Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

"ΠΟΙΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ;" ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ(ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)




Tα Wikileaks έκαναν και πάλι το θαύμα τους και φρόντισαν να μας κάνουν σοφότερους... Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στον γνωστό ιστότοπο, η αμερικάνικη πρεσβεία βαθμολογεί με... άριστα 10 τον γνωστό δημοσιογράφο, Αλέξη Παπαχελά.
Τα εύσημα ο κύριος Παπαχελάς τα απέσπασε από τους αμερικανούς για την εκπομπή "Νέοι φάκελοι" (που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ) και αποδίδονται επειδή παρουσιάζει με θετικό τρόπο τις... αμερικάνικες θέσεις.


Σύμφωνα με τα έγγραφα, μάλιστα, ένας από τους τρεις συντελεστές της εκπομπής (την οποία παρουσιάζουν εκτός του Αλέξη Παπαχελά και οι Τάσος Τέλλογλου, Σοφία Παπαϊωάννου) ενημέρωνε το γραφείο Τύπου της αμερικάνικης πρεσβείας για τα ρεπορτάζ και τον τρόπο παρουσίασης τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τους έδινε... ραπόρτο ακόμη και για το τρόπο που μοντάρονταν η εκπομπή, δηλαδή ποιανών ρώσων αξιωματούχων οι θέσεις θα προβάλλονται και ποιών όχι.
Που καταγράφονται αυτές οι πληροφορίες; Σε τρία τηλεγραφήματα της αμερικάνικης πρεσβείας των Αθηνών προς το State Department...
Στο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2008, ο Παπαχελάς χαρακτηρίζεται ως "ο πιο γνωστός ίσως Έλληνας δημοσιογράφος" και γίνεται ειδική μνεία στην "πολύ καλή επιλογή των αμερικάνικων θέσεων" στην εκπομπή σχετικά με την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας.
Well Done Alexis. Και καλό θα ήταν να μας δοθεί και η απάντηση στο... κουίζ του τίτλου αυτού του θέματος.
wikileaks1
Ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ (Παπαχελάς - Τέλογλου - Παπαϊωάννου) πήγε και έδωσε εξηγήσεις στην αμερικανική πρεσβεία μετά από την προβολή της εκπομπής που παρουσίασε το ρεπορτάζ στη Γεωργία.
Αυτό αποδεικνύεται από το έγγραφο των wikileaks που δημοσίευσε Το ΧΩΝΙ.
Η δημοσιογράφος της εκπομπής που πήγε στη Γεωργία το 2008 και ετοίμασε το σχετικό ρεπορτάζ είναι η Σοφία Παπαϊωάννου. Η κα Παπαϊωάννου επικοινώνησε τηλεφωνικά με Το ΧΩΝΙ, μόλις ανεβάσαμε τη σχετική ανάρτηση, και διαμαρτυρήθηκε - με εξαιρετική ευγένεια ομολογουμένως- για την εμπλοκή του ονόματός της. Ζητήσαμε να έχουμε την έγγραφη απάντησή της και εκείνη μας έστειλε το κείμενο που είχε ανεβάσει παλαιότερα στο site της εκπομπής.

sofia-papaioannou

Απάντηση της Σοφίας Παπαϊωάννου
Θα ήθελα με αυτό το σημείωμα να απαντήσω σε κάποια σχόλια που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο σχετικά με έγγραφο της Αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks και αφορά στην εκπομπή ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ και εμένα προσωπικά.
Το έγγραφο αναφέρεται σε μία αποστολή που είχα πραγματοποιήσει στην Γεωργία το 2008 κατά την διάρκεια του πολέμου με την Ρωσία κατά την οποία πήρα συνέντευξη από τον τότε αναπληρωτή Υφυπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κύριο Μπράιζα. Ο Μπράιζα μου έδωσε πολύ λίγο χρόνο για την συνέντευξη και όλα όσα αναφέρονται στο έγγραφο της πρεσβείας έλαβαν χώρα στο σύντομο διάστημα που οι ηχολήπτες τοποθετούν τα μικρόφωνα. Ο Μπράιζα, με ρώτησε - γιατί είχε εύλογο για αυτόν ενδιαφέρον - τι απάντησαν οι Ρώσοι στην εκπομπή μας και εγώ αποκρίθηκα ότι έδωσαν την "επίσημη γραμμή".
Τρεις ημέρες μετά την προβολή του ρεπορτάζ στην τηλεόραση (προβολή εκπομπής 29/09/2008, τηλεγράφημα για την εκπομπή στις 2/10/2008), οι Αμερικάνοι σχολιάζουν την εκπομπή μας επικριτικά σημειώνοντας ότι κόψαμε την αμηχανία των Ρώσων ενώ αντίθετα κρατήσαμε τις "άγριες χειρονομίες" του δημοσιογράφου του Russia Today κατά των Αμερικανών. Το αμερικανικό έγγραφο καταλήγει ότι "still", παρόλα αυτά, το πρόγραμμα ήταν ισορροπημένο και ότι συνέβαλε στο να παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και οι Αμερικανικές απόψεις στην Ελλάδα.
Δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει ότι ζητήσαμε από τους Αμερικανούς την οποιαδήποτε έγκριση για το μοντάζ της εκπομπής, όταν μάλιστα οι ίδιοι μας επικρίνουν στο έγγραφο αυτό για κάποια - έστω και μικρή - μεροληψία υπέρ των Ρώσων. Η όλη συνομιλία μου με τον Μπράιζα ήταν μία σύντομη όσο και συνηθισμένη συνομιλία ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και έναν συνεντευξιαζόμενο, χωρίς κανένα απολύτως ύποπτο περιεχόμενο.
Έχω στενοχωρηθεί πραγματικά με την ερμηνεία που έδωσαν κάποιοι στο τηλεγράφημα αυτό και ελπίζω η απάντησή μου να λύνει τις όποιες απορίες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Σοφία Παπαϊωάννου
Το ΧΩΝΙ: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το ραπόρτο του αμερικανού διπλωμάτη δεν λέει ότι ο δημοσιογράφος που πήγε στη Γεωργία ήταν ο ίδιος που έδωσε τις εξηγήσεις. Δεν λέει ότι οι αμερικάνοι επενέβησαν κατά τη διάρκεια του μοντάζ.
Λέει όμως με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Αμερικάνοι ζήτησαν εξηγήσεις από έναν από τους παρουσιαστές της εκπομπής για πράγματα που προβλήθηκαν στην εκπομπή (π.χ. χειρονομίες του Ρώσου δημοσιογράφου). και αυτός ο παρουσιαστής της εκπομπής τους έδωσε τις εξηγήσεις που ζητούσαν. Λέει. «told us» και παρακάτω. «we were told». Κάποιος τους έδωσε εξηγήσεις μετά την προβολή της εκπομπής. Αυτό λέει το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας.
Ωστόσο η κα Παπαϊωάννου στην απάντησή της, δεν διαψεύδει το περιεχόμενο του εγγράφου των wikileaks. Η απάντησή της συνίσταται στο ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι παρερμήνευσαν το περιεχόμενο και ότι τάχα το περιεχόμενο του εγγράφου είναι επικριτικό για την εκπομπή. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όλο το έγγραφο είναι ένας ύμνος στην εκπομπή και στο πρόσωπο του «ίσως πιο γνωστού δημοσιογράφου στην Ελλάδα» Αλέξη Παπαχελά.
Στο ΧΩΝΙ είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η Σοφία Παπαϊωάννου ΔΕΝ ήταν αυτή που πήγε στην αμερικανική πρεσβεία να δώσει εξηγήσεις. Άρα, μένουν οι άλλοι δύο. Παπαχελάς και Τέλογλου.
Ερώτηση: Αν κανείς παρουσιαστής της εκπομπής δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις στην αμερικανική πρεσβεία για το περιεχόμενο της εκπομπής. τότε γιατί δεν κάνουν και οι τρεις μαζί μήνυση στην αμερικανική πρεσβεία που φαντάζεται διαλόγους;!
Γιατί δεν έβγαλαν όλοι μαζί έγγραφη διάψευση και δεν ζήτησαν το λόγο από την αμερικανική πρεσβεία;
Μέχρι τώρα. ΜΟΝΟ η Σοφία Παπαϊωάννου ένιωσε την ανάγκη να δώσει απάντηση. Που -για να είμαστε ειλικρινείς- θα τη θέλαμε πιο αυστηρή και πιο επιθετική. Και κυρίως να στρέφεται απέναντι σ' αυτούς που την εμπλέκουν σε κάτι ψευδές. Και όχι στους Έλληνες δημοσιογράφους γιατί τάχα παρερμηνεύσαμε ένα επικριτικό κείμενο. Δεν υπάρχει καμία παρερμηνεία. Πρόκειται για έναν αμερικανικό ύμνο στους Φακέλους του Παπαχελά! Μην τρελαθούμε και τελείως.
Ακολουθεί η μετάφραση όλου του κειμένου για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
"ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ
ΘΕΜΑ: Ξεκάθαρο το αμερικάνικο μήνυμα ξεκάθαρο καθώς η ελληνική απάντηση στα "60 minutes" διερευνά την κρίση ανάμεσα σε Γεωργία και Ρωσία
1. (U) Περίληψη και εισαγωγή: Το ελιτίστικο τηλεοπτικό προοδευτικό κανάλι SKAI TV αφιέρωσε την πρεμιέρα της σεζόν της δημοφιλούς ερευνητικής εκπομπής στο στυλ των "60 minutes", "Νέοι Φάκελοι" στην κρίση ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, παρουσιάζοντας μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα με τον EUR DAS, Matt Bryza. Mε την καλά επιλεγμένη παρουσίαση των βασικών αμερικανικών θέσεων, ο σταθμός πέτυχε πολύ υψηλά δημοσιογραφικά στάνταρτς με την εκπομπή η οποία είναι επίσης διαθέσιμη σε streaming βιντεο, σε απομαγνητοφώνηση στο site της καθώς και στο youtube. Την επόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, το βράδυ, η εκπομπή συνεχίζεται με το "Παγκόσμιο Πρότζεκτ της Gazprom". Τέλος περίληψης και εισαγωγή.
2. (U) Μετά από μία καθαρή παρουσίαση των γενονότων "των τριών ημερών τον Αύγουστο", ο Bryza εμφανίζεται στο δεύτερο από τα τέσσερα μέρη της εκπομπής. Αυτό το κομμάτι εστιάζει στην αμερικάνικη, γεωργιανή και ρώσικη διπλωματία και τιτλοφορείται "Ο μυστικός πόλεμος". Διερευνά "πόσο κοντά βρεθήκαμε σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο" λέει ο Αλέξης Παπαχελάς, μάλλον ο πιο γνωστός δημοσιογράφος στην Ελλάδα, στην εισαγωγή του. Στον Bryza πιστώνεται ότι ήταν "αυτός που μίλησε στους Γεωργιανούς εκείνο το βράδυ" και παρουσιάζεται να κάνει τρεις βασικές δηλώσεις: ότι η Αμερική αποθάρρυνε κάθε στρατιωτική απάντηση από τους Γεωργιανούς, ότι οι ρώσικες προβοκάτσιες προηγήθηκαν και ότι η Ρωσία απέτυχε να πετύχει οτιδήποτε.
3 (U) Εκπροσωπόντας τις κυβερνήσεις τους με βάση τις τωρινές παγιωμένες θέσεις, ο Γεωργιανός υπουργός Επανενοποίησης, Temuri Yakobashvili και ο Ρώσος επιτετραμένος του ομοσπονδιακού συμβουλίου, Vasili Likhatchev, (αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων) επίσης εμφανίζονται σε αυτό το μέρος της εκπομπής. Επιπλέον, ο δημοσιογράφος που εδρεύει στη Μόσχα, Peter Lavelle, "ένας Αμερικάνος που είναι επίσης βασικός παρουσιάστης στο Russia Today", σε κάποια στιγμή ισχυρίζεται ότι "ήταν απόλυτη τρέλα" να πιστέψει κανείς ότι έπρεπε να κατηγορηθεί η Ρωσία. Μια συνέντευξη με τον Saakashvili στους "Νέους Φακέλους" ακολουθεί και η εκπομπή ολοκληρώνεται με το "Οι τελευταίοι έλληνες στον Καύκασο" που εστιάζει στην κακή κατάσταση της ελληνικής διασποράς στην Γεωργία.
4 (SBU) Σχόλιο: ένας από τους τρεις συμπαρουσιαστές της εκπομπής μας είπε ότι η ρώσικη κυβέρνηση άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση του σταθμού και ότι ο επιτετραμένος του ομοσπονδιακού συμβουλίου εμφανίστηκε αμήχανος , ξεκινώντας τις περισσότερες από τις απαντήσεις του με το "η επίσημη γραμμή είναι...". Αυτός ο πρόλογος προφανώς κόπηκε κατά τη διαδικασία του μοντάζ, τη στιγμή που οι άγριες χειρονομίες του δημοσιογράφου του Russia Today έμειναν εντός εκπομπής επειδή εξυπηρετούσαν την "καλή τηλεόραση", μας αναφέρθηκε. Ακόμη κι έτσι, όμως, συνολικά η εκπομπή ήταν ισορροπημένη και είχε σημαντική συνεισφορά στο να περάσει το μήνυμα της Αμερικής στην Ελλάδα.
SPECKHARD
Από την εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ
makelio.gr




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου