Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα, ΦΑΠ, «χαράτσι» και ΦΠΑ Και υποχρέωση Δημοσίου να πληρώνει σε ένα μήνα. Τι προβλέπει το πολυνοσχέδιο


Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα, ΦΑΠ, «χαράτσι» και ΦΠΑ

Περισσότερες από 48 δόσεις μπορεί να περιλαμβάνει η ρύθμιση φορολογικών οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες μεχρι 31.12.2012, ενώ για τις μεταγενέστερες μπαίνει πλαφόν 24 δόσεων. Ο  Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011-2012 θα καταβληθεί σε 7 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο φετινός σε 4, ενώ το «χαράτσι» μειώνεται κατά 15%. Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής ΦΠΑ, ο οποίος θα δηλώνεται κανονικά και θα πληρώνεται σε δύο μηνιαίες δόσεις.  Το Δημόσιο θα εξοφλεί τους προμηθευτές του σε ένα μήνα, τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ σε δύο.

 Αυτές είναι οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, προς εφαρμογήν των συμφωνηθέντων με την τρόικα - τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την έγκριση εκταμίευσης των δύο καθυστερούμενων δόσεων 8,6 δισ. ευρώ.
Το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων («χαράτσι») θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις από τον Ιούνιο. Θα επιβάλλεται και στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δεν έχουν περατωθεί. Σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι  επιβάλλονταν και με το ισχύον καθεστώς στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούνταν - συνεπώς δεν υπάρχει νέος φόόρος.

Για τον ΦΑΠ  των ετών 2011-2012 στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι  θα περιλαμβάνεται σε ένα εκκαθαριστικό που θα αποσταλεί στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες και θα καταβληθεί σε 7 δόσεις. Ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 4 δόσεις.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:

- Οσες έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2012,  θα εξοφλούνται σε 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση να βρίσκεται ο φορολογούμενος σε οικονομική αδυναμία, αλλά να μπορεί να εξυπηρετεί τις δόσεις του.

Εαν πληρώσουν εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι οφειλέτες απαλλάσσονται από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Αν πληρώσουν σε 12 δόσεις ως τις 30/6/2014 απαλλάσσονται από το 40% των προσαυξήσεων, σε 24 δόσεις από το 35% των προσαυξήσεων, σε 36 δόσεις από το 30% των προσαυξήσεων και σε 48 δόσεις από το 25% των προσαυξήσεων.

Για να  υπαχθούν στη ρύθμιση  οι οφειλέτες πρέπει να να μην έχουν άλλα ληξιπρόθεσμα μετά την 1/1/2013.

Σε όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις, οι Εφοροι μπορεί να κάνουν ρύθμιση με περισσότερες δόσεις. Αυτό ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα και όχι για επιτηδευματίες.
Για οφειλές μεγαλύτερες από 5.000 ευρώ προϋπόθεση είναι η προσκόμιση στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους, αλλά μπορούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση.

- Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλές που θα ρυθμισθούν θα είναι 8,75%.

- Μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που είχαν μπει σε παλιότερη ρύθμιση και εξυπηρετούνται κανονικά, εάν ο οφειλέτης έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες ως την 31/12/2012 μη ρυθμισμένες οφειλές

-Μπορούν να υπαχθούν και βεβαιωμένες και μη ληξιπρόθεσμες ως την 31/12/2012 οφειλές, ή βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες που τελούν σε διοικητική η δικαστική αναστολή, με επιλογή του οφειλέτη.

- Αποκλείονται από τη ρύθμιση αυτοί που έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη ή έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή

- Για οφειλές πάνω από 75.000 ευρώ απαιτείται, προκειμένου να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση, υπογραφή ανεξάρτητου εκτιμητή που να βεβαιώνει την οικονομική αδυναμία του. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται επιπλέον παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας.

Για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 1/1/2013, θεσπίζεται πάγια ρύθμιση σε έως 12 δόσεις που μπορεί όμως να και φτάσουν τις 24 εφόσον οφείλονται σε έκτακτη αιτία και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία του οφειλέτη.

Δηλώσεις και πληρωμή ΦΠΑ

Για το νέο τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ προβλέπεται:

- Η υποβολή της δήλωσης με την καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ.

- Το υπόλοιπο ποσό του φόρου καταβάλλεται σε δύο δόσεις η πρώτη έως το τέλος του μήνα που υποβάλλεται η δήλωση και η δεύτερη που ισοδυναμεί με το 50% του φόρου έως το τέλος του επόμενου μήνα. Αν το ποσό του φόρου είναι κάτω των 100 ευρώ καταβάλλεται ολόκληρο έως το τέλος του μήνα από την υποβολή της δήλωσης.


Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

- Τη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης. Στις  ανεπίδεκτες περιλαμβάνονται αυτές για τις οποίες έχουν γίνει  έρευνες, διαπιστώθηκε ότι οι οφειλέτες δεν διαθέτουν  περιουσιακά στοιχεία και κρίθηκε από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξή τους. Οι οφειλές αυτές μπορούν να παραγραφούν μετά την παρέλευση δεκαετίας από την καταχώρησή τους στο αρχείο των ανεπίδεκτων είσπραξης και εφόσον δεν έχει αλλάξει η κατηγοριοποίησή τους στο διάστημα αυτό.

- Παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το 1993 και είναι μικρότερες των 200 ευρώ ανά φορολογούμενο, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχουν άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου.

- Προβλέπεται Ειδική Διοικητική Διαδικασία για την επίλυση των διαφορών δημοσίου και φορολογούμενων. Προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής είναι η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού..
Θα πληρώνει σε ένα μήνα το Δημόσιο
 Με  ειδική διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο, η ελληνική νομοθεσία για τις πληρωμές του Δημοσίου εναρμονίζεται  με το κοινοτικό δίκαιο και με την Οδηγία της ΕΕ.
Βάσει της Οδηγίας αυτής, το Δημόσιο και οι κρατικοί φορείς πρέπει να εξοφλούν εντός μηνός (30 ημερολογιακών ημερών) τους προμηθευτές τους (παροχείς αγαθών, υπηρεσιών, εργολήπτες  κλπ).
Ειδικά στους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας-περίθαλψης και σε κρατικούς φορελίς που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχεται η δυνατότητα να ορίζουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης προμηθευτών, όχι όμως πέραν των δύο μηνών (60 ημερών).
Οι προθεσμίες μετρούν από την ημέρα παράδοσης του τιμολογίου, ή - εαν αυτή δεν είναι βέβαιαη, από την ημέρα παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών.




ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου