Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στα όριά της η κυβέρνηση!


20130427-203657.jpg

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου Σε οριακό σημείο τείνει να βρεθεί η κυβέρνηση. Από τη μια πλευρά η εξάντληση των αντοχών της κοινωνίας, που υποβάλλεται διαρκώς σε θυσίες, και από την άλλη τα αλυσιδωτά φαινόμενα δυσλειτουργίας στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου έχουν καταστήσει άκρως προβληματική την κατάσταση και έχουν εντείνει τις αγωνίες του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην εικόνα… σκορποχώρι που δείχνει η κυβέρνηση. Η αντίστροφη μέτρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αύριο την Κυριακή και μετά το Πάσχα θα οριστικοποιηθεί με
τον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Ωστόσο τα διλήμματα φαίνεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ενός ανασχηματισμού. Ηδη οι βουλευτές, ιδιαίτερα της Ν.Δ., δεν κρύβουν τους φόβους τους για το κλίμα που θα συναντήσουν επισκεπτόμενοι τις εκλογικές περιφέρειές τους για τις ημέρες του Πάσχα. Τα μηνύματα που έρχονται είναι πολύ ανησυχητικά και οι τάσεις που καταγράφονται είναι συχνά πιο οδυνηρές και από εκείνες των δημοσκοπήσεων.
Την ίδια ώρα τα κρούσματα ασυνεννοησίας έχουν πληθύνει και έχουν προκαλέσει αρκετές εντάσεις στο Μαξίμου. Οσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου, μια και έγιναν για άλλη μια φορά εμφανείς τόσο η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ υπουργών που στρέφονται μεταξύ υπουργών όσο και η προχειρότητα με την οποία λειτουργούν κάποιοι από αυτούς.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου «άδειασε» με τη σειρά του τόσο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τις τροπολογίες που κατέθεσαν.
Για τον πρώτο τόνισε ότι έπρεπε να έχει συνεννοηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, μια και η τροπολογία του είχε αλλαγές στον Κώδικα Δικονομίας, ενώ για τον δεύτερο για την τροπολογία για τη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 35% υποστήριξε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι ότι ποτέ δεν συζητήθηκε, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια απαίτηση». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βρούτσης είχε βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ. με αφορμή την απομάκρυνση του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Κικίλια, του οποίου η αντικατάσταση αναμένεται να γίνει τις ερχόμενες μέρες. Ακόμη και το ποιου κόμματος θα είναι επιλογή ο νέος διοικητής αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα θεωρούν και τυπικά «τελειωμένη» την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να ενημερώνουν τα άλλα δύο κόμματα όταν αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα έχρισε «άτυπα» τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη ως τον άνθρωπο με τον οποίο πρέπει να συνεννοούνται οι υπουργοί σε περίπτωση διαφωνιών. Βέβαια όλα αυτά αποτελούν ασπιρίνη, μια και η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει και δημιουργεί σοβαρές ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης. «Δεν πρέπει να την πάθουμε σαν εκείνους που νίκησαν στα δύσκολα και πήγαν από ατύχημα. Δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε» είπε στους υπουργούς του ο κ. Σαμαράς.
Δημοκρατία




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου