Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΑΥΡΙΟ(Μ.ΤΡΙΤΗ) Κατοχή ή Ελευθερία, το δίλλημα στην Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ

499 (2)

Στη Βουλή, κοινή έκκληση έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Μιλώντας, σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής, ο κ.Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση μη έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή, θα οδηγηθούμε.....

Οι πρώτες διαμαρτυρίες κατά του Μνημονίου στην Κύπρο

Οι πρώτες διαδηλώσεις εναντίον του μνημονίου, για την παραχώρηση διεθνούς βοήθειας στην Κύπρο, έγιναν σήμερα, με μέλη της αριστερής Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο.

Εκατοντάδες μέλη της ΠΕΟ και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, που βρίσκονται στην Κύπρο με την ευκαιρία του 26ου παγκύπριου συνεδρίου της ομοσπονδίας, διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας.

Σε χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, Πάμπης Κυρίτσης, έστειλε το μήνυμα ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν απαθείς και θα αντισταθούν κατά της επέλασης» , όπως είπε, «του κεφαλαίου». Στη συνέχεια εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο και επιδόθηκε σε αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, διαμαρτυρόμενοι τόσο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει χρήματα από τα ταμεία συντάξεών τους, για να αντιμετωπίσει τρέχουσες ανάγκες της, όσο και εναντίον του ενδεχομένου να ανοίξει εκ νέου το θέμα ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, αν το χρέος της Κύπρου θεωρηθεί μη βιώσιμο. Οι εκδηλώσεις είχαν ήπιο τόνο και δεν αναμένεται να υπάρξουν διαμαρτυρίες ελληνικού τύπου.


Προς ψήφιση 25 νομοσχέδια

Μετά την ψήφιση των τριών εφαρμοστικών νομοσχεδίων του μνημονίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής άρχισε τη μελέτη των υπολοίπων 25, με επείγουσες διαδικασίες, και τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, να απευθύνει δραματική έκκληση στους βουλευτές να μην επιφέρουν αλλαγές σε αυτά.

Ο κ. Σιαρλή προειδοποίησε, ότι ενδεχόμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα η Κύπρος «να χάσει το τρένο της σωτηρίας της οικονομίας» και ανέφερε πως «τώρα είναι η ώρα να αποτρέψουμε τον τρομακτικό κίνδυνο της καταστροφής».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος αναμένεται να εξασφαλίσει δάνειο 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο φθάνει στο 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αλλά, δεν γνωρίζει πότε θα δοθούν τα χρήματα. Επίσης, εκτίμησε ότι ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται περίπου στο 2,5%, ενώ, αν υπήρχε δυνατότητα δανείου από τις αγορές το επιτόκιο θα ήταν περίπου στο 5%.

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι η ψήφιση των υπόλοιπων 25 μνημονιακών νομοσχεδίων που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη, θα ενδυναμώσει τη θέση της Κύπρου στο Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου και επανέλαβε ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν αξιώσεις από διάφορες χώρες, κυρίως, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών (δημόσιας ωφελείας).

Προσέθεσε, δε, ότι αν τα νομοσχέδια εγκριθούν ως έχουν, η Κύπρος θα έχει την υποστήριξη των 35 μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της τρόικας, τα οποία συνέταξαν μαζί με Κύπριους τεχνοκράτες όλα τα νομοσχέδια.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το τελικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ, το απόγευμα η εταιρεία Pimco θα ανακοινώσει ένα προσωρινό ποσό, το οποίο, όπως είπε, ενδεχομένως να είναι ψηλότερο από το πραγματικό.

Επεισόδια κατά του μνημονίου στη Κύπρο
Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη έξω από την κυπριακή Βουλή όπου κατατέθηκαν προς ψήφιση, σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας
, τα 25 νομοσχέδια που αφορούν μέτρα τα οποία περιέχονται στην κατ' αρχήν συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα....

Τα επεισόδια σημειώθηκαν αφότου τριμελής αντιπροσωπεία πολυτέκνων εξήλθε από τη Βουλή, όπου είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

κυπρος3

Οι διαδηλωτες έσπασαν γλάστρες και πέταξαν αβγά στην πόρτα της κεντρικής εισόδου της Βουλής. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, κατάφεραν να τους απωθήσουν. Κατά τα επεισόδια λιποθύμησε μια γυναίκα.

"Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του μνημονίου η όποια εθνική κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ. Θα έχει παραδοθεί στους δανειστές της και στους υπερεθνικούς μηχανισμούς τους." Δ. Καζάκης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



















Συντάχθηκε από τόν/τήν ΚΟΜΠΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.....
Πολίτες αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξω από τη βουλή, και θα κατασκηνώσουν εκεί το βράδυ! Όποιος μπορεί να πάει για συμπαράσταση και να πάρει και το αντίσκηνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου