Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Φάκελος Κύπρου : Το πόρισμα

Στις 21 Φεβρουαρίου 1986, η Ελληνική  Βουλή με ομόφωνη απόφαση της ορίζει και αποφασίζει την σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία της Κύπρου, μετά από μια σειρά πολιτικές  παλινωδίες και τακτηκισμούς των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.


Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατατίθεται στις 2 Δεκεμβρίου του 1985.  Είχε προηγηθεί  την 1η Νοεμβρίου 1984 η αρχική πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου η οποία, λόγω των γεγονότων που ήταν σε εξέλιξη με τις προσπάθειες και του τότε  Γ.Γ. του   ΟΗΕ Ντε Κουεγιάρ, προσπάθειες  που τότε φαίνονταν να δίνουν αμυδρές  ελπίδες λόγω της κινητικότητας που καταγραφόταν ,   λόγω και των εκλογών που εν τω μεταξύ μεσολάβησαν, δεν προχώρησε το 1984. Αυτή η ίδια πρόταση ήταν που το ΠΑΣΟΚ επανέφερε στις 2/12/1985.

Η πρόταση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως από το 1975 προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου  ήρθε με καθυστέρηση σχεδόν 3 ετών από τον Οκτώβριο του 1981 που ανέβηκε στην εξουσία. Και με μια ακόμα καθυστέρηση άλλων  2 ετών-από το 1984-, όταν πρωτοκατατέθηκε  -για την ακρίβεια κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 (2.12.1985) όπου κατατίθεται από το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.  Τελικά   συζητήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986 όπου και ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής.  Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου  από τον ΠΑΣΟΚ,  και πιο συγκεκριμένα την 2η  πρόταση (αυτή που τελικά προχώρησε) υπογράφουν ΟΛΑ τα ιστορικά–ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία βρίσκονται εν ζωή και σήμερα (Ιούλιος 2014) αλλά κανένας τους δεν μιλάει… Γιατί;

Εν συνεχεία  στις 3 Μαρτίου 1986 η Βουλή των Ελλήνων με την 1209/901 απόφαση του Προέδρου της Βουλής (Ιωάννη Αλευρά) αποφασίζει την συγκρότηση ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  για την εθνική  τραγωδία    της Κύπρου.

Την (αρχική) εξεταστική επιτροπή συγκροτούν από το ΠΑΣΟΚ  οι

Καίτη Σύλβα – Ακρίτα, Παυσανίας Ζακολίκος, Κλεάνθης Ζερβός, Ιωάννης Κουτσογιάννης,
Αλέξανδρος Λιαροκάπης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπατουβάς, Χρίστος Μπασαγιάννης, Μάρκος Νάτσινας, Δημήτριος Παναγόπουλος, Ιωάννης Παπαδονικολάκης, Εμμανουήλ Παπασταφενάκης, Αναστάσιος Πεπονής, Γεώργιος Περδικάκης, Αντώνιος Τρίτσης,
Κωνσταντίνος  Τσιγαρίδας

Από την Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Ιωάννης Βασιλειάδης, Μιλτιάδης Έβερτ, Σταύρος Δήμας, Ανδρέας  Ζαΐμης, Στυλιανός Μπλέτσας, Αθανάσιος Ξαρχάς, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Παπαληγούρας,
Αριστοτέλης Παυλίδης, Άννα Συνοδινού

Από το ΚΚΕ  ο Κωνσταντίνος Κάππος

Από την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου) ο Κωνσταντίνος Γιατράκος

Και ως Ανεξάρτητος ο Διονύσιος Λιβανός

Αυτή η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε μέσα σε έξι μήνες να παραδώσει το πόρισμα της. Πράγμα αδύνατο και ανέφικτο.  Τελικά μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις,  συνεχείς παρατάσεις  της διάρκειας του έργου και των αρμοδιοτήτων της η εξεταστική επιτροπή για τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ συμπλήρωσε χρόνο εργασίας και έρευνας   δυο ετών,  στις 31  Οκτωβρίου του 1988 στην ολομέλεια της ΙΣΤ συνεδρίασης επιτέλους  κατατίθενται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.

Η σύνθεση της Εξεταστικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου άλλαξε έξι φορές από το 1986 έως ότου παρέδωσε το τελικό πόρισμα της τον Οκτώβριο του 1988. Συγκεκριμένα οι έξι χρονικές  φάσεις-περίοδοι  της εξεταστικής επιτροπής για τον  Φ τ Κ έχουν ως εξής :

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ι: 12 Μαρτίου 1986 – 25 Απριλίου 1986 με πρόεδρο της επιτροπής τον Βουλευτή  της πλειοψηφίας (δηλ του ΠΑΣΟΚ) τον κ. Μάρικο Νάτσινα, Α/ πρόεδρο  τον Χρίστο Μπασαγιάννη και γραμματέα τον κ. Κων. Τσιγαρίδα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΙ : 14 Μαϊου 1986 -  31 Οκτωβρίου 1986 με πρόεδρο  της επιτροπής τον κ. Χρίστο Μπασαγιάννη  Α/ πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμματέα τον κων. Τσιγαρίδα επίσης βουλευτές της κυβερνητικής  πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΙΙ:  31 Οκτωβρίου 1986 -  5 Φεβρουαρίου 1987 με πρόεδρο της επιτροπής  τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμ. τον Κων. Τσιγαρίδα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ IV:  10 Φεβρουαρίου 1987 -  23 Σεπτεμβρίου 1987 με πρόεδρο τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμμ. Τον Ιωάννη Γκλαβίνα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ V: 24 Σεπτεμβρίου 1987 -  22 Ιουνίου 1988  με πρόεδρο της εξ. Επιτροπής τον Χρίστο Μπασαγιάννη Α/ πρόεδρο τον Παυσανία Ζακολίκο και γραμμ. Τον Ιωάννη Γκλαβίνα

Και

ΠΕΡΙΟΔΟΣ VI :  24 Ιουνίου 1988 – 31 Οκτωβρίου 1988 πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής ο Χ. Μπασαγιάννης Α/πρόεδρος  Παυσανίας Ζακολίκος και γραμμ. Ιωάννης Γκλαβίνας.

Εν τούτοις ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του, παρόλο που είχε ισχυρότατη πλειοψηφία και είχε την δύναμη να προχωρήσει, και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία που υπέγραφε το πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου απέδιδε  πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και κατονόμαζε πρόσωπα χώρες και οργανισμούς, εν τούτοις ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ   κράτησαν «επτασφράγιστο μυστικό» το πόρισμα και τις ευθύνες που απέδιδε ονομαστικά σε πρόσωπα, οργανισμούς  και χώρες  η έρευνα  του φακέλου  για την εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Το ίδιο έπραξαν και οι μετέπειτα  όλες οι κυβερνήσεις.  Καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου.  Στις 31 Οκτωβρίου 1988 την ίδια ημέρα που επικύρωσαν το πόρισμα στην συνεδρίαση της Βουλής αυτή την ίδια ημέρα το σφράγισαν ερμητικά.

Εκ τότε, από τον Νοέμβριο του 1988 η τύχη του (πορίσματος) της εξεταστικής επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου καθώς και το συγκεντρωθέν υλικό που συνοδεύει το πόρισμα της εξ. Επιτροπής   αγνοείται…

Εν κατακλείδι το πόρισμα παρά τις αντιθέσεις ένθεν κακείθεν των εδράνων της Βουλής [Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης] κατέληγε στην απόδοση ευθυνών και στην παραγγελία προς την Κυβέρνηση του  Ανδρέα Παπανδρέου κατάργησης της  πράξης- κοινής υπουργικής απόφασης(ΚΥΑ) 45/7.3.75 που εξέδωσε η τότε κυβέρνηση( Κων. Καραμανλή)  και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ για την αναστολή δίωξης των κατηγορουμένων για το πραξικόπημα της Κύπρου «ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων» όπως χαρακτηριστικά σημειώνονταν στο πόρισμα των βουλευτών της πλειοψηφίας - δηλαδή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  και της κυβέρνησης  Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελικά, στο διά ταύτα ούτε η άρση της  υπουργικής απόφασης 45/3.7.75 για την  αναστολή της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων έγινε ποτέ από την Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και τις διάδοχες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις μετέπειτα  κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας! Ούτε όμως και το πόρισμα της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τον ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ δόθηκε στον λαό ώστε να πληροφορηθεί ποιοι ήσαν –και εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι  - και να φέρουν βαρύτατες  ποινικές και αστικές ευθύνες για την Τραγωδία της Κύπρου.

20.798 σελίδες είναι μόνο τα πρακτικά των συνεδριάσεων! Χωρίς αυτό το υλικό να υπολογίζονται όλο το αποκτηθέν υλικό από τα συναρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εθ. Άμυνας τα οποία επίσης διαθέτουν σχετικό υλικό για τα δραματικά γεγονότα  που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Από  τις 31 Οκτωβρίου 1988 που επικυρώθηκαν τα πρακτικά της ΙΣΤ ολομέλειας της Βουλής στα οποία πρακτικά συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα για το ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια(!) και όλοι αποσιωπούν το πόρισμα εκείνο. Το πόρισμα που ουσιαστικά αποτελεί την φαιά ουσία του ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ που επί δυο έτη οι Έλληνες Βουλευτές διερευνούσαν.

Όπως θα δούμε αυτή η εξεταστική επιτροπή πέρασε από πολλές φάσεις. Θυελλώδεις συνεδριάσεις. Αποχωρήσεις και καταγγελίες ένθεν κακείθεν των εδράνων της Βουλής.

Από την  δημοσιογραφική έρευνα όμως  προκύπτει ότι είναι δυο ξεχωριστά πλέον αντικείμενα έρευνας   Α) το ίδιο αυτό καθ αυτό  το πόρισμα εκείνης της εξεταστικής επιτροπής  και  Β) εντελώς άλλο διαφορετικό αντικείμενο έρευνας τι απέγινε όλο αυτό το συγκεντρωθέν υλικό που προορίζονταν να διαφωτίσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Υλικό το οποίο αποτελείτο: 20.798 σελίδες πρακτικά, και  από 260 φακέλους. Φάκελοι οι οποίοι σφραγίστηκαν σε έξι μεταλλικές με σύστημα ασφαλείας αρχειοθήκες-ντουλάπες. Ντουλάπες οι οποίες αρχικά  τοποθετήθηκαν στο γραφείο 54 του Ισογείου μεγάρου της Βουλής. Εν συνεχεία, μετά τις συνεχείς ανακαινίσεις,   μεταφέρθηκαν στην Παλαιά βουλή  και πρόσφατα για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθηκαν  σε κτήριο  ιδιοκτησίας της Βουλής και του Κράτους κάπου στον Κηφισό(για ευνόητους λόγους αν και υπάρχει το  πλήρες ρεπορτάζ δεν αναφέρεται σκοπίμως που ακριβώς τοποθετήθηκαν όλοι αυτοί οι φάκελοι).       

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι φάκελοι λεηλατήθηκαν. Μαρτυρίες που ελήφθησαν και δόθηκαν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής των πραγμάτων επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου,  χάθηκαν μέσα από ντουλάπες και από  τους φακέλους!  Απόρρητα εθνικά τηλεγραφήματα που εμπεριείχε  αυτός ο φάκελος(της Κύπρου)  είτε  δεν συμπεριελήφθησαν ή δεν  τα έλαβε καν υπόψη της η εξεταστική επιτροπή -λόγο φόρτου και περιορισμένου χρόνου- όπως μας αποκάλυψαν πηγές που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να κατονομαστούν, έχουν εξαφανιστεί!  Ενδεχομένως σημαντικά ιστορικά  αρχεία  έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε χέρια που δεν θα έπρεπε...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο με εντολή του Ευάγγελου Αβέρωφ, τότε υπουργού εθνικής άμυνας επί κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή, δόθηκε εντολή σε όλες τις διευθύνσεις και τους κλάδους και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων (ήτοι Στρατού ξηράς , Πολεμικού  Ναυτικού, Πολεμικής αεροπορίας) να συγκεντρωθεί όλο το σχετικό  υλικό (σήματα, διαταγές, κτλ)  από όλες τις διευθύνσεις , να αρχειοθετηθεί να πρωτοκολληθεί και –μέρος αυτού – να σταλεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής  μετά από σχετικό αίτημα της επιτροπής.

Ουδείς γνωρίζει ποια(;) και πόσα(;) τμήματα αυτού όλου  του υλικού είναι ανέπαφο και ποια(;) έχουν «αλλοιωθεί» ακόμα και από πέρας του χρόνου. Πόσες και ποιες σελίδες κατέφαγαν τα «ποντίκια»;  Ποια(;) και πόσες 100αδες ή και 1000αδες έγγραφα έχουν εξαφανιστεί. Πόσα(;) και ποια (;) ακριβώς  έγγραφα –απόρρητα και μη- έχουν κλαπεί ή έχουν «τεχνηέντως» αφαιρεθεί  από την θέση τους.

Ας ερευνήσει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ας ψάξει να βρει που βρίσκεται και σε ποια κατάσταση όλο αυτό το υλικό που συναποτελεί το ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Οφείλει να το πράξει. Αυτό το υλικό είναι μέρος της σύγχρονης ζώσας ιστορίας του έθνους (όπου η λέξη  Έθνος συμπεριλαμβάνεται ως ενιαία εθνική  οντότητα Ελλάς και Κύπρος).  Υλικό που θα γράψει την ιστορία. Οφείλει και πρέπει η Βουλή να πληροφορηθεί τι έχει γίνει όλο αυτό το υλικό ύψιστης εθνικής σημασίας για Ελλάδα και Κύπρο που βρίσκεται; Τι απέγινε; Αν είναι όλο στην θέση του; Αν εξακολουθεί να υπάρχει ή έχει αλλοιωθεί;  Το οφείλουν ως ελάχιστη ένδειξη  Τιμής προς τους αδικοχαμένους μαχητές της ΕΛΔΥΚ και τους εθελοντές. Το οφείλουν στην πατρίδα. Το οφείλουν στις επόμενες γενιές. Να μπορούν να παιδιά των παιδιών μας –αφού δεν μπόρεσε η δική μας και ίσως η επόμενη γενιά τουλάχιστον οι μεθεπόμενες – να πληροφορηθούν όλη την αλήθεια για τα γεγονότα σε Ελλάδα και Κύπρο  που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Μπορεί να μην έχουμε το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής αλλά ούτε τις απαντήσεις για αυτά τα ερωτήμ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!


Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΡΑ
πηγή

ατα, έχουμε όμως το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου