Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της CIA, Έντουαρτ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις των πολιτών - Βίντεο

Συγκλονίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες οι αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της CIA, Έντουαρτ Σνόουντεν.
Αυτός διέρρευσε στον Τύπο τις παρακολουθήσεις πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο 29χρονος δήλωσε πως γνώριζε το ρίσκο για τις αποκαλύψεις του.
Σημείωσε όμως ότι άξιζε τον κόπο.

"Εγώ από το γραφείο μου, είχα τη δικαιοδοσία να παρακολουθώ τους πάντες, από εσάς, το λογιστή σας, μέχρι έναν ομοσπονδιακό δικαστή, ακόμη και τον πρόεδρο, εάν είχα ένα προσωπικό email", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σνόουντεν διέφυγε από τις 20 Μαΐου στο Χονγκ Κονγκ, για να αποφύγει ενδεχόμενη δίωξη.
Υπάρχουν όμως διαφορετικές απόψεις για το ορθό της απόφασής του.
"Νομίζω πως θα ήταν σοφότερο εκ μέρους του να φύγει από το Χονγκ Κονγκ, διότι έχουμε συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είμαστε υποχρεωμένοι να τις σεβαστούμε. Δεν υπάρχει νομικό κενό, όπως ίσως σκέφτηκε", δηλώνει η βουλευτής και πρώην υπουργός ασφάλειας, Ρεγκίνα Ιπ.
Έγκριτοι νομικοί που ειδικεύονται σε θέματα έκδοσης κατηγορουμένων έχουν άλλη άποψη. Όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Σάιμον Γιανγκ: "Ο ερχομός του εδώ είναι πιθανόν μια καλή απόφαση. Η νομοθεσία προστατεύει εκείνον που θα εκδοθεί, μέσω του δικαστικού συστήματος και της εξαίρεσης πολιτικών αδικημάτων. Προστατεύει όμως και εκείνους που αιτούνται πολιτικό άσυλο".
Στο πλαίσιο του προγράμματος με την κωδική ονομασία Prism, παρακολουθούνταν τα δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων από την εταιρεία Verizon και από μεγάλες ιστοσελίδες όπως Google, Facebook, Skype και Twitter.
Σάλος έχει δημιουργηθεί και στη Βρετανία μετά τις αποκαλύψεις.
Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε όμως πως οι βρετανοί κατάσκοποι ενεργούν με βάση του διεθνείς κανόνες.
.





πηγή 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου