Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΕ.....(ΒΙΝΤΕΟ)

- Κυπριακό και οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στην ατζέντα Σαμαρά-Νταβούτογλου
- Παρόντες ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου
- Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση

Όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων «με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου» συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Νταβούτογλου.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος ομολογός του, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου, καθώς επίσης και των γενικών γραμματέων των δυο υπουργείων.


Η ελληνική πλευρά επέμεινε πως κλειδί των εξελίξεων σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί το Κυπριακό, με πρώτο ζητούμενο την απεμπλοκή από την κρίση στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και επανέναρξη των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Κοινό ανακοινωθέν επ’ αυτών, αναμένεται να εκδοθεί αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο, κατά τη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών, παρόντων και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, φέρεται να είναι το επιστέγασμα της σύγκλισης που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί "κλειδί" για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ακόμη συζητήθηκε και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου που αναρρώνει στο νοσοκομείο Σινάϊ της Ν. Υόρκης, και τον ενημέρωσε για τα όσα συζητήθηκαν. Επίσης, ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε στον κ. Αναστασιάδη ταχεία ανάρρωση.



«Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας», ήταν τα λόγια με τα οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σφράγισε τη σύντομη συνομιλία που είχε, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγη ώρα μετά την άφιξη του τελευταίου στην Αθήνα στις 15.40 το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας εκφράστηκε θετικά για την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε με νόημα στην ανάγκη οι σχέσεις αυτές «να ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου».

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», τόνισε καταλήγοντας ο Ελληνας Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου είπε στον κ. Παπούλια πως συμφωνεί απολύτως με όσα προανέφερε. «Όλα μπορούν να αλλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, «αλλά όχι η γεωγραφική τοποθεσία».

«Ευτυχώς (εμείς) είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις», κατέληξε, προσκαλώντας ταυτόχρονα τον κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία

«Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως Υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως Πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε», τού είπε και πρόσθεσε: «62 χρόνια πέρασαν απο την τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του κράτους σας στην χώρα μου».
.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!


Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου