Ενα βήμα πριν από την ίδρυση κόμματος βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου επισημοποιώντας έτσι το «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το κλίμα απόλυτου διχασμού στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες είχε εδώ και καιρό αποφασίσει να μην «προσέλθει» στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης -ζητώντας δε να προηγηθεί Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-, άρχισε να στέλνει τις τελευταίες μέρες μηνύματα κινητοποίησης για νέο κόμμα σε βουλευτές και στελέχη που αποτελούν τους βασικούς συνομιλητές του.Την ίδια ώρα ωστόσο απέφευγε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε, συνήθως στα γραφεία του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», να μιλήσει με τελεσίδικο τρόπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια.
Διλήμματα
Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους τον ανάγκασε να ανεβάσει στροφές για να απαντήσει στα διλήμματα που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται - ειδικά αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί ακόμη και εντός του Γενάρη σε εθνικές εκλογές.
Αν και σκοπίμως δεν αποσαφηνίζει με τη χθεσινή μακροσκελή δήλωσή του αν προτίθεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει νέο κόμμα, ελάχιστοι πια εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη διατηρούν επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι «μέσα σε 40 μέρες δεν προλαβαίνει να ανοίξει γραφεία, να συγκροτήσει ψηφοδέλτια και την αναγκαία δομή για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα».
«Η δήλωσή του ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτείνοντας νέα κυβέρνηση όλων των ?δημοκρατικών δυνάμεων? για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, δεν είναι παρά το ?όχημα? που χρησιμοποιεί για να επιβεβαιώσει την οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ», τονίζει στέλεχος πολύ κοντά στον Ευ. Βενιζέλο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο διαγραφής του: «Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ αυτοπροσδιορίζουν τη σχέση τους με το κόμμα και την παράταξη».
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν με νόημα ότι ο κ. Παπανδρέου με «μια απόλυτα αυτοκρατορική κίνηση είχε διαγράψει τον Κώστα Σημίτη», ενώ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επισημαίνει το χρέος του, απορρίπτοντας δε επί της ουσίας το ενδεχόμενο «νέας κυβέρνησης μετά την εκλογή Προέδρου»:
«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα αντιταχθεί στην πρόκληση σύγχυσης και αβεβαιότητας τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ολοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά».
Αξίζει να σημειωθεί εν τω μεταξύ ότι ο Ευ. Βενιζέλος, από το Βερολίνο όπου βρισκόταν χθες, ναι μεν απέφυγε να κάνει επίσημη δήλωση, αλλά απάντησε με δηκτικό σχόλιο στους συνομιλητές του σχετικά με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ:
«Με τη δήλωση αυτή ο κ. Παπανδρέου είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές».
Το σίγουρο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί με βάση τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τη δικομματική κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα λόγο για τον «μεταξύ τους, στα όρια του γραφικού ανταγωνισμό».
Βολές
Εξαπολύει ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο χωρίς να τους κατονομάζει για την πορεία των τελευταίων μηνών προς την εξοδο από την κρίση και την «εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων» και τάσσεται υπέρ της ανάγκης να αποφευχθούν οι εκλογές διότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί θα έχει απειροελάχιστο χρόνο να διαπραγματευτεί.
«Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», λέει προαναγγέλλοντας το νέο κόμμα και καταλήγει με έμφαση: «Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Κ. Σκανδαλίδης: Λάθος άνθρωποι τον συμβουλεύουν
Οι δύο εισηγήσεις για νέο φορέα και οι αντιδράσεις
Δύο εισηγήσεις έμειναν πάνω στο τραπέζι της συζήτησης του Γιώργου Παπανδρέου με στελέχη για την ίδρυση νέου κόμματος.
Η μία εισήγηση παραπέμπει «αυτή την Κυριακή» και η άλλη «μετά την Προεδρική Εκλογή» για την ίδρυση νέου κόμματος, απόφαση που όπως όλα δείχνουν έχει ήδη «κλειδώσει».
Βουλευτές και στελέχη που συμμετείχαν στις κλειστές συσκέψεις, όπως οι κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης, λέγεται ότι θεωρούν αναγκαίο το όποιο επόμενο βήμα να γίνει μετά την 29η Δεκέμβρη, δηλαδή την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.
«Μακάρι τον Γιώργο Παπανδρέου να τον φωτίσει ο Θεός, ώστε να μην κάνει αυτά που τον συμβουλεύουν οι λάθος άνθρωποι» απάντησε από την Τρίπολη -βρισκόταν σε εκδήλωση με τους κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Παντελή Καψή- ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι «ο κ. Παπανδρέου ταυτίζεται με την πορεία του ΠΑΣΟΚ και δεν θα οδηγήσει την παράταξη εκεί που δεν πρέπει».
«Αν θέλει κάποιος να δημιουργήσει κόμμα, εμείς δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε», επεσήμανε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ το στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Μπίστης, δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει η ίδρυση νέου κόμματος και τόνισε: «Δεν το φοβάμαι διότι ένα μέρος των υποστηρικτών του, που τον ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από τις ευρωεκλογές δεν ψήφισε Ελιά».
«Αν πάει το ΠΑΣΟΚ διχασμένο, αυτό θα ήταν το τέλος του χώρου», προέβλεψε ο Ανδρέας Λοβέρδος προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας στην κρίσιμη συγκυρία. Αντιθέτως για τις «προκλήσεις για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας» μίλησε χθες σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ ο Φίλιππος Σαχινίδης, υπογραμμίζοντας με νόημα «σήμερα έχουμε ακόμη μία μοναδική ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα - να φτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή».
Συνεννόηση
Την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη εντείνει την προσπάθεια συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, όπως οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη. «Συμφωνούμε απόλυτα και ενώνουμε τη φωνή μας με την προχθεσινή πρόταση των Μεταρρυθμιστών για την Εθνική Συνεννόηση με βάση το τρίπτυχο: κοινή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Συνταγματική Αναθεώρηση - Αλλαγή εκλογικού νόμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου