Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Οι αιτίες της παταγώδους αποτυχίας πώλησης της ΔΕΠΑ στη Gazprom

Γρηγόρης Νικολόπουλος
Η παταγώδης αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, χρεώνεται τελικά προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε τρείς φορές τους τελευταίους μήνες με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom  και φυσικά έμπιστο του Πούτιν κ. Αλεξέι Μίλερ.

 
Στις συναντήσεις αυτές, το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η απόκτηση της ΔΕΠΑ απο την Gazprom. και ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η Gazprom τελικά θα διεκδικήσει και θα αγοράσει τη ΔΕΠΑ, οι Ρώσοι δεν υπέβαλαν καν προσφορά. Έτσι απέτυχε η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση, μια αποκρατικοποίηση η οποία είχε γίνει (κακώς) σημαία επικοινωνιακά για την κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Κανείς δνε μπορεί τη στιγμή αυτή να πεί με βεβαιότητα που "στράβωσε" η δουλειά, αλλά σίγουρα η αποτυχία ανατρέπει το αισιόδοξο κλίμα για την οικονομία που επιχειρεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.
Αποτελεί ταυτόχρονα και μάθημα για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ που είναι αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ότι πρώτον, αυτά που εμείς θεωρούμε "διαμάντια" δεν τα θεωρούν και οι άλλοι. Ακόμη και αν είχε καταθέσει προσφορά η Gazprom, δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας άλλος, οπότε η δουλειά "βρώμαγε" ούτως ή άλλως.
Δεύτερον, ότι όταν θέλεις να κάνεις μια σοβαρή αποκρατικοποίηση, όταν θέλεις να πουλήσεις μια μεγάλη εταιρία ή ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο, η επιτυχία σου κρίνεται απο τον αριθμό των ενδιαφερομένων. Διότι αν δεν ενδιαφέρονται πολλοί, κάτι πηγαίνει στραβά.
Τρίτον, ότι δεν αρκούν οι στενές σχέσεις με  εγχώριους μεσάζοντες οι οποίοι θεωρούνται σπουδαίοι αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, ούτε παραγωγή, ούτε συμμετοχή στην οικονομία για να κλείσεις μια σοβαρή δουλειά. Τέταρτον οτι δεν μπορείς απο μόνος σου να καθορίζεις τους όρους όπως σου αρέσει, ούτε φυσικά να εγκλωβίζεσαι σε εκβιασμούς από τον ένα και μοναδικό υποψήφιο.
Πέμπτον, ότι για να κάνεις μια σοβαρή και πετυχημένη αποκρατικοποίηση, πρέπει πρώτα να σπάς το μονοπώλιο και να απελευθερώνεις την αγορά. Η διατήρηση των μονοπωλίων, όπως γίνεται στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και στον τζόγο (βλέπε ΟΠΑΠ, λαχεία κλπ) θέτει την κυβέρνηση (και τον λαό) τελικά σε θέση ομηρείας από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε στα επόμενα χρόνια.
Για να γίνουν αυτές οι δουλειές πρέπει να γίνουν πρώτα οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να υπάρχει διαφάνεια και ορθολογισμός. Με "μαφιόζικες" συνεννοήσεις" και "κουμάντα" σοβαρές δουλειές δεν γίνονται. 
Το πρόβλημα με το φυσικό αέριο σήμερα είναι οτι στην Ελλάδα το αγοράζουμε 30% παραπάνω από ότι σε όλη την Ευρώπη. Και το αγοράζουμε τόσο ακριβά διότι η Gazprom (που δεν υπέβαλε προσφορά) έχει το μονοπώλιο. Η λύση για εμάς που έχουμε τόσα λιμάνια και καράβια, είναι η δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η ελέυθερη εισαγωγή αερίου από όποιον βρίσκει τις καλύτερες τιμές. Αυτό ευνοεί τη χώρα και την οικονομία. Όλα τα άλλα θα μας οδηγούν σε ομηρεία και αδιέξοδο.




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου