Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Περίεργο πρόστιμο 4,29 εκ. € στον ΔΕΣΦΑ


Αίσθηση προκαλεί η έκδοση καταδικαστικής απόφασης και η επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της μητρικής της ΔΕΠΑ αλλά και της ίδιας της εταιρείας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την επιβολή...
προστίμου ύψους 4,29 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΔΕΣΦΑ για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και συγκεκριμένα για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου. Την καταγγελία έκανε η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδας» -ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου που συμμετέχει σε κοινοπραξία στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ- πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν ήθελε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα για αγορά ποσοτήτων από άλλον προμηθευτή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο ΔΕΣΦΑ αρνήθηκε στην «Αλουμίνιο» να έχει πρόσβαση κατά την περίοδο του Νοεμβρίου του 2009 - Μαΐου 2010 με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο διαχειριστής να παραβιάσει το δίκαιο του ανταγωνισμού και να αναγκάσει την «Αλουμίνιο» να αγοράσει φυσικό αέριο από τη μητρική του ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ. Κύκλοι του ΔΕΣΦΑ χαρακτηρίζουν άδικη την απόφαση και σημειώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση στα δικαστήρια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου