Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Φήμες για επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τινάζει στον αέρα τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τουρκικό υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη.

Πρόκειται για πρόκληση άνευ προηγουμένου αφού μία τέτοια κίνηση από πλευράς Άγκυρας, αν τελικώς επιτραπεί από ελληνικής πλευράς, αποσκοπεί στο να «τουρκοποιηθεί» η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες του προξενείου της Κομοτηνής που θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης.
Πριν λοιπόν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου εγείρει αξιώσεις σε βάρος της χώρας θέτοντας ανοιχτά θέμα μειονότητας στη Θράκη και επιχειρώντας με την μεταφορά των 10 υπουργών και δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων που θα τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Αθήνα να περάσει το μήνυμα πώς η μειονότητα ελέγχεται από την Άγκυρα.       
Όπως γράφει η εφημερίδα «Ποντίκι», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δεχθεί αίτημα της τουρκικής πλευράς να επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου τη Θράκη συνοδεία των 10 υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων που θα έχει μαζί του. Το αίτημα μάλιστα αυτό φαίνεται να διατυπώθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα και αυτός το… κατάπιε.
Οι προφανείς λόγοι αυτού του αιτήματος έχουν προκαλέσει αμηχανία στους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών που αναζητούν έναν εύσχημο τρόπο για να αντιμετωπίσει την τουρκική διπλωματική αυθάδεια.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να... εκδράμει με το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, προκειμένου να ακούσει επί τόπου τα προβλήματα των «Τούρκων της Θράκης», αποτελεί κλιμάκωση μιας προκλητικής στάσης, η οποία έχει στόχο να επιδείξει την τουρκική ισχύ απέναντι σε μια ανήμπορη να αντιδράσει ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το αίτημα για την επίσκεψη του τουρκικού υπουργικού κλιμακίου στη Θράκη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς, με τελευταία την «παρενόχληση» του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό άμυνας Ν. Δένδια στο Καστελόριζο.
Ο κ. Νταβούτογλου και η συνοδεία του μάλιστα έρχονται στην Αθήνα για… διάλογο ενώ το ερευνητικό πλοίο Barbaros και πολεμικά πλοία της Τουρκίας παραμένουν στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα ακόμη καζάν-καζάν σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με σφραγίδα Σαμαρά και Βενιζέλου.


ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΜΠΡΑ:Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη όχι μόνο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και όλου του υπουργικού κλιμακίου (συνολικά 10 υπουργοί) που θα τον συνοδεύει για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδος - Τουρκίας επιθυμεί και προετοιμάζει η Άγκυρα.Οι επισκέψεις αυτές τούρκων κυβερνητικών γίνονται υπό το μανδύα του «ιδιωτικού», αλλά είναι σαφές ότι έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Στη Δυτική Θράκη έχει μεταβεί στο παρελθόν τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν (ως Πρωθυπουργός) όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου (ως υπουργός Εξωτερικών) αλλά και ο Αλί Μπαμπατζάν (επίσης ως υπουργός Εξωτερικών). Το πρόγραμμα που ακολουθούν είναι πάγιο αφού συναντώνται, μεταξύ άλλων, με τους ψευδομουφτήδες, καθώς επίσης με την Ένωση Επιστημόνων και με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας, της γνωστής Π.ΕΚ.Ε.Μ. Επισκέπτονται επίσης την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.Μεταξύ άλλων, κινούνται στην κατεύθυνση αποτροπής δημιουργίας παράλληλων δομών και διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών της μειονότητας στα δημόσια σχολεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου σε αυτά.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι με γνώση της πρακτικής των... ιδιωτικών επισκέψεων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στη Θράκη κάνουν λόγο για μία τακτική όπου η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση «κάνει τα στραβά μάτια» από τη στιγμή που οι επισκέψεις αυτές δεν εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!


Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου