφίσταντο τις συνέπειές της με οδυνηρό τρόπο;




 sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου